• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.06.2022

17:39

SVE IH JE VIŠE! Rok za prijavu radnika Fijata za rad u inostranstvu produžen, evo koliko ih je do sad apliciralo!

K.R.

Društvo

SVE IH JE VIŠE! Rok za prijavu radnika Fijata za rad u inostranstvu produžen, evo koliko ih je do sad apliciralo!

Podeli vest

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat Srbija Saša Ðorđević izjavio je da se do utorka 137 radnika te kompanije prijavilo za rad u inostranstvu

Ðorđević je napomenuo da je to uslov da radnici kragujevačke kompanije zadrže posao kada Stelantis grupa počne da proizvodi električno vozilo u ovom pogonu.

Naveo je da je u međuvremenu poslodavac donekle popravio uslove pod kojima bi se išlo na dvogodišnji rad u inostranstvo u druge Stelantisove pogone, kako bi zaposleni bili motivisani da se prijave i da je rok za prijavljivanje produžen do ponedeljka, 20. juna, u 13.00 časova.

Ðorđević je, posle današnjeg sastanka predstavnika fijatovih sindikata i zaposlenih sa članovima Radne grupe iz redova Vlade, naveo da je Stelantis ponudio prihvatljive finansijske uslove za rad u njegovim pogonima u Slovačkoj, Češkoj, Italiji i Nemačkoj, ali da je radnike demotivisao predlog po kome bi dugo odsustvovali od kuće.

- Mi smo danas sa njima o tome razgovarali i rekli smo da taj novčani deo koji im je rečeno da će imati tamo kroz platu i dva bonusa, iz naše komunikacije sa zaposlenima, nije problem. Ali najviše koči ljude to što je dat period od dve godine. Mi smo sugerisali kompaniji i Vladi da se da neka prihvatljivija ponuda, koja bi mogla da rezultira mnogo većim brojem prijavljenih - rekao je Ðorđević.

Dodao je da je već juče poslodavac reagovao i ponudio da zaposleni mogu četiri puta godišnje da obiđu porodice.

- Ponudili su da to bude sedam dana za božićne praznike, zatim 10 dana za uskršnje, godišnji odmor od 10 radnih dana od 1. avgusta i četvrta opcija da zaposleni kroz prekovremeni rad zaradi novac ili tri slobodna dana, koje bi mogao da spoji sa onih sedam dana za Božić.

To je dobar iskorak poslodavca, ali koliko će doneti više izjašnjenih radnika videćemo - naveo je Ðorđević.

Foto: Reuters/AP/Fotoilustracija

Sve više radnika Fijata prihvata da radi u inostranstvu



Predsednik organizacije Samostalnog sindikata Fijata Srbije je kazao kako u Stelantisu rezmišljaju i o tome da na rad u inostranstvo šalju grupe zaposlenih koji su dobro sarađivali na poslu u Kragujevcu ili su se družili, pa bi bilo upućeni zajedno u jednu od fabrika, a možda bi dobili i zajednički smeštaj, što bi bio motiv više da se prijave.

- Očigledno postoji prostor da se prvobitna ponuda poboljša, jer bi svaki pomak doneo veći broj prijavljenih. Krucijalno je da se sačuvaju oni koji žele da rade, ali to sve zavisi od poslodavca - ocenio je Ðorđević.

Zahtevi predati predstavnicima Vlade Srbije



On je naveo da su na današnjem sastanku predstavnicima Vlade Srbije ponovo dati zahtevi sindikata, među kojima je povećanje otpremnina sa zakonskih 200 evra po godini radnog staža, što je predložio Stelnatis, na 1.000 evra po godini.

Drugi je da se proširi broj kategorija zaštićenih radnika koji bi sigurno zadržali posao u kragujevačkoj autoindustriji na roditelje dece sa posebnim potrebama, invalide, majke sa decom uzrasta do pet godina, i bračnih parova zaposlenih u kragujevačkom Fijatu, od kojih bi bar jedan supružnik zadržao radno mesto.

Ðorđević je napomenuo da je ovim kategorijama obuhvaćen mali broj ljudi i da to ne bi trebalo da predstavlja problem.

- Dogovorili smo se da pradstavnici radne grupe iz Vlade do sutra u 11 časova daju odgovor na ove zahteve - rekao je Ðorđević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija