• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C.

01.07.2022

22:00

NA REGATI LUKAS, NA BIR FESTU VAN GOG, TAP 011... TRUBAČI, VIOLINE, PLOVIDBA DRINOM, NAJBOLJA PIVA... Bogat program festivala u Srbiji tokom leta!

Informer

Društvo

NA REGATI LUKAS, NA BIR FESTU VAN GOG, TAP 011... TRUBAČI, VIOLINE, PLOVIDBA DRINOM, NAJBOLJA PIVA... Bogat program festivala u Srbiji tokom leta!

Podeli vest

Na Saboru trubača goste dočekuju i Ana Bekuta, Snežana Đurišić i Dragica Radosavljević Cakana. Na Drinskoj regati pevaće Aca Lukas, a na Bir festu najveće zvezde domaće rok muzike

Domaći i strani turisti ovog leta uživaće u mnogobrojnim tradicionalnim manifestacijama koje se održavaju širom Srbije!

Od jula do kraja avgusta posetioci će imati da priliku da posete Bir fest i probaju najbolja piva, da plove Drinom, slušaju trubače u Guči, uživaju u zvucima violine u Pranjanima, probaju najbolji roštilj u Leskovcu, ali i da upoznaju najlepše čobanice na Čobanskim danima u Kosjeriću.

Povratak tradiciji

Ovogodišnji, 61. po redu Sabor trubača u Guči održaće se od 5. do 7. avgusta, a prema ovogodišnjem programu, Sabor se vraća tradicionalnim vrednostima, te će ove godine naglasak biti prvenstveno na trubi i kulturno-umetničkim programima.

Novina je i da se ove godine i kompanija "Skaj mjuzik" uključila u organizaciju Sabora.

- Naša je ideja da budemo neko ko će ovaj festival vraćati korenima i to na najbolji mogući način predstaviti novim generacijama, kao i generacijama koje su već dugo ovde. Ideja nam je da simbol ovog festivala - truba bude još istaknutija, da ova fenomenalna muzika koja je svima nama nekako u genima i krvi bude primećena i prihvaćena na pravi način u svim populacijama našeg regiona i Evrope. Zaista nameravamo da se obratimo evropskoj sceni, evropskim posetiocima, da ovaj izvanredni festival povrati svoj internacionalni karakter - rekao je osnivač i direktor "Skaj mjuzika" Milenko Škarić.

KALENDAR MANIFESTACIJA

JUL

7-10. Egzit, Petrovaradin
20-24. Drinska regata, Ljubovija
22-23. Alaske večeri, Veliko Gradište
29-31. Čobanski dani, Kosjerić

AVGUST

4-6. Lav fest, Vrnjačka Banja
9-14. Dani piva, Zrenjanin
19-21. Sabor violinista Srbije, Pranjani
22-28. Roštiljijada u Leskovcu

Predsednik opštine Lučanin Milivoje Dolović kaže da su napravili grešku što se nisu striktno držali tradicije.

- Pre 12 godina, 2010. imali smo rekordnu posetu od 500.000 ljudi. Nakon toga Guča je doživela pad zato što smo se odrekli svoje tradicije. Otišli smo u estradu, što je bilo potpuno pogrešno, i sada se vraćamo korenima. Guča je trubačka manifestacija i mi ćemo se potruditi da sve bude u znaku trube - kaže Dolović.

Foto: Informer

Dolaze stranci

On otkriva da je već 80 odsto smeštaja rezervisano, a da su cene na nivou prošlogodišnjih.

- Zadržali smo cenovnik od prethodnih godina, tako da jedini u Srbiji imamo cenu za noćenje od 20 evra po osobi. Ogromno interesovanje je i među stranim turistima. Imaćemo goste iz Severne Makedonije, BiH, Slovenije i, što je iznenađenje, ogroman broj turista iz Francuske rezervisao je smeštaj. Svi ostali gosti, od Kine, preko Australije do Amerike, moraju što pre da rezervišu smeštaj jer za dve nedelje slobodnih kreveta neće više biti - kaže Dolović i dodaje:

- Pristupačne cene će biti i za sve specijalitete koji se jedu u Dragačevu, od jagnjećeg i prasećeg pečenja do svadbarskog kupusa. Opština će takođe subvencionisati cene i svaki čovek će moći da plati. Što se tiče muzičkog programa, pored trube i najpoznatijih orkestara, nastupaće i pevačice narodne i izvorne muzike Ana Bekuta, Snežana Đurišić, Dragica Radosavljević Cakana i Danica Crnogorčević.

DRINSKA REGATA

Foto: Informer

Međunarodna drinska regata u Ljuboviji održaće se od 20. do 24. jula. Jedan od najvećih događaja sa više od 2.000 plovila i 20.000 učesnika svake godine poseti čak 50.000 domaćih i stranih turista. Pored glavnog spusta, učesnike očekuje i takmičenje u spremanju riblje čorbe, radionice, ali i dva koncerta 22. jula, na kojima će pevati Aca Lukas i Željko Vasić.

ALASKE VEČERI

Tradicionalne 56. Alaske večeri biće održane od 22. do 23. jula u Velikom Gradištu. Prvo veče svoj koncert imaće vokalna solistkinja etno-muzike Biljana Krstić, a drugo veče nastupa Mia Borisavljević. Biće održano i tradicionalno takmičenje alasa iz čitave Srbije u kuvanju riblje čorbe vodom iz Dunava.

EGZIT

Foto: Informer

Na Petrovaradinsku tvrđavu ovog jula stižu Kalvin Haris, Nik Kejv i "Bed sids", Igi Azejlija, Džejms Artur, Maskd Volf, ZHU, "Sepultura", Masio Pleks, Hani Dižon, Boris Brejha, Stefan Bodzin, ARTBAT, Denis Salta, DJ Tenis, Anfisa Letjago, Marki Ramon, "Napalm det"...

Nastupiće i jaka regionalna postava koju predvode Konstrakta, Senidah, "Prti BG", Marčelo, "Brkovi", "Artan Lili", "Paraf", "Kilo kilo", "Mimi Mercedes", "Deca loših muzičara", a priključuju im se na stotine drugih izvođača.

"Srbija voz" uvodi posebne linije na relaciji Beograd-Novi Sad tokom festivala.

SABOR VIOLINISTA

I ove godine zvuci violine odjeknuće kroz suvoborsku varošicu Pranjani u okviru manifestacije Sabor violinista Srbije, koji se održava od 19. do 21. avgusta. Prvog dana Sabora održaće se takmičenje mladih violinista i koncert "Panorama benda", dok će se narednih dana nizati zvuci profesionalaca koji "kidaju" žice i oko kojih se "otimaju" svi oni koji vole ovaj instrument, kao što su Branko Ristić i Saša Petrović. Nedelja (21. avgust) rezervisana je za koncert Zorice Brunclik i Miroljuba Aranđelovića Kemiša.

ČOBANSKI DANI

Foto: Informer

Čobanski dani biće održani od 29. do 31. jula u Kosjeriću. Tradicionalna obeležja ove manifestacije su takmičenja u "čobanskim disciplinama" bacanje kamena s ramena, nadvlačenje klipka i konopca, rvanje, skok udalj i uvis. Za to vreme žene spremaju jela tradicionalne srpske kuhinje. Sve se to završava proglašenjem najboljih i velikim ručkom pod šatrama, gde će unapred biti ispečen i vo na ražnju. Uveče se organizuje izbor najlepše čobanice. Posle takmičarskog dela na Čobanskim danima ostaje se do kasno u noć uz trubačke orkestre iz ovog kraja.

Beograd - BIR FEST

Ovogodišnji Bir fest održaće se na Ušću od 7 do 10. jula. Za šesnaest godina postojanja, Bir fest je postao sinonim za sjajne žurke, muziku i, naravno, pivo. Dosad je na dve bine nastupalo više od 750 izvođača, a ove godine biće podignuta i treća bina - Alternativna scena, za sve posetioce željne tvrđeg zvuka. Za četiri dana na bini će se smenjivati najveće zvezde domaće muzike, poput grupa "Tap 011", "Bijelo dugme", "Kerber", SARS, "Divlje jagode", "Neverne bebe", "Ju grupa", "Van Gog". Nastupiće i Kiki Lesendrić i "Piloti", Marčelo, Dejan Petrović...

Vrnjačka Banja - LAV FEST

Jedan od najboljih festivala elektronske muzike u Evropi ove godine održaće se u Vrnjačkoj Banji, u parku pored izvora Jezero, od 4. do 6. avgusta. Izvođači će nastupati na pet muzičkih bina. Na najvećoj bini Lav festa biće popularni "Kolektiv Turmštrase" i prvog dana festivala nastupiće uživo. Na binama će se naći i legende svetske elektronske scene, među kojima su Marko Karola, Džozef Kaprijati, Džejmi Džouns, Kelš, Redhod, Folamur, Deni Tenaglija, i više od 100 drugih izvođača. Osim velikih svetskih imena, na Lav fest stižu i Marko Milosavljević i Dejan Milićević. Tu su i Aleksandar Ivković, Nikola Vemić, Kid Kimi, Katalina, DJ Lale, Kristina Lazić, Batrik end Mivu, dvojac "Trips end tiks", Litl Lu...

Zrenjanin - DANI PIVA

Manifestacija Dani piva 2022. biće održana 37. put u Zrenjaninu od 9. do 14. avgusta. Posetioce ove manifestacije očekuje koncert Zrenjaninske filharmonije i Stefana Milenkovića, a nastupiće i Marija Šerifović, Amira Medunjanin, Halid Bešlić i Ana Bekuta. Ljubitelji rok muzike moći će da prate koncerte "Ortodoks Keltsa" i grupe SARS, a oni koji vole trubu veseliće se uz Dejana Petrovića i "Big bend".

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Setac

pre 1 godinu

ARSENAL FEST se trenutno odrzava u jednon gradu koji se zove Kragujevac ! Sramota je da to izostavite...!? Raspitajte se malo !

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija