• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/S. M.

14.07.2022

20:59

EVRO NA ISTORIJSKOM MINIMUMU, ŠTA ČEKA SRBIJU? Ekonomista objasnio: Evropi se ne piše dobro, proći će dosta vremena dok...

Društvo

EVRO NA ISTORIJSKOM MINIMUMU, ŠTA ČEKA SRBIJU? Ekonomista objasnio: Evropi se ne piše dobro, proći će dosta vremena dok...

Podeli vest

Evro je pao danas na 20-godišnji minimum na nivo ispod jednog dolara, a ekonomista Ljubodrag Savić objašnjava za Informer kakve su posledice po ekonomiju u Evropi, ali i kako će to da utiče na našu domaću valutu

Evro je potonuo na 0,99520 dolara, to je najniži nivo još od decembra 2002. godine. Istovremeno, dolarski indeks, koji meri vrednost zelene novčanice prema kropi šest glavnih valuta, skočio je na 109,29 poena, što je njegova najviša kota od septembra 2002.

Ekonomista i profesor na Ekonomskom fakultetu, Ljubodrag Savić, kaže za naš list da je ovo potpuno očekivana situacija, ali da ne mora nužno da se doživljava kao nešto dramatično.

- Potpuno očekivana situacija koja se trenutno dešava, prethodno moram da kažem da to ipak nije neko izneneđenje, odnosi između valuta se vrlo često menjaju, pa ovo ne treba doživeti kao ništa dramatično. Jeste simbolično da je sada ista vrednost evra i dolara, ali suštinski to je posledica razlike u kvalitetu ekonomija SAD-a i Evrope - ističe Savić i dodaje da je ekonomija SAD trenutno zaštićena:

- SAD su sa svim trenutnim dešavanjima u svetu praktično zaštićene, one su same sebi dovoljne i ne trpe neku određenu štetu, naprotiv, veću štetu su pretrpele od pandemije nego od trenutne krize u Ukrajini i Rusiji. Oni sve sirovine i materijale imaju na svojoj teritoriji, za razliku od Evrope koja je u velikom problemu

Foto: Tanjug

Ljubodrag Savić, ekonomista

Naš sagovornik ističe i da je problem za Evropu taj, da se krizi u kojoj se trenutno nalazi, ne nazire kraj. 

- Možda i veći problem za Evropu je taj, da se krizi ne nazire kraj u doglednom periodu, naprotiv, možemo očekivati da će situacija biti mnogo gora. Niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da će Rusija za 10, 12 dana kada prođe ovaj remont na Severnom toku 1, ona Severni tok 1 zapravo da pusti. Ako se to ne desi, onda je Evropa zaista u problemu i mnogo pre nego što su svi predviđali - ističe prof Savić.

Realnost ekonomija SAD i Evrope

Ekonomista Savić naglašava da, evro za razliku od dolara, može da bude u gorem stanju nego pre godinu dana.

- Evro kao reprezent evropske ekonomije u ovom trenutku može da bude u gorem stanju nego pre godinu dana, za razliku od dolara, i to je za mene potpuno očekivano, i to je realnost koja se događa u ekonomijama SAD i Evrope. Sa druge strane, SAD decenijama imaju svetsku valutu, evro je to pokušavao da bude, ali nikada nije uspeo. Simbolično, oko 10-15% evropske trgovinske razmene se odvija u evrima, dok se najveći deo svetske trgovinske razmene, i ne samo trgovinske dešava u dolarima - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Dolar kao valutu ne brane samo SAD, ako ga i brane, nekada ga namerno puste zbog konkurencije, već iz svojih razloga to čine i EU i Kina i mnoge druge zemlje. 

SAD reagovale na vreme

Prof. Savić kaže da su SAD na vreme prepoznale, kako je istakao vidljive probleme, za razliku od Evrope.

- Još jedan razlog uspona dolara u odnosu na evro jeste da su SAD reagovale relativno brzo na probleme koji su bili vidljivi, i na vreme su počele da dižu njihovu referentnu kamatnu stopu, odnosno kamatne stope na kapital, za razliku od Evropske centralne banke koja se ponašala kao da se ništa ne dešava.

Ljubodrag Savić objašnjava da "svaki kurs neke valute, odnosno ukrštanje sa drugom valutom najslikovitije opisuje stanje ekonomskog tržišta".

Još jednom je podsetio da će "na žalost Evrope, ovi problemi trajati, i da će proći dosta vremena dok se situacija u Evropi ne okrene u pozitivnom smislu.

Foto: Pixabay

Evro na istorijskom minimumu

Kakve su posledice po Srbiju i dinar?

Ekonomista Savić je objasnio i kako pad evra može da utiče na domaću valutu. On ističe, da, iako su naša najveća plaćanja u evrima, nema razloga za strah.

- Nema razloga za strah, iako su naša najveća plaćanja u evrima. Uglavnom u najvećem delu poslujemo sa Nemačkom, Francuskom, EU. Kina je naravno na drugom mestu, ja nisam siguran kako sa njima sarađujemo, verovatno i u evrima i u dolarima, a više naravno u dolarima - kaže Savić i dodaje:

- U suštini, u ekonomiji važi pravilo da kada raste neka nacionalna valuta prema dinaru, npr. kada bi u tom slučaju mi izvozili za SAD, onda bi se nama dinar isplatio. Kada neka država hoće da se pojavi u drugoj državi na tržištu, i ako hoće da bude ekonomski konkurentna, ona tada obara vrednost nacionalne valute.

Foto: printscreen

Naša valuta bezbedna

Na kraju, sagovornik Informera je istakao da mi nemamo neku trgovinsku razmenu, i da ova situacija više posredno može da utiče na nas.

- Jedine posledice mogu biti u javnom dugu, jedan deo imamo u verima, a jedan u dolarima i sada kada to prevedemo, javni dug u evrima može da bude nešto veći - zaključuje naš sagovornik.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Kako se šefovi vlada usudjuju da svoj narod NAMERNO bace u nemaštinu i bedu, pa neka je sto puta Evropa ili Evropska Unija. Baciti sopstveni narod u nemaštinu i bedu samo zato što mrze Ruse je neoprostivo i mora da bude strogo kažnjeno. Poruka narodu je da u buduće nemojte birati budale za šefove država. Koji cinizam podržan od strane svih medija, polako dolazi otkrića.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija