• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

22.06.2022

21:40

AKO ROŠTILJATE NA TERASI - KAZNA 150.000! A ako probudite komšiju... Nova pravila u zgradama, ko ih krši koštaće ga PAPRENO!

Društvo

AKO ROŠTILJATE NA TERASI - KAZNA 150.000! A ako probudite komšiju... Nova pravila u zgradama, ko ih krši koštaće ga PAPRENO!

Podeli vest

U zavisnosti od “prekršaja” kazna za kršenje pravila u zgradi se kreće od 5.000 do 200.000 dinara

Ukoliko ste u zgradi bučni u doba odmora, ako deca trče po stanu i galame, ukoliko psi laju, ili želite da uključite veš mašinu “kad vreme nije”, roštiljate, bacate smeće preko balkona, morate biti spremni da ćete možda platiti kaznu.

U zavisnosti od “prekršaja” kazna za kršenje pravila u zgradi se kreće od 5.000 do 200.000 dinara. Što se tiče reda i mira Odluka o opštim pravilima je jasna, vreme odmora predviđeno je od 16 do 18 časova i od 22 do 7 časova ujutru. U danima vikenda, od 14 do 18 časova i od 22 do 8 ujutru.

Foto: printscreen RTS

Stroga pravila i visoke kazne

O slavlju se obaveštavaju stanari

Osim što nema trčanja, buke, zabranjeno je i korišćenje kućnih aparata, ventilacionih sistema i drugih uređaja, mašina i aparata u zgradi, na način da zvuk ovih aparata ometa stanare drugih posebnih delova zgrade.

Takođe, zabranjeno je kroz prozore, vrata, balkone i lođe bacati bilo kakve predmete, kućno smeće, ostatke hrane, prosipati vodu, tresti posteljinu, stolnjake, krpe i druge slične predmete. U posebnim delovima zgrade zabranjena je upotreba otvorenog plamena (upotreba ćumura), zbog neposredne opasnosti od požara, navodi se u Odluci o opštim pravilima kućnog reda u stambenim I stambeno-poslovnim zgradama.

Ukoliko želite da oranizujete proslavu, moguće je da to i sprovedete u delo, ali u dogovoru sa komšijama I upravnikom zgrade.

- U slučaju porodičnih slavlja i drugih okupljanja, a najkasnije dva dana ranije stanari su dužni da postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi o tome obaveste ostale stanare, s tim da se od 1 čas posle ponoći mora obezbediti mir i tišina u zgradi - navodi se u Odluci.

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača

Ako renovirate stan moraćete da obavestite stanare

Kazne za remećenje reda i mira

Profesionalni upravnik zgrada Vladica Maksimović objašnjava za Blic da svaki grad propisuje svoju odluku o kućnom redu, a kazne za remećenje kućnog reda i mira kreće se od 5.000 dinara za fizičko do 50.000 dinara za pravno lice.

U terminu koji je predviđen za odmor ne treba praviti buku. Što se slavlja tiče, ako neko organizuje proslavu, tu je da obavesti i komšije, kao i upravnika zgrade. Uglavnom to protekne u najboljem redu i sve se okonča do 1 čas posle ponoći. S druge strane, kada neko želi da renovira stan, potrebno je da obevesti i upravnika zgrade kao i da istakne na oglasnoj table, a kasnije da taj šut odloži i očisti adekvtno. Naravno komšije su o svemu obaveštene.

Što se žalbi tiče, sa ljubimcima imamo često problem, psi mogu stvarati buku. I na kraju, deca. Komšije često nemaju razumevanja za dečju igru, kada ih ima dvoje, pa dođe još dvoje i onda komšije zovu upravika zgrade, pravi se zapisnik koji se ostavlja onome ko se žali. Ako se sa bukom nastavi, on može pozvati komunalnu policiju, a kasnije može platiti i kaznu, visina nije precizirana ali se kreće od 5.000 pa naviše, priča Maksimović.

Zabranjeno roštiljanje

Kada je roštiljanje na terasi u pitanju, na to zaboravite. Međutim, oni sa visoko ograđenim balkonom to ponekad mogu iskoristiti pa prekršiti i ovo “pravilo”. Kazna za to može biti i oko 150.000 dinara.U posebnim delovima zgrade zabranjena je upotreba otvorenog plamena (upotreba ćumura i sl.), zbog neposredne opasnosti od požara, navodi se u Odluci.

 

Obaveštenje na vidnom mestu

Kako se dalje navodi, stanar koji izvodi građevinske, građevinsko-zanatske i instalaterske radove u zgradi ili na zgradi, dužan je da prethodno o tome obavesti upravnika i prikaže mu odobrenje nadležnog organa za izvođenje radova, ukoliko je posebnim zakonom propisana obaveza pribavljanja odobrenja za izvođenje tih radova. Potom terba da postavi obaveštenje na vidnom mestu u zgradi obavesti stanare o danu početka izvođenja radova, vrsti i trajanju radova.

Šta podrazumeva kućni red

Pod kućnim redom, podrazumevaju se prava i obaveze stanara zgrade u cilju nesmetanog stanovanja i pravilnog korišćenja stambenog i stambeno-poslovnog prostora u zgradi, zajedničkih delova zgrade, zemljišta za redovnu upotrebu i katastarske parcele na kojoj je zgrada, korišćenja, upotrebe i čuvanja od oštećenja zajedničkih instalacija, opreme i uređaja zgrade, i održavanja čistoće, reda i mira u zgradi, navosi se u Odluci.

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
pera

pre 1 godinu

sve je to super ali to niko nazalost ne kontrolise..

Dimitrije

pre 1 godinu

Celi članak su nečije lepe želje j pusti snovi. U zgradi imam komšinicu čija deca samo što ne sruše zidove stana s ostalom divljanju da ne pričam i šta? Prijavljeno upravniku, čovek dolazio i upozorio i samo što nije dobio po glavi uz komentar: moja deca, moj stan kome se ne svidja nek se seli, prijavljeno komunalnoj inspekciji, komunalnoj miliciji i niko izašao nije niti mrdnuo prstom. Zato pre pisanja proverite istinu

Bg Dex 1970

pre 1 godinu

Nekada se, u Titovo vreme, strogo poštovao kućni red koji bi započeo u 14:00, a završavao se u 17:00 časova. Bio sam dete i imali smo komšiju Pejovića, matori, džangrizavi deka, koji nije voleo decu i koji nas je stalno plašio svojim gestikulicijama i oštrim pogledima kako bi nas utišavao dok smo se igrali u dvorištu. Hoću da kažem da nisam za ovo, jer može doći do zloupotrebe tzv. KUĆNOG REDA. Šta ako ja uopšte ne podnosim komšiju svog i želim da mu napakostim tako što ću ga stalno prijavljivati za nepoštovanje kućnog reda, čak iako to nije uradio? Dokažite. Jel' mislite da toga neće biti? Živela Srbija?

servi fašisti

pre 1 godinu

pa da KOMŠIJA koji su ovi srbi poturad ogavna

Slađa

pre 1 godinu

Ovo je klasična srbijanska prevara.A splavovi koji trešte od četvrtka do ponedeljka ujutro?Zovnem komunalnu policiju i još me ta seljanka napadne jer sam povisila ton na nju.Prema tome,lupate gluposti.Bg je vašar grad.

Ljubiša

pre 1 godinu

A šta ako prdnemo malo jače? E, to su evropske vrednosti. Deca da sede u ćošak mirna, pa da budu tunjava celog života.

vlatko

pre 1 godinu

I vlasnici kafica u stambenim zgradama su isto stanari. Jel i za njih vaze pravila kucnog reda.

grad je za sirotinju

pre 1 godinu

kukala vam majka "živim si u grad u golubarnik od 40m2 i sve mi je zabranjeno" ??? ja 15min od centra plac od 50 ari, žurke, kotlići, roštilji kada pozelim bez da me iko smara, a vi samo zivite u vasem gradu j.... vas on ?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija