• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Čorbić

08.07.2022

07:00

POSLE 60 SEKUNDI, TOPLA VODA SE AUTOMATSKI ISKLJUČUJE! Informer u Austriji! Panika i strah zbog sve većeg POSKUPLJENJA, restorani prazni, kupuju se šnicle od 100 grama?!

printscreen

Društvo

POSLE 60 SEKUNDI, TOPLA VODA SE AUTOMATSKI ISKLJUČUJE! Informer u Austriji! Panika i strah zbog sve većeg POSKUPLJENJA, restorani prazni, kupuju se šnicle od 100 grama?!

Podeli vest

Posle 60 sekundi topla voda u stanovima se automatski isključuje i kreće ledena! Litar ulja 4,29, espreso sa mlekom 5,5, bečka šnicla i malo pivo 24 evra!

Austrijanci se već mesecima bore sa gotovo svakodnevnim haotičnim poskupljenjima i nestašicama zbog krize izazvane ratom u Ukrajini. Panika i strah od novih cena hrane i visokih troškova života zbog rasta cena energenata već su među Bečlijama potpuno očigledni.

Nove, još više cena gasa i struje, kako kažu, očekuje se tek na jesen, a posledice pogubne politike EU već su vidljive na svakom koraku. Država se bacila na ozbiljnu štednju preko leđa naroda, a jedna od novijih, šokantnih mera jeste ograničenje korišćenja tople vode za tuširanje od svega jednog minuta!?!

Foto: infromer

Ivan Čorbić, urednik Informera

Kupovina uz kupone

- Tople vode u većini stanova ima samo na po minut, a onda pet minuta teče ledena voda. Jedva stignete da operete ruke, a ono već hladno... Posle pet minuta ledene vode opet teče opet topla, ali samo na minut. I tako ukrug... Zbog stalnog rasta cena, prvenstveno energenata, pa onda i svega ostalog, narod je u potpunom haosu - priča naša zemljakinja Aleksandra L., koja godinama živi i radi u Beču.

Da je ova zemlja u ozbiljnom problemu sa energentima pokazuje i odluka gradskih vlasti u prestonici Austrije da se u tramvajima, autobusima i metrou klima ne uključuje čak i u najtoplijim danima! Iako su temperature ovih dana u Beču oborile istorijske rekorde od 35 stepeni, to nije nateralo političare da suspenduju odluku!

Foto: infromer

Austrijanci imaju i velikih problema sa nestašicama dizela. Litar dizela na pumpama je oko 2,45 evra, a benzina 2,35 evra, a sve češće se dešava da pojedinih derivata nema!

U Beču zbog toga svi danas paze na svaki cent i kupuju vrlo pažljivo.

- Kupuje se samo najosnovnije, samo ono što je zaista potrebno. Građani skupljaju kupone sa popustima iz novina i kataloga i tako štede... Pa evo vidite da je kilogram svinjskog vrata čak 16,5 evra - kaže nam Aleksandra dok gledamo cene u prodavnici 'Bila'.

Na odeljenju delikatesa sreli smo ženu koja je od mesara zatražila da joj iseče 'šniclu' od 100 grama!?!

Jedva sastavljaju kraj s krajem

U Austriji, u kojoj je prosečna plata oko 2.000 evra, Srbi su najbrojniji stranci - ima ih oko 300.000, a samo u Beču oko 180.000. Bez obzira na to što prosečna mesečna zarada deluje kao impozantna cifra, troškovi života u Beču su i za te pare preveliki.

- Cene iznajmljivanja nekretnina porasle su u proseku za više od 100 evra. Pristojan stan za jednu tročlanu porodicu je najmanje 900 evra mesečno, plus režije koje teško da mogu biti manje od 400 evra. Kućne pomoćnice, spremačice, kasirke imaju ovde platu od 1.200 do 1.500 evra. Pa, kako one da prežive sa ovim ogromnim poskupljenjima, kirijom i računima?! - pita se naša sagovornica Aleksandra.

Austrija je i inače jedna od skupljih zemalja Evropske unije kada su cene osnovnih životnih namirnica u pitanju, a sada je sve skuplje nego ikada ranije. I nije samo meso poskupelo. Pola vekne rezanog hleba košta 2,29 evra. Pakovanje od 400 grama popularnih kobasica sa kačkavaljem je 2,89 evra, a litar ulja je skoro četiri puta skuplji nego kod nas, i košta 4,29 evra. Preskupi su i sirevi, pa je malo pakovanje feta sira od samo 150 grama čak 3,39 evra! Kockica putera od 20 grama je 1,45 evra, a litar mleka 1,59 evra!

Foto: infromer

 

Prazni restorani

Rast cena namirnica i energenata doveo je, logično, i do velikog skoka cena u restoranima. Tako smo u jednom sasvim običnom bečkom restoranu na periferiji naleteli na 'akciju' - omanja bečka šnicla sa malim pivom od 0,25 litara sada košta 24 evra!

I to se reklamira kao povoljna cena!

- Samo ulje koje je potrebno za pravljenje bečke šnicle od početka godine poskupelo je za više od 40 odsto. Uz to, skočila je i cena mesa i jaja. Isti slučaj je i sa cenama u Austriji popularnih butkica i rebaraca... Restorani troše mnogo gasa i struje, a ugalj za roštilj ne smeju više da koriste zbog zagađenja. Zato je sve tako dramatično poskupelo - pojašnjava Aleksandra.

Foto: infromer

Restorani prazni

Štede gorivo gurajući kola

Prizor na mađarsko-srpskoj granici iznenadio je preksinoć mnoge Srbe. Vozači kola sa austrijskim tablicama, da bi uštedeli gorivo, čitav jedan kilometar gurali su automobile u koloni i stvorili tako još veće gužve na graničnom prelazu.

Izlasci na piće i hranu s društvom, što je bila tradicija među Austrijancima, sada su retkost.

- Služenje doručka je produženo do 16 sati umesto do podneva, jer je doručak jeftiniji od glavnih jela, koja se sve manje naručuju. Zbog toga se mnogi kafići i restorani zatvaraju već u 22 sata - navodi naša sagovornica.

U meniju jednog od kafića pronašli smo sledeće cene: produženi espreso sa mlekom 5,5 evra, što je skoro 650 dinara, a čaša špricera 8,60 evra!

- Bečlije se hvataju za glavu zbog ovakvih cena. Tamo gde se ponešto još može naći jeftinije, poput kioska sa kebabom od dva evra, konstantno su ogromni redovi i svađe zbog dugog čekanja - priča Aleksandra.

Foto: infromer

I cene u "Mekdonaldsovim" restoranima u Beču su paprene, pa veliki pomfrit košta 2,9 evra, dupli čizburger 3,20 evra, mali šejk je 1,9 evra, a fišmek 3,90 evra.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija