• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/M. Pešić

14.06.2022

12:57

MOJA NAĐA IMA CEREBRALNU PARALIZU, ALI IDE U REDOVAN VRTIĆ!  Živimo kao da je sve normalno, iako su joj fizikalne terapije, operacije, skeneri obeležili DETINJSTVO

Privatna arhiva

Društvo

MOJA NAĐA IMA CEREBRALNU PARALIZU, ALI IDE U REDOVAN VRTIĆ! Živimo kao da je sve normalno, iako su joj fizikalne terapije, operacije, skeneri obeležili DETINJSTVO

Podeli vest

Nađa Đerović iz Čačka ima samo 4 godine i boluje od cerebralne paralize

Nađa je rođena 8. novembra 2017. godine u Čačku. Ona je prvo dete iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće.

- Trudnoća je bila uredna do šestog meseca, nakon toga su se pojavile određene komplikacije koje su zahtevale mirovanje - kaže za naš portal Nađina mama Milica i dodaje:

- Mišljenje lekara je bilo da nema potrebe da odlazim u Beograd na dalje održavanje, par dana nakon toga Nađa nas je sve iznenadila i rodila se u tridesetoj nedelji.

Foto: Privatna arhiva

Porodica Đerović

Kako Milica kaže, tog 8. novembra dobila je kontrakcije, te su suprug i ona odmah otišli u čačansku bolnicu.

- Doktor koji me je primio odmah je naredio da me pošalju u Kragujevac, međutim zbog stanja u kojem sam se nalazila, transport je bio veoma rizičan. Porodila sam se u Čačku, a uz mene je sve vreme bila divna doktorka neonatolog, kojoj možemo da zahvalimo na tome što je naša Nađa danas pored nas.

Foto: Privatna arhiva

Nađa na terapiji

Kako nam Milica objašnjava, Nađa je po rođenju bez najave upućena u KC Kragujevac, gde u tom momentu nisu mogli da je prime, te su kola Hitne pomoći nastavila put Beograda na Institut za neontologiju u kom primaju devojčicu i ona tu provodi 72 dana.

- I tako je život naše Nađe ostao u rukama doktorke Goce, sestre i samog Gospoda. Zato uvek kažemo da je ona za nas već pobednica jer je dobila najveću bitku, bitku za život - naglašava Nađina mama.

Foto: Privatna arhiva

Mnogi roditelji ostanu uskraćeni za najbitniju stvar, a to je dijagnoza, ističe za Informer.rs Milica. 

- Mi smo po Nađinu dijagnozu morali da odemo čak do Moskve, da bi nam se objasnilo sa čime ćemo se boriti čitav život. Mada je Nađa i prevremenim rođenjem imala određene rizike.

Kada su čuli dijagnozu svoje ćerke, nije bilo vremena za tugovanje, objašnjava Milica.

- Suprug i ja smo dali sve od sebe da pronađemo gde je možemo voditi na terapije i, hvala Bogu, u tome smo uspeli. Nađa danas vežba sa najboljim terapeutima. Kada imate problem, mnogi vam nude razne metode, ali je veoma bitno da kao roditelj ne srljate i prepoznate šta je ono pravo od čega će vaše dete imati najveće benefite.

Foto: Privatna arhiva

Cerebralna paraliza je stanje koje obeleži život čitave porodice.

- Uvek smo se trudili da živimo kao da taj problem ne postoji, vaša osećanja su ono što vi nosite u sebi, sa čime odlazite na spavanje i ustajete ujutru. Nađa je dete koje u velikoj meri zavisi od naše pomoći. Fizikalne terapije, operacije, skeneri, magneti, rendgeni, to je ono što obeležava njeno odrastanje - kaže Milica i dodaje:

- Ali pored svega toga, ona je jedna veoma srećna devojčica. Ide u redovan vrtić i živi je dokaz da razlike ne postoje.

Foto: Privatna arhiva

Ova bolest je problem koji traje čitav život, stalno jurite ka tome da nešto postignete, a onda se borite da to postignuto ne izgubite, objasnila nam je mama ove male heroine.

- Zbog Nađinog trenutnog stanja primorani smo da često odlazimo na terapije, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Cena tih terapija je veoma visoka - kaže Milica za naš portal i dodaje kako je podrška u ovim situacijama od izuzetne važnosti.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija