• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

20.05.2022

10:04

VELIKO SRCE PORODICE SIMOVIĆ! Ilonu su uzeli na hraniteljstvo sa tri meseca, kada je napunila 3 godine usvojili su je!

Printskrin/ RTS

Društvo

VELIKO SRCE PORODICE SIMOVIĆ! Ilonu su uzeli na hraniteljstvo sa tri meseca, kada je napunila 3 godine usvojili su je!

Podeli vest

O mališanima koji iz nekog razloga ostanu bez roditelja i doma u Srbiji najčešće brinu hranitelji. Stručnjaci kažu da im je bolje u porodici nego u instituciji

Na taj način zbrinuto je oko 5.000 mališana. Manje od polovine vrati se da živi sa biološkim roditeljima, ali zato se hranitelji sve češće odlučuju da usvoje decu o kojoj brinu.

Vesna i Srđan Simović iz Mrsaća kod Kraljeva primili su u svoj dom Ilonu, kada je imala svega tri meseca. Podizali su je kao svoje dete.

Odluku da je usvoje, doneli su kada je napunila tri godine i kada su im iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje najavili da bi je dali drugoj porodici. 

Foto: Printskrin/ RTS

Vesna Simović hraniteljica

- Moj i osećaj moje porodice je kao da sam je rodila. Nije 'kao', nego da sam je rodila - kaže Vesna Simović, hraniteljica. 

Hranitelj Srđan Simović navodi da su zajednički, supruga, ćerka i sin, doneli odluku i podneli zahtev da je usvoje, što se i ostvarilo.

- Na našu sreću i nadam se i njenu - kaže Simović. 

Fotografije sa krštenja u seoskoj crkvi, porodičnih proslava i okupljanja, pokazuju sa koliko ljubavi i ponosa je dete primljeno u novi dom.

Ilona sada ima 12 godina. Kaže da ima mnogo braće i sestara, jer su sa njom u kući još tri devojčice koje su na hraniteljstvu. 

- Moja mama se bavi hraniteljstvom. U svoju kuću je pustila mnogo dece na smeštaj. Svi se slažemo. Jednaki smo. Družimo se i svi smo porodica - kaže Ilona. 

Foto: Printskrin/ RTS

Srđan Simović hranitelj

Osim svoje, Vesna i Srđan su zbrinuli još osmoro dece. Udruženje hranitelja "Suncokret" iz Kraljeva dodelilo im je plaketu "Milunka Savić" za sve što su uradili za decu.

Njihov primer slede i druge porodice. 

Foto: Printskrin/ RTS

Deca se slažu i vole

- Već ove godine, imamo troje dece u postupku usvojenja upravo od njihovih hranitelja, što upućuje na zaključak da motivacija za brigu o deci nije samo instrumentalna - kaže Zorica Vidić iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje. 

U Kraljevu postoje 83 hraniteljske porodice koje brinu o stotridesetoro dece. Potrebe su veće, a i želje da što više mališana bude trajno zbrinuto.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija