• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

08.06.2022

12:35

SVETSKI PRIZNATI KARDIOHIRURG U TIRŠOVOJ! Urađene komplikovane operacije srca kod dece

Tanujug/Sava Radovanović

Društvo

SVETSKI PRIZNATI KARDIOHIRURG U TIRŠOVOJ! Urađene komplikovane operacije srca kod dece

Podeli vest

Svetski priznati kardiohirug iz Londona dr Martin Kostolni uradio je juče u saradnji sa našim stručnjacima dve komplikovane operacije srca kod dece u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj

Dr Kostolni će danas obaviti još dva operativna zahvata, kao gost tima stručnjaka iz oblasti dečije kardiohirurgije u Tiršovoj, na čelu sa načelnikom službe kardiohirurgije dr Slobodanom Ilićem i direktorom te ustanove dr Sinišom Dučićem.

Dr Martin Kostolni je deveti put u Beogradu, a sa lekarima iz Tiršove do sada je uradio više od 30 najkompleksnijih zahvata kod dece sa urođenim srčanim manama, a pojedine operacije su prvi put rađene u Srbiji.

Foto: Tanujug/Sava Radovanović

Tim stručnjaka

On je jedan od vodećih dečijih kardiohirurga u londonskoj bolnici "Grejt Ormond strit” i svetski priznati specijalista za složene srčane mane.

Saradnja Tiršove i londonske bolnice traje duže od 30 godina, a kako je rekao dr Slobodan Ilić, “svako ko se bavi tom vrstom posla je neko vreme proveo na treningu u toj bolnici”.

- Tokom posete dr Kostolnija rađeni su neki od najkompleksnijih zahvata kada je reč o operacijama srca kod dece. Ta deca su pre 50-ak godina umirala u prvim mesecima života, a napredak medicine doveo je do toga da danas normalno žive nakon operacije - istakao je dr Ilić.

Foto: Tanujug/Sava Radovanović

Dr Martin Kostolni

Kostolni je poručio da su za uspeh operacija koje su urađene u Tiršovoj, pre svega zaslužni srpski eksperti iz te oblasti.

- Ja jesam ovde došao kako bih izveo te operacije, ali ono što je takođe mnogo bitno jeste razmena iskustava i ideja koje imamo sa srpskim lekarima - poručio je dr Kostolni.

Jedan od tri benefita koje saradnja dve bolnice donosi je velika ušteda za Fond zdravstva, poručio je državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Predrag Sazdanović.

- Najvažnije je to što naši pacijenti dobijaju najbolju moguću zdravstvenu negu i lečenje od najboljih lekara u Evropi i svetu, a druga dobit je da naši lekari uče ovde u Srbiji. Takođe, pacijenti ostaju u Srbiji i samim tim uštede za fond su ogromne - kazao je Sazdanović.

Direktor Univerzitetske dečije klinike “Tiršova” Siniša Dučić zahvalio se timu koji sprovodi dr Ilić, a i dr Kostolniju što rame uz rame sa srpskim lekarima spasava dečije živote u našoj zemlji.

- Sloba je neko ko je razvio dečiju kardiohirurgiju u našoj zemlji, a stručnjaci koji dolaze, to rade iz pijeteta prema Slobodanu i nama mnogo pomažu, a i naši lekari odlaze tamo na edukaciju - zaključio je dr Dučić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija