• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.07.2022

09:04

VODITE RAČUNA KAKO ULAZITE U VODU, OVAJ POTEZ VAS MOŽE UBITI! Trener plivanja za Informer.rs otkriva zbog čega su reke i jezera POSEBNO OPASNI

printscreen

Društvo

VODITE RAČUNA KAKO ULAZITE U VODU, OVAJ POTEZ VAS MOŽE UBITI! Trener plivanja za Informer.rs otkriva zbog čega su reke i jezera POSEBNO OPASNI

Podeli vest

Sezona na kupalištima širom Srbije tek što je počela, a nažalost već imamo nekoliko nesrećnih slučaja utapanja. O tome na koji način se pripremiti za ulazak u vodu, šta može biti kobno i da li je za kupanje opasnija reka ili jezero za Informer.rs objašnjava prof. fizičkog vaspitanja i trener plivanja Aleksandra Obradović

Sezona kupanja je na početku, a već su zabeleženi nesrećni slučajevi na kupalištima širom Srbije, koji su Vaši saveti za ulazak u vodu?

- Nažalost, to je slika sa kojom se javnost susreće svake sezone usled uticaja različitih faktora koji dovode do utapanja. Prvi savet kupačima je da ne ulaze u vodu ukoliko nisu ovladali veštinom plivanja, posebno na mestima na kojim konfiguracija terena nije predviđena za kupanje, mestima koja nisu obezbeđena od strane spasilačke službe, van zone ograničenja i slično. Pored nepoznavanja veštine plivanja i samospasavanja, do ozbiljnih posledica svakako dovode i devijantni oblici ponašanja, kao što su plivanje pod dejstvom alkohola, narkotika, ali i nepoštovanje pravila koje kupalište nalaže. Jednom rečju, od velikog je značaja da kupači procene svoje sposobnosti u vodi i ponašaju se u skladu sa njima, kako ne bi ugrozili svoju, ali i bezbednost drugih lica na kupalištu.

Foto: printskrin/jutjub/RSFranceIDF

Jezero za nekupače i slabe plivače opasno iako je voda mirna

Temperatura vode je dosta niža od temperature vazduha, kako to utiče na organizam? Da li o tome treba da vode računa i redovni plivači?

- Apsolutno, voda je nepredvidiva sredina i čak i oni najspretniji treba da povedu računa o načinima ulaska i boravka u vodi. Nagli ulazak u hladniju vodu izaziva sužavanje krvnih sudova, što automatski dovodi do povećanja krvnog pritiska, što za one sa zdravstvenim problemima može biti kobno. Takođe, neretko se dešava da nagli ulazak u hladnu vodu izazove šok, usled kog dolazi do narušavanja mehanike disanja, panike i borbe da se telo održi na površini. U takvim uslovima, određena količina vode dospeva u disajne puteve, dovodi do spazma grkljana, gubitka svesti, a samim tim i potencijalno fatalnog ishoda. Zbog toga se preporučuje da ulazak bude postepen kako bi se organizam adekvatno adaptirao i u skladu sa pravilima kupališta.

Foto: unsplash.com

Svetuje se postepen ulazak u vodu

Koji je Vaš savet za ljude koji nisu redovni plivači?

- Za kupače koji tek povremeno uživaju na vodi i u njoj glavna preporuka bi bila da budu obazrivi prilikom ulaska u vodu, budući da nisu adaptirani na fizičku aktivnost te vrste, posebno kada govorimo o pomenutim temperaturnim razlikama, ali i dužem boravku u hladnoj vodi. Naravno, moram istaći da je za njih takođe važno, a to naročito važi za plivanje na otvorenim vodenim površinama i rekama, da ne idu preko svojih limita i sposobnosti, budući da u tom slučaju ne zavise samo od sopstvene umešnosti već i od vodene struje, plovnih objekata, konfiguracije tla i ostalih faktora koji mogu ugroziti njegovu bezbednost.

Sada je sezona matura i raznih slavlja, šta imate da poručite omladini, koliko je opasno ulaziti pod dejstvom alkohola u vodu?

- Upravo tako, ovo je period u godini u kom je svake sezone potrebno uputiti apel našim maturantima da ne plivaju, odnosno ne ulaze u vodu pod dejstvom alkohola. Pored toga što je temperatura vazduha i vode nesrazmerna, u grupi se vrlo često nađu loši plivači ili neplivači koji, pod dejstvom alkohola, takođe ulaze u vodu iz želje da se dokažu ili jer ih je sramota da kažu da ne znaju da plivaju.

Foto: Informer

Izbegavajte kupanje i ostale aktivnosti na vodi u periodu od 10 do 17h

Koliko su opasne reke, a koliko jezera?

- Utapanja se dešavaju i na jezerima i na rekama, što će reći da su za kupače koji su neplivači ili poluplivači oba tipa vodenih površina podjednako opasna. Reke su generalno nešto opasnije zbog vodenih struja, međutim upravo to ih kupačima čini odbojnijim. Sa druge strane, jezero je opasno upravo zbog toga što je voda mirna, što ljudima uliva sigurnost i smelost. U svakom slučaju, kao što oba imaju svoje prednosti, nose i određene rizike.

U koje doba dana se preporučuje odlazak na kupališta?

- Budući da nam tek predstoje visoke temperature, a sa njima i veća posećenost kupališta, prvenstveno bih preporućila našim sugrađanima da koriste zaštitne kreme kako bi sprečili opekotine od sunca, budući da se one mnogo lakše zadobijaju prilikom boravka na površini vode. Što se tiče kupanja i ostalih aktivnosti na vodi, preporuka je svakako da se one obustave u periodu od 10 do 17h - savetuje naša sagovornica.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija