• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.07.2022

22:36

REDITELJ "ĐEKNE" I DALJE ENIGMA ZA MNOGE! Jedan tip glumica naročito je preferirao u svojim ostvarenjima, a sopstvenoj supruzi davao je neobične uloge!

youtubeprintscreen

Društvo

REDITELJ "ĐEKNE" I DALJE ENIGMA ZA MNOGE! Jedan tip glumica naročito je preferirao u svojim ostvarenjima, a sopstvenoj supruzi davao je neobične uloge!

Podeli vest

Živko Nikolić bio je tih i povučen čovek i vodio gotovo isposnički život. Zamerano mu je da ismeva čojstvo i junaštvo u Crnoj Gori, zemlji iz koje je potekao i koja je bila njegova najveća inspiracija. Bio je ljubitelj slikarstva, a u jednom intervjuu s kraja 90-tih godina naročito je isticao Lubardu i Rembranta kao omiljene slikare. Neobičan dar poigravanja sa svetlošću preneo je u svoja filmska dela, čiji broj nije zanemarljiv.

Legendarni jugoslovenski i crnogorski reditelj Živko Nikolić rođen je u Ozrinićima pored Nikšića 1941.godine. Završio je Umetničkoj školu u  Herceg-Novom, a potom studirao na Akademiji  za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.Upisao je glumu, ali je ubrzo shvatio da mu je mesto sa one druge strane kamere.Snimao je dokumentarce, televizijske i dugometražne filmove,a neke od njih i danas je teško protumačiti.

Bio je kultni autor, a neka od njegovih ostvarenja su "Beštije"(1977), "Lepota poroka"(1986), "Čudo neviđeno"(1984), "Iskušavanje đavola"(1989), a televizijsko remek delo "Đekna još nije umrla, a ka će ne znamo" osamdesetih godina držalo je jugoslovensku javnost prikovanu za male ekrane.

Foto: youtubeprintscreen

Živka Nikolića mnogi smatraju filmskim "genijem" 

Radnja Živkovih filmova uglavnom je smeštena u ruralnim delovima planinske i primorske regije Crne Gore. Ova "kamena" sredina bila je pozornica na kojoj je prikazivao patrijarhalni moral, položaj žene, odnos supružnika, odnos prema seksu, ali i alegorije mnogo univerzalnijih tema. U njegovim filmovima, što je neobično za vreme u kojem su snimani, mogu se uočiti i neki hrišćanski motivi.

Film "Beštije" Nikolić je snimio 1984. godine za kojim sledi "Čudo neviđeno". Oba filma danas se smatraju za antologijske i proglašena su za kuturno dobro.

Žena sa "onog sveta"

Žena je skoro uvek glavni uvodni motiv u filmovima Živka Nikolića. Ona je najčešće plavokosa i dolazi preko vode u čamcu, preko jezera u "Čudu neviđenom" i mora u "Beštijama", a i lik devojke Jelke u filmu "Iskušavanje đavola"  vidimo u sceni kada stoji u čamcu na sredini jezera. Voda se tradicionalno i mitski smatra granicom između ovog i onostranog sveta.

Pojava ovakve žene unosi pometnju u naizgled uređeno društvo. Lepota je u Nikolićevim filmovima remetilački faktor, u muškarcima kreće da se budi pohota, a u ženama zavist i mržnja( ovakav prikaz žene kasnije će preuzeti neki od stranih filmskih stvaralaca, poput italijanskog reditelja Đuzepea Tornatorea u filmu "Malena").

Foto: Printscreen You Tube

Savina Geršak u "Lepoti poroka"

Živko Nikolić za ovakve uloge birao je naturščike poput Savine Geršak, a i sam je bio naturščik sa završene dve godine glume. Interesantno je da je svojoj ženi Vesni Pećanac u "Beštijama" i u filmu "Iskušavanje đavola"  namenio ulogu promiskuitetne žene.

Foto: Printscreen You Tube/zeljko puzovic

Vesna Pećanac

Hrišćanski motivi takođe su prisutni u nekim od njegovih filmova. U "Iskušavanju đavola" braća Krstovići biće oni koji će razapeti Orla Zmajevića na improvizovani krst, čime se njihovo prezime povezuje sa onima koji krst ne nose već na isti razapinju. U "Beštijama" nepoznata plavokosa žena ulazi na magarcu u grad, a Anđelko( koga u filmu glumi Radoš Bajić) simbolično joj pere noge kao Hrist apostolima. 

Foto: youtube printscreen

Mira Furlan u "Lepoti poroka"

Film "Jovana Lukina" koji je glumicu Merimu Isaković vinuo u glumačku slavu mnogi smatraju za krunu njegovog stvaralaštva. Od naizgled anđeoskog lika, Jovana se transformiše u ženu čija će priroda kulminirati u sceni plesa na kraju filma. A sličan put imaće i Jaglika koju glumi Mira Furlan u "Lepoti poroka"

Foto: printscreen

Mira Banjac i Petar Božović u filmu "Lepota poroka"

Kroz filmove Živka Nikolića prodefilovala su mnoga poznata glumačka imena poput Mire Banjac, Petra Božovića, Pavla Vuisića, Ljubiše Samardžića, Mime Karadžića...

Živko Nikolić preminuo je 2001.godine u nemaštini i skoro zaboravljen od svih, a filmovi su ostali kao podsećanje da je ovaj reditelj ostavio za sobom pregršt nerešenih filmskih zagonetki.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TRAGEDIJE KOJE SU SE DOGODILE NA SNIMANJU FILMOVA! Alek Boldvin usmrtio KOLEGINICU, Pol Voker preminuo u saobraćajnoj nesreći, a smrt sina Brusa Lija je i dalje MISTERIJA
Showbiz

TRAGEDIJE KOJE SU SE DOGODILE NA SNIMANJU FILMOVA! Alek Boldvin usmrtio KOLEGINICU, Pol Voker preminuo u saobraćajnoj nesreći, a smrt sina Brusa Lija je i dalje MISTERIJA

Na snimanju filma "Oluja" na Tari došlo je do nesreće prilikom koje je poginuo muškarac V. M. iz Beograda. Tragedije na snimanju serija i filmova se dešavaju, a o tome svedoči i slučaj holivudskog glumca Aleka Boldvina koji je prošle godine na snimanju filma "Rust" usmrtio koleginicu Halinu Hačins

14.07.2022

13:39

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija