• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.06.2022

18:00

Vrhunski stručnjaci posetili VODAVODU u Banji Vrujci!

VODAVODA

Društvo

Vrhunski stručnjaci posetili VODAVODU u Banji Vrujci!

Podeli vest

U naše najkvalitetnije vode spada arteška voda iz Zapadne Srbije, sa lokaliteta gde je priroda netaknuta. Ovoj vodi priroda je dala savršen balans minerala i sama je filtrirala, ističu geolozi

Više od 200 stručnjaka okupilo se od 1. do 4. juna na Divčibarama, na 18. kongresu geologa Srbije pod nazivom „Geologija rešava probleme“ u organizaciji Srpskog geološkog društva. Kongres je otvoren predavanjem Zorana Stevanovića „Podzemne vode – ključni resurs budućnosti i najbolji indikator stanja životne sredine“ - o značaju podzemnih voda i to kroz prizmu stanja životne sredine.

Poslednjeg dana kongresa organizovane su stručne ekskurzije, pa su vrhunski geolozi posetili Banju Vrujci i Dom vode kako bi se upoznali sa karakteristikama najubljeg arteškog bunara u Srbiji i arteškom izdani iz koje se crpi VODAVODA. Ova voda potiče iz izuzetnog ekološkog lokaliteta – više hiljada godina starog podzemnog izvora Banje Vrujci, ispod planine Suvobor.

Foto: VODAVODA

VODAVODA

- Arteška voda iz Banje Vrujci dolazi sa dubine od 605 metara, a izdan je pokrivena debelim zaštitnim slojem, od nepropusnih sedimenata-flišnih sedimenata koji stvara zaštitu za izdan koja je formirana u krednim i trijarskim krečnjacima. Izdan je tako zaštićena da ništa iz spoljašnjeg sveta ne može da utiče na kvalitet vode iz nje, pa se zato i može reći da je priroda inteligentno zaštitila ovu artešku vodu. Sakrila je od svega što bi narušilo njen kvalitet. Druga komponenta njene zaštite je dug put koji ova voda pređe od infiltracije padavina i površinskih voda u podzemlje, pa sve do mesta gde se akumulira i može da se zahvati. Voda se na tom putu prolazeći kroz pukotine i prsline obogaćuje mineralima  - objašnjeno je tokom obilaska bunara iz kog dolazi ova voda. O kvalitetu ove vode stručnjaci su naglasili da je njena posebnost upravo u tome što ju je priroda sama mineralizovala, ali i sama filtrirala.

- Sama geološka sredina i njeno isticanje pod pritiskom omogućili su da se ona obogati mineralima. Dakle, priroda je to uradila, što joj daje poseban kvalitet. Ova voda ne zahteva dodatne tretmane za poboljšanje kvaliteta, sama po sebi je izuzetno kvalitetna i jedna je od retkih voda takvog kvaliteta na ovim prostorima - istaknuto je toklom poste geologa izvorištu VODAVODE i Domu vode u Banji Vrujci, gde se ova voda bez ikakve prerade flašira.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija