• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.05.2022

22:52

SJAJNE VESTI! Maleni Boško Gugleta primio NAJSKUPLJI LEK NA SVETU! Oporavlja se od mišićne atrofije - roditelji poslali EMOTIVNU PORUKU!

facebook.com

Društvo

SJAJNE VESTI! Maleni Boško Gugleta primio NAJSKUPLJI LEK NA SVETU! Oporavlja se od mišićne atrofije - roditelji poslali EMOTIVNU PORUKU!

Podeli vest

Boško Gugleta, dečak kojem je prošle godine dijagnostikovana teška i retka bolest, spinalna mišićna atrofija tip 1 (SMA 1), nedavno je primio spasonosni i ujedno najskuplji lek na svetu - Zolgensmu, a pre tačno godinu dana, 31. maja 2021. godine, počela je njegova borba

Mališanovi roditelji podelili su na Fejsbuk nalogu "Da i Boško pobedi SMA" emotivne reči o zdravstvenom stanju svog sina, a ujedno se i zahvalili humanim ljudima u Srbiji koji su pomogli da se prikupi 2,5 miliona evra za lečenje ovog predivnog mališana.

- Tačno pre godinu dana počela je naša zajednička borba. Malo je reći da smo prošli sito i rešeto, ali iz današnje perspektive, znamo da je sve vredelo. Zašto? Zato što nam Boško polako, ali sigurno stasava u dečkića, koji kao i svako drugo dete, ima dobre i loše dane, koga muče zubići, koji voli da provodi vreme napolju, koji vredno vežba i drži glavicu uspravno - navodi se u statusu Boškovih roditelja.

Kako su dodali, pre samo nekoliko meseci sve ove naizgled obične stvari delovale su im tako daleko.

- Sad, nekoliko meseci kasnije možemo malo da predahnemo. Malo - jer Boška i dalje čeka dug oporavak, mnogo vežbi i rada kako bi mu se motorika popravila i kako bi još više ojačao. Hvala vam beskrajno na svoj podršci koju ste nam pružili i koju nam i dalje pružate - naveli su roditelji.

Preslatki Boško Gugleta rođen je 14.1.2021. godine u Novom Sadu. Ocena 10 na rođenju indikovala je da je dete potpuno zdravo. Međutim, kada je imao tri meseca, njegovi roditelji su primetili da je dosta mirniji nego što bi trebalo da bude u tom uzrastu.

Iako je slaba pokretljivost bila prisutna od samog rođenja, ona je uvek bila pravdana time da se deca razlikuju - neka su živahnija, a neka mirnija. Prisećajući se Dušana, Boškovog brata, gledajući njegove video snimke, njihovi roditelji uočili su značajnu razliku koja je istog trenutka uključila crveni alarm. Nakon mnogobrojnih pregleda i analiza, dobili su rezultate kojih su se bojali. Nažalost, njegova dijagnoza je bila SMA 1 (spinalna mišicna atrofija tip 1).

Boško tada, sa svoja četiri meseca života, počinje svoju borbu za život.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija