• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

20.05.2022

12:04

POTRAŽNJA NIKAD VEĆA, A CENA OTIŠLA U NEBO! Bez ovoga se ne može, a u Srbiji ide ko alva

printscreen Informer

Društvo

POTRAŽNJA NIKAD VEĆA, A CENA OTIŠLA U NEBO! Bez ovoga se ne može, a u Srbiji ide ko alva

Podeli vest

Deset rolni toalet papira u beogradskim radnjama dostiže cenu i do 900 dinara. Deo odgovora na pitanje zašto je baš toalet-papir rekorder u poskupljenju, mogao bi da bude i u činjenici da je cena celuloze od 900 stigla do 1.500 evra

Ima ga svuda, ide kao alva, a sve skuplji i skuplji, njegovo veličanstvo – toalet-papir, bez koga se ne može.

Energetska kriza u Evropi krajem prošle godine i sadašnja oko Ukrajine, naglo je poskupela osnovne sirovine.

Tona papira od prošlog proleća skuplja je za hiljadu evra. Trenutno je nešto ispod dve hiljade, kako za koga.

Aleksandar Femić, vlasnik fabrike toalet papira u Surčinu kaže da je u poređenju sa martom prošle godine, toalet-papir poskupeo za 70 do 80 odsto.

Foto: Printskrin/ RTS

Toalet papir u rolni

Poskupeo i transport

Sirovine stižu od naših proizvođača iz Evrope, uključujući i Rusiju i Ukrajinu. Već se poručuje mesecima unapred, uz neizvesnost da li će uopšte stići. Poskupeo je i transport.

- Transport iz Rusije drastično je poskupeo: sa 1.000 evra na 5.000 evra - objašnjava Femić.

A tržište ko tržište: najpre je ispraznilo rafove, trgovci zahtevali da se ponovo napuni, pa je stala prodaja, gomila se lager, što je gubitak.

Tek krajnji proizvod ne prati sve skuplje sirovine, jer bi maloprodajna cena otišla u nebo. Praktično – smanjuje se zarada proizvođača.

Foto: Printskrin/ RTS

Proizvodnja papira

Kakva je kalkulacija

Ako je rolna 44 dinara, trgovačka kalkulacija se razlikuje od proizvođača. Čak 90 odsto otpada na sirovinu.

Plate, energija, prevoz čine svega 10 odsto cene rolne, na koju treba dodati sve manju zaradu fabrike, PDV i ne malu trgovačku maržu.

- Imamo bojazan da će početi da pada prodaja kvalitetnijeg proizvoda i da će se ići ka jeftinijim papirima. To nije dobro ni za proizvođače, ni za potrašače, niti za trgovce - kaže Femić. 

Mića Đurić, vlasnik fabrike ambalaže u Leštanima ističe da su na svetskom tržištu papir, metal, drvo i plastika poskupeli u odnosu na prošlu godinu.

- Jedino što možemo je da manje menjamo cena, da naši dobavljači budu zadovoljni - tvrdi Đurić.

Njegova zarada je ostala ista, ali se računa na mnogo veću osnovicu, pa je papirna ambalaža sve skuplja.

Ima li potrebe za zalihama

Ne pravite zalihe toalet-papira. Kupujte kvalitetniju rolnu, savetuje proizvođač.

Ako tražite jeftiniju, njena proizvodnja je skuplja, jer cenu formira kilogram papira u proizvodnji. Jednostavnije rečeno, vrlo brzo će jeftinija i tanja, dostići cenu mnogo bolje rolne.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Budala

pre 1 godinu

Ma ljudi nema potrebe za toalet papirom, ja ga ne upotrebljavam od 1982,godine. Otisao ja kod hirurga zbog hemaroide, a on ce meni od ove bolesti se ne umire a sa njom se umire, od danas za tebe ne postoji toalet papir samo umivanje, ja poslusao lekara i nemam problema sa toalet papirom ali imam sa hemaroidima.

deda Raša

pre 1 godinu

Pa OPERITE GUZU, mnogo je jeftinije a HIGIJENA NA NIVOU.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija