• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

14.07.2022

22:00

IAKO JE LETO, VIRUSOM KORONA DNEVNO SE ZARAZI DVE HILJADE OSOBA! Kakvi su simptomi i za koga važi karantin?

Pixabay

Društvo

IAKO JE LETO, VIRUSOM KORONA DNEVNO SE ZARAZI DVE HILJADE OSOBA! Kakvi su simptomi i za koga važi karantin?

Podeli vest

Iako smo se gotovo dve godine pridržavali kovid mera, danas su one potpuno zanemarene

Maske retko ko nosi, nema ograničenja kada su okupljanja u pitanju, dok su i mnoge kovid bolnice prestale sa radom.

Ipak, realnost je da ponovo imamo porast zaraženih, pa se postavlja pitanje kako danas izgleda procedura ukoliko se zarazimo koronom, koji protokoli i mere su trenutno na snazi, kome su potrebne maske, kome je i kada neophodan karantin, kako se sada plaća "kovid" bolovanje, te koliko je opasna nova, takozvana "stomačna korona"?

Foto: pixabay

Maske više skoro niko ne nosi

Bez karantina za ukućane

Kada je o trenutnim korona merama koje su na snazi reč, epidemiolog Slađan Stanković za Blic objašnjava kako su one sada dosta redukovane, te da su spale na svega tri koje su danas spadaju pod obavezne.

- Od maja meseca ove godine na snazi su redukovane mere koje podrazumevaju da samo oni koji su zaraženi budu u izolaciji, odnosno karantinu, i to sedam dana. Karantin sada nije potreban za ukućane, niti za one koji su bili u kontaktu sa zaraženim, pa je i to različito u odnosu na mere koje smo pre imali - priča Stanković.

Situacija se promenila i kada je nošenje maski u pitanju, nekada jedne od najvažnijih mera prevencije, te su one sada obavezne samo u zdravstvenim ustanovama i u staračkim domovima, priča epidemiolog Stanković.

- Maske danas nisu potrebne u svim zatvorenim javnim prostorima, već samo u zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima, i najviše se preporučuju osobama starijim od 65 godina kao i hroničnim bolesnicima - priča Stanković i ističe kako je jedna od sadašnjih mera i obavezno testiranje na kovid u slučaju svake respiratorne infekcije.

Nema teške kliničke slike

Nakon niza varijanti i podvarijanti korone tokom dve godine, epidemiolog Stanković navodi kako su trenutno prisutne dve podvarijante omikron soja, a koje, kako dalje objašnjava, ne daju teške posledice i ne treba da nas zabrinjavaju.

- Virus jeste mutirao, ali ne da izaziva teške kliničke slike. On sada pronalazi nevakcinisane, dok su oni koji su se vakcinisali zaštićeniji, međutim, može desiti da se i takvi zaraze. Bilo kako bilo, u pitanju je blaga respiratorna infekcija, i nema težinu koju je imala u prethodnim talasima - naglašava epidemiolog.

Ovom prilikom, epidemiolog Stanković se dotakao i novih simptoma koji se sada javljaju usled obolevanja od korone, te objasnio kako da ih prepoznamo.

- Dok smo nekada imali opasnije simptome poput kratkog daha, malaksalosti, povišene temperature i otežanog disanja, sada je situacija po tom pitanju dosta drugačija i rasterećenija, te oboleli od korone dobijaju blagu temperaturu, eventualno promuklost ili bolove u grlu, dok je jedina novina da sada imamo i obolele od takozvane "stomačne korone", koju prati proliv, međutim, procenat takvih je mali - objašnjava epidemiolog.

Foto: Informer

Testiranje je neophodno za one koji idu na bolničko lečenje

Preuzimanje odgovornosti

I dok je tokom dve godine pandemije teško bilo pronaći bolnicu koja nije fokusirana samo na kovid pacijente, danas je situacija potpuno "vraćena u normalu", pa su kovid bolnice u velikom broju prestale sa radom širom Srbije.

Kako ističe epidemiolog Stanković, identična situacija je i u Vranju gde on radi, jer, kako kaže, za njihovim postojanjem trenutno nema potrebe.

- Ovde u Pčinjskom okrugu prođe po nekoliko dana, a da nemamo nijedan slučaj koji zahteva bolničko lečenje. Ukoliko do takve potrebe i dođe, takve pacijente šaljemo u kovid bolnicu u Kruševcu, dok je poslednji takav slučaj bio pre nedelju dana - priča epidemiolog.

Pored prestanka potrebe za kovid bolnicama, i rad do nedavno najznačajnijeg tela u zemlji, Kriznog štaba, nedavno je okončan, dok, prema mišljenju epidemiologa Stankovića, o njegovom ponovnom sastajanju uskoro treba promisliti.

- S obzirom na usložnjavanje situacije, neko svakako mora da preuzme odgovornost. Pitanje je samo da li će to biti Krizni štab ili Komisija za zaštitu od zaraznih bolesti. Mislim da bi trebalo da se sastaju makar mesečno, te da uzmu u obzir eventualno pooštravanje mera - priča epidemiolog.

Testiranje

Sada je testiranje neophodno za pacijente koji idu na bolničko lečenje, te je to neki način zaštite, odnosno preventive. Samo testiranje i dalje se obavlja u kovid ambulantama pri domovima zdravlja, dok je sada dobijanje rezultata i brže nego što je to nekada bio slučaj, pa sada na sam dan testiranja stiže PCR test, odnosno, ujutru se uzme uzorak, a tokom popodnevna, tačnije, do 16 sati stižu rezultati, objašnava epoidemiolog.

Što se tiče bolovanja i dalje važi preporuka Vlade da firme zaposlenima, koji su na kovid bolovanju treba da isplate 100 odsto zarade, a usled potvrđene zaraze korona virusom, dok je konačna odluka o visini plate zaposlenima ostala na poslodavcima.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija