• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M. - B. S.

02.07.2022

07:00

ROMING SKUPLJI OD MORA! Minut razgovora iz Egipta 400 dinara! Snimak na Instagramu 6.000 dinara

zaštitnik potrosaca

Društvo

ROMING SKUPLJI OD MORA! Minut razgovora iz Egipta 400 dinara! Snimak na Instagramu 6.000 dinara

Podeli vest

Najgore ćete proći ako pre odlaska na odmor ne isključite automatska ažuriranja aplikacija i telefona, jer vam račun može biti skuplji i od letovanja

Srpski turisti koji ovoga leta krenu put nekog od mora moraju dobro da paze kada koriste mobilni telefon, jer im račun zbog rominga lako može biti skuplji nego celo letovanje!
Telefoniranje sa plaža Egipta, Turske, Španije, Bugarske i ovog leta je skupo, a najskuplji je minut razgovora sa obale Crvenog mora - to zadovoljstvo će vas koštati čak 400 dinara! Ako iz Egipta 'okačite' video-snimak na Instagram, to morate platiti čak 6.000 dinara!?!


I dok su u MTS-u zadržali prošlogodišnje cene, u mreži A1 cena megabajta interneta veća je nego prošlog leta, a 'Jetel' je poskupeo gotovo sve usluge u romingu. Ipak, cene mobilnog saobraćaja sa Grčkom drastično su smanjene, i to za 50-90 odsto!

Najveće sniženje cena je za internet, pa 'grčki megabajt', koji je koštao i više od hiljadu dinara, sada staje svega dinar, dok je minut razgovora sa grčke plaže nekada koštao i do 110 dinara, a sada ćete ga platiti najviše 50 dinara.


S druge strane, oni koji odmor provode u Egiptu, Turskoj, Španiji ili Bugarskoj treba da očekuju da ih telefoniranje mnogo košta. Tako je najskuplji minut razgovora sa obale Crvenog mora od 200 do 400 dinara, u zavisnosti od mobilnog operatera! Kada je slanje jedne poruke u pitanju, iz Turske ili Španije ono košta između 30 i 35 dinara, a istu uslugu sa plaže u Bugarskoj platićete između 24 i 30 dinara. Poruku je najskuplje poslati iz Egipta, gde samo jedan SMS košta i do 55 dinara, što je za pet dinara skuplje nego prošle godine. Ipak, najviše pažnje treba obratiti na internet.
Prema rečima mobilnih operatera, za postavljenu sliku na nekoj od društvenih mreža ode ceo jedan megabajt, dok video-zapis 'pojede' čak tri! Preračunato u dinare, jedna fotka sa plaže u Egiptu koštaće vas i do 2.000 dinara, a snimak čak 6.000 dinara!

Foto: Shutterstock

Roming vas može koštati papreno


Dobro se informišite
Zbog svega gore navedenog, pre polaska na letovanje građani treba da se dobro obaveste o cenama i tarifnim dodacima za telefoniranje u inostranstvu.
- Posebno treba obratiti pažnju na to da li je na telefonu uključen ili isključen prenos podataka - objašnjava Milan Dobrijević, pomoćnik ministra telekomunikacija.


On ističe da je korišćenje audio-poziva preko Vajbera ili Vocapa, u okviru ugovorenog prenosa podataka, apsolutna preporuka i pravi najmanje moguće račune. Prema njegovim rečima, koristeći mobilni telefon u romingu, pravimo tri glavne vrste troškova - upućivanje i prijem poziva, druga je za slanje poruka i treća za prenos podataka.
- Prve dve vrste troškova su pod našom punom kontrolom zato što mi odlučujemo da li ćemo primiti ili uputiti poziv ili poslati poruku. Kod prenosa podataka, posebno kod pametnih telefona, situacija je drugačija zato što oni sami mogu ažurirati aplikacije što, ukoliko je uključen prenos podataka u romingu, generiše troškove kojih nismo ni svesni - objašnjava Dobrijević.


Ukoliko ne želite nikakve troškove, potrebno je da pred granicom isključite prenos podataka i aktivirate odgovarajuće pakete kojima kasnije pokrećete najpovoljniji prenos podataka i na taj način koristite samo uslugu koju želite. Kako ističe Dobrijević, sa Grčkom je napravljen veliki progres prošle godine na osnovu memoranduma zaključenog između vlada i resornih ministarstava.

Nema rominga na Zapadnom Balkanu

Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije ukinut je 1. jula 2021. godine.
Potrošnja minuta, poruka i gigabajta u celoj zoni Zapadnog Balkana obračunava se isto kao u nacionalnom saobraćaju. To je primer 'rominga kao kod kuće', koji je na snazi na teritoriji Zapadnog Balkana. Telefon se koristi na celoj teritoriji po cenama koje imamo ugovorene sa svojim mobilnim operatorom u okviru svog tarifnog paketa.

Ipak, proverite
I jedna i druga strana su obavile razgovore sa mobilnim operatorima i postigle konsenzus o smanjenju cena usluga rominga.
- U slučaju Grčke naši mobilni operatori su uradili fenomenalnu stvar i svi su značajno spustili cenu usluga, dok grčki operatori to još nisu uradili u potpunosti, pretpostavljam zato što je reč o velikim operatorima koji posluju u više desetina zemalja i nisu toliko fleksibilni kao naši - naglašava Dobrijević. On kaže da cena razgovora u osnovnim tarifama u Grčkoj ide već od 19 dinara po minutu, a cena poruke 3-4 dinara.


Dobrijević zaključuje da je najbolji način za informisanje građana da pogledaju sajt svog mobilnog operatora ili pozovu korisnički centar.
- To je jedina 100 posto sigurna informacija, pošto se cene paketa često menjaju - objašnjava Milan Dobrijević.

RAZLIKA OD ZEMLJE DO ZEMLJE

Grčka:


operator odlazni poziv dolazni poziv SMS internet (1MB)
MTS 19,06 3,58 4 1
A1 49 49 14,9 1
Jetel 49,9 11,9 4,9 1
*sve cene su izražene u dinarima


Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Rumunija:


operator odlazni poziv dolazni poziv SMS internet (1MB)
MTS 102 36 24 614,4
A1 99 99 29 1.013,76
Jetel 119,9 49,9 29,9 1.027,88
*sve cene su izražene u dinarima
 

Turska, Italija, Kipar, Malta, Slovenija, Španija:

operator odlazni poziv dolazni poziv SMS internet (1MB)
MTS 150 42 30 737,28
A1 99 99 29 1.013,76
Jetel 179,9 59,9 34,9 1.129,78
*sve cene su izražene u dinarima



Egipat, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati:


operator odlazni poziv dolazni poziv SMS internet (1MB)
MTS 360 90 48 1.228,8
A1 199 199 49 2.037,76
Jetel 399,9 109,9 54,9 1.333,58
*sve cene su izražene u dinarima

 



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija