• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.07.2022

11:15

TRAŽI SE OD AVIO-KOMPANIJA DA OTKAZUJU LETOVE! Stigao zahtev iz Amsterdama da se smanji broj putnika

Društvo

TRAŽI SE OD AVIO-KOMPANIJA DA OTKAZUJU LETOVE! Stigao zahtev iz Amsterdama da se smanji broj putnika

Podeli vest

Er Srbija dobila je jednostrani zahtev od aerodroma Shipol u Amsterdamu da od 7. jula do kraja meseca smanji broj sedišta u ponudi na letovima iz Amsterdama ka Beogradu

Aerodrom Shipol taj zahtev pravda činjenicom da zbog nedostatka radne snage, prevashodno na bezbednosnoj kontroli, ne može da organizuje proces rada koji bi omogućio opslugu aviona na vreme pri postojećem obimu saobraćaja, saopštili su iz Er Srbije.

Domaća kompanija će uputiti dopis aerodromu Shipol sa molbom da se zahtev ponovo razmotri i da se od njega odustane, a trenutno se ispituju pravne mogućnosti da se zahteva nadoknada štete koja bi Er Srbiji bila pričinjena tom jednostranom odlukom.

Er Srbija u ovom trenutku leti devet puta nedeljno do Amsterdama i srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji, kao i svim drugim avio-kompanijama koje saobraćaju sa ovog aerodroma, dostavljene su kvote kojima se reguliše maksimalni broj raspoloživih sedišta na odlaznim letovima iz Amsterdama.

S druge strane, na dolaznim letovima ka Amsterdamu, takva ograničenja ne postoje.

Velika finansijska šteta

Iz Er Srbije smatraju da se, nametanjem pomenute vrste ograničenja i limitiranjem broja putnika po letu nanosi velika finansijska i reputaciona šteta našoj avio kompaniji.

Nacionalna kompanija pre svega trpi zbog brojnih putnika sa kupljenim kartama kojima će ukrcavanje biti uskraćeno u slučaju popunjenosti aviona preko dozvoljenog kapaciteta u skladu sa dodeljenom kvotom za konkretne dane, iako će na tim letovima ostati slobodna mesta.

Takođe, Er Srbiji se na ovaj način urušava reputacija u široj javnosti.

Er Srbija smatra da takav potez nije zasnovan na odnosu međusobnog poštovanja i uvažavanja, imajući u vidu da srpska nacionalna kompanija na toj ruti neprekidno leti duže od 50 godina i da je bila jedini prevoznik koji je tokom dužeg perioda za vreme pandemije korona virusa održavao saobraćaj između Beograda i Amsterdama.

Foto: AP/Tanjug

Pored toga, kada je reč o drugoj avio-kompaniji, koja je nedavno, posle tridesetogodišnje pauze, uspostavila letove i koja u ovom trenutku takođe leti između Beograda i Amsterdama i to dva puta dnevno, ona će biti u prednosti, imajući u vidu da je njoj Shipol matični aerodrom i da su joj stoga na raspolaganju različite mogućnosti da prilagodi smanjenje broja sedišta svojim potrebama.

- Smatramo da se time ozbiljno narušavaju načela konkurentnosti dve avio-kompanija koje lete na toj ruti - poručuju iz Er Srbije.

Navodi se da je srpska nacionalna avio-kompanija, kao i sve druge kompanije, bila je u obavezi da planira i obavi sve letove ka amsterdamskom aerodromu prema istorijskim slotovima, bez mogućnosti smanjenja obima saobraćaja, a shodno politici zadržavanja istorijskih slotova usvojenoj od strane nadležnih institucija EU.

Paradoksalno, doneta je nova uredba kojom se od avio-kompanija sada traži da smanjuju kapacitet i otkazuju letove, koji su u međuvremenu rasprodati usled povećane tražnje za putovanjima tokom leta.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija