• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.05.2022

18:36

SRBI NE MOGU BEZ HALKIDIKIJA, A NIKO VIŠE NEĆE OVDE NA MORE! Evo gde će se najviše letovati ove godine

Društvo

SRBI NE MOGU BEZ HALKIDIKIJA, A NIKO VIŠE NEĆE OVDE NA MORE! Evo gde će se najviše letovati ove godine

Podeli vest

Period planiranja letovanja je uveliko počeo. Oni koji su sigurni u kom periodu će koristiti svoj godišnji odmor i oni koji veruju da je pandemija na izmaku te da neće biti dodatnih zatvaranja, svoje letovanje su već uplatili

Omiljena destinacija Srba je već godinama bila Grčka, što zbog blizine, što zbog bratskih odnosa sa našom zemljom.

Ne izostaje ni Crna Gora koja je mnogim srpskim turistima omiljena i jedina destinaciija u kojoj se osećaju kao kod kuće. Međutim i u Crnoj Gori se dosta primećuju poskupljenja.

U poslednje dve godine vrlo primamljiva je i Albanija koja je bila pristupačna onima koji su hteli da putuju u toku pandemije, a nisu imali kovid propusnicu.

Foto: Informer - Zoran Sinko

Agencije, nažalost, nemaju u svojoj ponudi mnoštvo aranžmana u ovoj državi jer intereseovanja praktično nije ni bilo do pre 2 godine. Građani su se uglavnom uputili samostalno, tačnije bez posrednika, bilo svojim vozilom bilo autobuskim prevozom koji je povremeno bio organizovan iz većih srpskih gradova do najpopularnijih destinacija u Albaniji.

Albanija je, pored Mađarske, jedina zemlja koje je čitavu pandemiju primala turiste bez ikakvih ograničenja te je onim turistima koji se nisu vakcinisali ili nisu želeli da plaćaju skupe PCR testove bila jedina mogućnost.

Iskustva većine turista su pozitivna. Srbi su oduševljeni niskim cenama smeštaja i hrane, ali ove godine je zainteresovanost opala jer je Grčka opet "na tapetu".

Neke trurističke agencije svojoj ponudi imaju pretežno letnje destinacije, a ovo je najčešći izbor Srba ove godine.

Foto: Privatna arhiva

Iz jedne od agencija koje u svojoj ponudi imaju aranžmane bližih destinacija odgovorili su da se Grčka ponovo vratila na "velika vrata" te da je interesovanje nemerljivo veće u odnosu na neka druga mesta.

Još jedna poznata turistička agencija je odgovorila da su najpopularnije destinacije ove godine one koje su uglavnom najjeftinije:

Srbima koji putuju za Grčku sa severa Srbije i koji moraju da pređu dug put kako bi samo došli do Grčke granice, najpraktičnije je da dođu do najbliže morske obale, a to je uglavnom Olimpijska regija. U tom delu Grčke Srbi najviše putuju u Paraliju, Leptokariju i Olimpik bič. Druga malo zanimljivija letovališta gde ćete čuti pretežno srpski jezik su na obali poluostrva Halkidiki, gde je i naša ponuda najbogatija - rekao je sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

Cene aranžmana su se malo promenile u odnosu na prethodne godine, ne računajući prethodne dve godine.

- Cene se nisu drastično promenile, osim za letovanja koja uključuju čarter letove. Naravno, i svi aranžmani u čiju cenu je uključen i autobuski prevoz malo su poskupela zbog poskupljenja goriva.

Još jedna agencija koja je kontaktirana i koja u ponudi ima isključivo Grčku i Egipat, potvrdila je da su najpopularnije destinacije Tasos, Paralija i Stavros, i nezaobilazni Halkidiki gde se najviše traže Pefkohori i Neos Marmaras.

- Turska je trenutno jako aktuelna, posebno Hurgada, ali isključivo za turiste koji prilože kovid propusticu ili negativan PCR test - dodao je sagovornik.

Ono što svakako izdvaja ovu godinu je što je sezona krenula na vreme, ugostitelji su već otvorili svoje restorane, agencije već uveliko rade punom parom i voze tustite koji su se odlučili da ranije odu na letovanje kako bi izbegli gužvu i velike vrućine, prenosi Espreso.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija