• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

08.06.2022

07:00

VEROVALI ILI NE - Stanovi i kuće u Srbiji skuplji nego u Španiji! NEREALNO VISOKE CENE NEKRETNINA U NAŠOJ ZEMLJI!

Informer

Društvo

VEROVALI ILI NE - Stanovi i kuće u Srbiji skuplji nego u Španiji! NEREALNO VISOKE CENE NEKRETNINA U NAŠOJ ZEMLJI!

Podeli vest

Stanovi i kuće u Srbiji i po tri puta su skuplji od najluksuznijih vila u Španiji

Za vilu na Dedinju koja se prodaje za 5,5 miliona evra može da se kupi čak šest vila na ekskluzivnim lokacijama u Španiji i da ostane para za nabavku novog automobila. To je u svom istraživanju otkrio jedan tviteraš kada je na sajtovima za prodaju nekretnina uporedio cene u Srbiji i Španiji. Koliko je zapravo ogromna razlika u ceni stanova i kuća u dve zemlje, govori i frapantan podatak da za vilu na Dedinju koja se prodaje za 5,5 miliona evra može da se kupi čak šest vila na ekskluzivnim lokacijama u Španiji - po jedna luks kuća u Barseloni, Madridu, Valensiji, Sevilji, Malagi, kao i moderni apartman od 220 kvadrata u elitnom madridskom kvartu Pozuelo de Alarkon... A ostalo bi i novca za kupovinu novog automobila?!?

- Vila od 460 kvadratnih metara, sa ogromnim bazenom, sa šest soba, tri kupatila, na placu od 1.949 kvadrata u Sevilji košta 325.000 evra. Vila u Malagi, takođe sa bazenom, ali manje kvadrature i površine zemljišta, košta 239.950 evra. Za poređenje sa Srbijom, za kuću u Veterniku, sa gumenim bazenom i sa popločanom stazom za automobile, vlasnici traže čak 360.500 evra... - napisao je ovaj rezignirani tviteraš.

On je objavio i da se prelepa kuća sa bazenom i vrtom u Barseloni prodaje za 998.000 evra, dok je jednospratna kuća sa gotovo istom kvadraturom i površinom dvorišta na Tatarskom brdu kod Novog Sada, koja sudeći po opisu nema bazen, procenjena na čak 1.030.000 evra.

Najviša kirija u Ljubljani

Podaci jednog od najpoznatijih sajtova za praćenje cena "Numbeo" pokazuju da je iznajmljivanje dvosobnog stana u centru grada najskuplje u Ljubljani, u proseku 651 evro, a najjeftinije u Skoplju - 264 evra.

Drugo mesto dele Zagreb i Beograd. U hrvatskoj prestonici za dvosoban stan u centru grada morate da izdvojite 498 evra, a van centra 374 evra, dok je u centru našeg glavnog grada za mesečnu kiriju u proseku potrebno 456 evra, a dalje od centra 374 evra.

Iznajmljivanje stana u centru Sarajeva u proseku košta 269 evra, van centra 180 evra.

Ovaj teatar apsurda odlično upotpunjuje i superluksuzna moderna kuća u Madridu površine 670 kvadratnih metara, koja ima pet soba i privatni "infiniti" bazen, plac od 1.200 kvadratnih metara, a košta 1.850.000 evra. Poređenja radi - vila na Dedinju površine 1.150 kvadrata, sa 27 ari placa i bazenom, košta "samo" 5.500.000 evra, što je tri puta skuplje!?!

- U Pozuelu de Alarkonu, koji je najbogatiji deo Madrida, i u celoj Španiji kuća od 220 kvadrata košta 1,6 miliona evra, dok je na Dedinju za oronulu kuću iste kvadrature potrebno iskeširati čak 2,3 miliona evra - napisao je tviteraš.

Ogromna potražnja

Stručnjak za nekretnine Kaća Lazarević potvrdila je za Informer da je sve što je naveo ovaj tviteraš istina, da su cene nekretnina u Srbiji baš preterano visoke i da će to biti tako sve dok se ne smanji potražnja.

- Evo vam još jedan primer. Cena kvadrata za kuće u Granadi, gde imate pogled na nekadašnji dvorac španske kraljice Izabele I, jeste 2.000 evra, koliko je i cena stana na Ledinama u Beogradu, gde vam pogled seže u divlje deponije.

- Bila sam nedavno u Granadi i cene kvadrata tamo su 2.000 evra. Pa znate li vi gde je u Beogradu ta cena, skroz na periferiji ili je nekretnina u jako lošem stanju. Ako me pitate da li su cene nekretnina u Srbiji prevelike, naravno da jesu u svakom smislu. Da ne pričam o cenama iznajmljivanja stanova, koje su enormne, što nikada nije bilo. Međutim, tako će biti sve dok ne stane malo tržište, a već deluje kao da se utišalo jer je rat i narod je oprezan. Onog trenutka kada ljudi ne budu hteli da kupuju stanove po tim cenama i prodavci će morati da spuste cene. Dokle god postoje kupci koji traže i kupuju, niko neće hteti da spusti cenu - rekla nam je Lazarevićeva.

Beograd treći najskuplji grad u bivšoj Jugi

Kada se pogleda cena kvadrata stana, Ljubljana je opet najskuplja.

U centru grada prosečan kvadrat dvosobnog stana je 4.277 evra. Za kvadrat dvosobnog stana u centru Zagreba u proseku je potrebno izdvojiti 3.440 evra, a u Beogradu 3.099 evra. U Sarajevu je cena nešto niža - kvadrat u centru u proseku košta 1.838 evra.

Za kvadrat dvosobnog stana u centru Podgorice morate izdvojiti 1.556 evra, a u centru Skoplja 1.461 evro. To prostom matematikom znači da za jedan dvosoban stan u Beogradu možete sebi priuštiti po jednu nekretninu iste veličine i u Podgorici i u Skoplju i još da vam ostane novca.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 1 godinu

Зар ви нисте чули за тржиште и његову "невидљиву руку" које непогрешиво одређује цене свих роба и услуга на основу понуде и потражње?

Zoki23

pre 1 godinu

Sta ste vi jeli jutros gljive ludare pa imate takve halucinacije? Citat:"Vila od 460 kvadratnih metara, sa ogromnim bazenom, sa šest soba, tri kupatila, na placu od 1.949 kvadrata u Sevilji košta 325.000 evra" za te pare se moze najvise u Spaniji kupiti 3-soban Stan. Ne lupetajte vise I ne zamajvajte narod.

voja

pre 1 godinu

pa jer vi znate sta je srbija za spaniju,neznam zasto toliko pravite razliku izmedju srbije i ostalih drzava iz evrope,pa spanija je samo dostiglo ime zbog mora ,inace ostalo sve je beda i jad,mi srbi trebamo biti ponosni na nasu drzavu,kada bi videli sardeniju u italiji nikada nebi ziveli tamo

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija