• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: J. Marković

18.06.2022

17:48

ALEKSANDRU VUČIĆU DODELJENO PRIZNANJE NAJVIŠEG REDA! 110. godišnjica pobede u Prvom balkanskom ratu i oslobađanja Kosova i Metohije (Foto, Video)

printscreen

Društvo

ALEKSANDRU VUČIĆU DODELJENO PRIZNANJE NAJVIŠEG REDA! 110. godišnjica pobede u Prvom balkanskom ratu i oslobađanja Kosova i Metohije (Foto, Video)

Podeli vest

U Skupštini Srbije je u prisustvu predsednika skupštine Ivice Dačića i ministra odbrane Nebojše Stefanovića, otvorena izložba povodom 110 godina od pobede u Prvom balkanskom ratu i oslobađanja Kosova i Metohije

Izložbu su organizovali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo odbrane i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912. -1918. njihovih potomaka i poštovalaca.

Predsednik Republičkog udruženja ratnika 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca Nikola Filipović uručio je priznanja pojedincima i institucijama.

Aleksandar Vučić dobio je priznanje najvišeg reda - statuetu Vojvode Vuka

Foto: www.mod.gov.rs

 

Foto: NSRS

 

- Kao poseban znak zahvalnosti i priznanja, za doprinos u negovanju svetlih tradicija dobrovoljačkog pokreta u Srbiji i poštovanju značaja, važnosti i ugleda Udruženja, za nesebičan rad na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 predsednika Republike Srbije i Vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, nagrađuje poveljom Udruženja i dodeljuje mu statuetu "Vojvoda Vuk", u vidu najviših priznanja Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. Statueta Vojvoda Vuk je zaštitni znak i simbol udruženja i izlivena je pre tačno 30 godina, a dodeljuje se u posebnim i izuzetnim prilikama.
Priznanja će u ime predsednika Republike Srbije, primiti izaslanik Predsednika, general policije Milorad Veljović - rekao je Filipović.

Priznanja su, za izvanredne zasluge, dobili i predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministar Nebojša Stefanović, državni sekretar Zoran Antić, general Stojan Konjikovac, general Milorad Stupar, potpukovnik Saša Ristić, dekan Ekonomskog Fakulteta prof. dr Žaklina Stojanović, prvi sekretar Ruskog Doma dr Georgi Engedhalrt, francuski potpukovnik Loran Vonderšer pukovnik, kao i ambasador Grčke u Srbiji Jorgos Diakofotakis...

Foto: www.mod.gov.rs

Veljović primio priznanje u ime predsednika Vučića

Predsednik Skupštine Ivica Dačić otvorio je ovu izložbu, podsetivši na slavnu srpsku istoriju i herojstvo našeg naroda.

- Danas deluje cinično i licemerno kada neki u svetu govore da Srbija treba da odabere pravu stranu, jer je Srbija uvek bila na pravoj strani za razliku od nekih koji nisu imali dovoljno cveća koje bi bacili pod noge okupatoru kada dolaze u njihove gradove. Srbija nikada okupatore nije dočekivala sa cvećem, već sa herojskom borbom za oslobođenje zemlje - poručio je Dačić. 

On je dodao da je Narodna skupština pravo mesta za takvu izložbu i najbolje mesto sa kojeg želimo da oživimo sećanje na jedan od najslavnijih perioda istorije našeg naroda i države.

- Skupština je simbol naše državnosti i volje da gradi svoju državu, slobodnu i nezavisnu Srbiju i zato je to pravo mesto da se posle 110 godina poklonimo svima koji su daleke 1912. krenuli u zaokruživanje naše državne nezavisnosti i samostalnosti i konačnog oslobađanja od osmanske okupacije - rekao je Dačić.

Foto: www.mod.gov.rs

Ivica Dačić


Predsednik Skupštine Srbije zatražio je da se 22. oktobar proglasi državnim praznikom.

- To je jedan od najvećih datuma u našoj istoriji, to je dan kada smo oslobodili Kosovo i Metohiju i posle vekova okupacije ponovo ga priključili državi Srbiji. Kumanovska bitka i Prvi balkanski rat su ugaoni kamen naše moderne istorije. Naši preci koji su ratovali na Kumanovu išli su u tu bitku sa pokličem Kumanovo za Kosovo. Zato što su to bili dani kada smo vraćali ono što smo izgubili 1389, odnosno sredinom sledećeg veka. Mi istoriju ne možemo i ne treba da brišemo. Kada uđete u ovu zgradu prvo vidite statuu hrvatskog kralja Tomislava, pa zatim slovenačkog kneza Kocijana, pa tek onda Cara Dušana i Karađorđa. Mi to nismo sklanjali, niti ćemo sklanjati. Zato što je to istorija, ali iz istorije treba da vodimo određene pouke a to je da uvek treba da vodimo računa o interesima našeg naroda - zaključio je Dačić.

Foto: www.mod.gov.rs

 

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je da je ovo prilika da se podsetimo slavne Srpske vojske koja je pod vođstvom Radomira Putnika, Stepe Stepanovića, Vuka Bojovića i Božidara Jankovića stasala u Balkanskim ratovima, a zatim se izborila za slobodu otadžbine u Prvom svetskom ratu, iz kojeg je izašla kao najmoćnija država na Balkanu.

Foto: www.mod.gov.rs

Nebojša Stefanović


Kada dobijete priznanje od onih koji neumorno čuvaju tradiciju našeg naroda i odlučno ne dozvoljavaju da ona izbledi i da se zaboravi, onda je zaista velika čast, ali i ujedno obaveza da i u narednom periodu još više zajednički radimo na svemu tome. Zajedno smo obeležili Dan pobede u Prvom svetskom ratu u našem Vojnom muzeju i, moram da kažem, da ste svi vi divni ljudi, potomci sjajnih srpskih ratnika sa velikom ljubavlju i tamo predano radili da se heroji nikada ne zaborave i da mogu da počivaju u miru, znajući da ih njihov narod i njihova država nikada neće zaboraviti. To je cilj i ove izvanredne izložbe u Domu Narodne skupštine da se u godini kada proslavljamo 110 godina od pobede u Prvom balkanskom ratu podsetimo i svih podviga slavne srpske vojske. Bila je predvođena u tom ratu i Radomirom Putnikom, Stepom Stepanovićem, Petrom Bojovićem, Božidarom Jankovićem, a priključio joj se i ogroman broj dobrovoljaca. Ti ljudi su se neustrašivo borili za oslobađanje. Mnogi od njih upravo u ovim ratovima stasavali u ogromne heroje i vojskovođe koji će i u godinama posle toga oslobađati i braniti Srbiju - poručio je Stefanović

On dodaje da je Srbija danas čvrsto opredeljena za jačanje svoje vojske, a samim tim i države.

Srbija danas ne sme da zaboravi svoju istoriju i da stane sa odbranom svojih nacionalnih interesa, ali mora da poštuje svoje komšije nudeći inicijativu predsednika Aleksandra Vučića Otvoreni Balkan. Želimo da budemo na pravom koloseku razvijene i moderne Evrope, ali znajući koliko skupu cenu smo platili za slobodu svoga naroda, mi smo čvrsto opredeljeni da jačamo svoju vojsku i državu  - poručio je Stefanović.

General Milorad Stupar izjavio je da je reorganizacija vojske posle 5. oktobra 2000. bila velika greška, da je ona time uništena, da nije organizovana da brani srpski narod, već da bude u funkciji misija NATO u svetu.

- To je pogrešno. Mi smo se otišli na NATO standarde, a oni prepisuju od nas, oni se bave nama. Oni su uvek protiv nas zato što branimo svoju zemlju. Na svetu ne postoji narod sa tako vojničkom tradicijom kao što je srpski narod - rekao je Stupar.

Foto: www.mod.gov.rs

General Milorad Stupar


On se osvrnuo na 100 godina od smrti generala Božidara Janković, naglasivši da je on oslobodio Kosovo, a zatim izašao na Jadran preko Skadra, oslobodio Drački okrug i izvršio cilj Prvog Balkanskog rata - izlazak na Jadransko more.




sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija