• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.07.2022

12:45

DANAS JE SVETSKI DAN ČOKOLADE! Evo kakve vrste sve POSTOJE, a ovako se pravi ČOKOLADNI SUFLE

Pixabay

Društvo

DANAS JE SVETSKI DAN ČOKOLADE! Evo kakve vrste sve POSTOJE, a ovako se pravi ČOKOLADNI SUFLE

Podeli vest

Danas se obeležava Svetski dan čokolade, kojim se označava dolazak čuvene poslastice u Evropu davne 1550. godine. Stanovnici Velike Britanije, Nemačke i Šavjcarske u proseku pojedu 11 kg čokolade godišnje

Čokolada vodi poreklo iz Centralne Amerike. Dobija se od biljke kakaovac u čijem plodu se nalazi veliki broj zrna kakaoa od kojih se pravi čokolada.

Maje su koristile plodove kakaovca kako bi pravili napitak tako što su mrvili i kuvali u vodi plodove zajedno sa sojom, vanilom i čilijem.

Danas je priprema drugačija. Zbog izrazito gorkog ukusa zrna se ostavljaju da fermentišu da bi se razvio bogat ukus, a posle toga se suše, čiste, prže, a zatim mrve. Zagrevanjem masa se pretvara u čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači, emulgatori, arome, kakao buter.

Evropljani konzumiraju više čokolade od ostatka sveta, a stanovnici Velike Britanije, Švajcarske i Nemačke u proseku pojedu po 11 kilograma čokolade godišnje.

Foto: Shutterstock

Recept za čokoladni sufle

Sufle je čokoladni kolač koji se služi dok je još vruć, a kada ga prepolovite iz njega curi rastopljena čokolada. Za ovaj recept potrebna su vam samo dva sastojka, a biće podjednako sočan i punog ukusa.

Sastojci:

2 veća jajeta
170 g nutele

Priprema:

Belanca odvojite od žumanaca, pa ih mikserom umutite dok ne postanu penasta. U žumanca dodajte nutelu, pa takođe mutite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Belanca dodajte u čokoladni fil sve lepo izmešajte, pa ulijte u vatrostalne činijice za sufle. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni najviše 15 minuta, a po želji pre služenja pospite šećerom u prahu.

Vrste čokolade

Tamna čokolada - je prva vrsta čokolade koja se u početku konzumirala kao napitak. Od 1828. godine prvi put se pojavljuje u obliku kakvom je poznajemo danas.

Mlečna čokolada - napravljena je prvi put 1876. godine, a izumeo ju je Švajcarac Danijel Peter.

Bela čokolada - na tržište dolazi 1936.

Ruby čokolada - čak 81 godinu kasnije, 2017. dobijamo novu vrstu čokolade. Proizveo ju je Bari Kalebaut. Reč je o čokoladi ružičaste boje bez veštačkih aroma, boja i aditiva kojoj se prirodna boja zadržava posebnim procesom tzv. ruby kakaa.

Sastojci na deklaraciji napisani su prema količini, od većeg prema manjem. Na crnoj čokoladi prvi je kakao (kakaova masa), a na mlečnoj šećer.

Foto: Shutterstock

Kakav ukus treba da ima

Na kvalitet čokolade najviše utiče kvalitet i proces obrade zrna kakaovca.

Kada pojedete čokoladu, ukus treba da se oseća još nekoliko minuta. Taj ukus treba da bude čist i bez taloga. Neke čokolade ostavljaju ukus i do 45 minuta.

Čokolada u ustima treba da ostavlja kremast ukus koji će se nežno rastvarati u kremastu tečnost. Ne bi trebalo da se lepi ili da bude zrnasta.

Mnogi stručnjaci za čokoladu ističu da je najbolja ona koja puca kada je prelomite. Ali ukoliko je držite na sobnoj temperaturi to često nije moguće, a to zavisi i od njenog sastava. Ako je ohladite u frižideru, lakše ćete dobiti taj zvuk.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

U ZEMUNU PALO 128 LITARA KIŠE ZA DVA SATA, A 2014. GODINE U OBRENOVCU 240 ZA DVA DANA! Poplava nosila sve pred sobom, ovo treba da uradite ako se nađete u vodi
Društvo

U ZEMUNU PALO 128 LITARA KIŠE ZA DVA SATA, A 2014. GODINE U OBRENOVCU 240 ZA DVA DANA! Poplava nosila sve pred sobom, ovo treba da uradite ako se nađete u vodi

Srbiju su u utorak pogodile obilne padavine koje su izazvale poplave, a udari groma su izazvali veliki broj požara. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić rekao je da su ogromne kiše izazvale kolaps i opasnost po život i imovinu građana i da je glavni zadatak Sektora za vanredne situacije bio da ne bude žrtava

07.07.2022

12:01

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija