• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/S.M.

26.05.2022

18:57

TURISTI, OPREZ! Prevare prilikom rezervacije smeštaja u Grčkoj! Predstavljaju se kao vlasnici hotela, a onda... EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE!

Reuters

Društvo

TURISTI, OPREZ! Prevare prilikom rezervacije smeštaja u Grčkoj! Predstavljaju se kao vlasnici hotela, a onda... EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE!

Podeli vest

Prevaranti se predstavljaju kao vlasnici hotela, pa zatim traže da im se celokupni iznos za rezervaciju uplati na određeni račun u Litvaniji

Počinje sezona letovanja, a samim tim i sezona internet prevara, pa se savetuje turistima da budu pažljivi i da dobro obrate pažnju prilikom rezervacija. 

Letovanja obično predstavljaju vreme za relaksaciju i skupljanje energije pa nije ni čudo da se u takvim situacijama spusti gard, a prevaranti samo to čekaju! 

Naime, na Fejsbuk stranici "Grčka info" upozoravaju na novu prevaru. Objašnjavaju da se pravaranti predstavljaju kao vlasnici hotela, a zatim traže da se pun iznos za boravak u hotelu uplati na određene račune.

- Ovo se već dešavalo pre par godina, pisalo se o tome i u grčkim medijima, nije novina i ako ste dobro upoznati kako da ne nasedate na prevare, nema razloga za veću brigu. Međutim, pokušaji prevara se i dalje nastavljaju pa zato malo više budite oprezni. Ovo je upozorenje jedne žene od danas koja zamalo da bude oštećena i za novac i za letovanje.

Naime, žena je imala nameru da rezerviše hotel na Lefkadi, u Nidriju konkretno, i kontaktirala je hotel putem njihovog zvaničnog sajta. Prevarant koji se u mailu predstavio kao zaposleni hotela, tražio joj je da pun iznos novca za boravak u hotelu uplati na Revolut račun u Litvaniji - što je potpuno neuobičajeno za grčke hotele. Srećom žena je posumnjala, pozvala telefonom hotel da proveri i ispostavilo se da je mail hotela hakovan - piše na ovoj Fejsbuk stranici.

Foto: facebook/printscreen

Građanima se savetuje da budu oprezni

KAKO SE VRŠI PREVARA

• Gost kontaktira direktno zvanični sajt hotela
• Hakeri koji su nasilno ušli u e-mail hotela čitaju mailove upućene hotelu
• Kreiraju novi email sa besplatnog email servisa koji je najčešće sličan email-u hotela (npr. umesto originalnog info@imehotela.gr kreiraju reservations.imehotela.gr@outlook.com) i nastavljaju komunikaciju sa gostom u ime hotela
• Šalju gostu podatke za uplatu na račun koji se nalazi u Italiji, Španiji, Litvaniji ili nekoj drugoj zemlji ili traže uplatu putem nebezbednih bankarskih servisa i aplikacija (kao što je Revolut)
• Gost uplaćuje novac misleći da uplaćuje na zvanični račun hotela
• Gost dolazi u hotel za koji misli da je platio i shvata da je prevaren

Kako se zaštititi od moguće prevare

Ukoliko poštujete sledeća pravila prilikom rezervacije smeštaja, ne postoji bojazan da ćete biti prevareni:

- Nikada nemojte uplatu letovanja u Grčkoj vršiti na račune u bankama koji se nalaze izvan Grčke ili Srbije (npr. Španija, Italija, Nemačka, Litvanija...).

- Veliki broj vlasnika smeštaja u Grčkoj prihvata Western Union plaćanja i pri takvim transakcijama nikada nije došlo do bilo kakvog problema. Ipak nikada nemojte slati uplate putem Western Union-a ukoliko primalac nema grčko ime i prezime ili ako zemlja onoga ko prima uplatu nije Grčka.

- Većina vlasnika smeštaja u Grčkoj kao i oni koji se nalaze u ponudi našeg sajta, od gostiju na ime rezervacije traže uplatu 20-30% od ukupne cene, i to je sasvim u redu. Nikada nemojte uplaćivati unapred ceo iznos za letovanje ukoliko vam telefonskim putem vlasnik smeštaja nije potvrdio da vam je lično na e-mail poslao podatke računa za uplatu.

- Pre bilo kakve uplate uvek tražite vlasniku smeštaja broj telefona. Brojevi telefona u Grčkoj moraju imati prefiks +30.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija