• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. M. D.

18.07.2022

07:00

HEJTERI, MOŽETE SAMO DA... DIREKTNA LINIJA BEOGRAD-PEKING ZA SRBIJU JE NAJVEĆA VEST JOŠ OD... Više ništa neće biti isto...

Informer/Fotoilustracija

Društvo

HEJTERI, MOŽETE SAMO DA... DIREKTNA LINIJA BEOGRAD-PEKING ZA SRBIJU JE NAJVEĆA VEST JOŠ OD... Više ništa neće biti isto...

Podeli vest

Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima direktan let za Kinu! Ovo je u subotu ozvaničeno sletanjem aviona "erbas 330", kineske avio-kompanije "Hajnana erlajns", koji posle četiri godine ponovo leti između Beograda i Pekinga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za sada let biti jednom nedeljno, dok ćemo od oktobra dva puta nedeljno leteti do Kine.

- Naš avion "Er Srbije" koji će prevoziti putnike u Kinu nosiće ime po Mihajlu Pupinu, što znači da će nas naš veliki naučnik spajati sa Istokom. Let će trajati devet i po sati, a obnova direktnih linija između glavnih gradova Srbije i Kine privući će veliki broj kineskih turista i poslovnih ljudi u Srbiju. Takođe, do kraja godine biće potpisan i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, čime će biti otvoren prostor za veću saradnju naših dveju zemalja - rekao je Vučić.

Jačanje ekonomije

Ekonomski i turistički stručnjaci ocenjuju da direktan let za Kinu znači jačanje saradnje sa tom zemljom u svim granama ekonomije.

Prema njihovim rečima, jedan od značajnijih stvari jeste najava sporazuma o slobodnoj trgovini, jer je to velika šansa da se srpski proizvodi "probiju" na veliko kinesko tržište, za koje se neće naplaćivati carina.

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je u periodu od 2012. do 2021. godine izvoz Srbije u Kinu povećan čak 152 puta i da je u prošloj godini dostigao skoro milijardu dolara.

- Značaj sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom i daljeg jačanja trgovinskih veza sa tom zemljom posebno je važan za domaće poljoprivredne i prehrambene proizvođače, za vinare i vinogradare, koji će svoju robu moći da prodaju pod povoljnijim uslovima na ogromnom kineskom tržištu. Slobodna trgovina sa Kinom povećaće konkurentnost srpske privrede, čime se otvaraju vrata za dolazak novih investicija iz celog sveta - objasnio je Mali.

Treba da se spremimo

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) Aleksandar Seničić kaže za Informer da je uvođenje direktne avio-linije Peking - Beograd velika stvar za srpski turizam.
- Turistički radnici treba da se spreme za ogroman broj turista Kineza, koji će dolaziti u našu zemlju sada na mnogo lakši način. Oni su naši odlični turisti. Interesantno je da oni moraju da imaju bar jedan tradicionalan obrok u toku dana, pa bi trebalo da imamo više kineskih restorana. Takođe, u deficitu smo sa turističkim vodičima koji govore kineski jezik, a važno je da znamo i da Kinezi vole tačnost i ne vole odstupanje od ugovorene satnice. Uprkos tome što moramo još da im se prilagodimo da bismo bili dobri domaćini, iskustvo nam kaže da oni obožavaju da dođu u Srbiju - kaže Seničić.

Petar Vojinović, urednik portala specijalizovanog za vazduhoplovstvo "Tango siks", kaže za Informer da je dobra saobraćajna povezanost sa Kinom veoma značajna za Srbiju zbog turističko-ekonomske koristi.

- Uspostavljanje leta od Beograda do Pekinga dovodi do dalje ekspanzije "Er Srbije", koja će uspostaviti i direktnu liniju za Čikago. Sve to Srbiju će činiti najpovezanijom zemljom u regionu, što će nam dovesti i ljude iz zemalja u okruženju. Oni će da presedaju u našoj zemlji i na najbrži način leteti do Kine, što je važno i zbog poslovnih putovanja, ali i samog turizma - kaže Vojinović.

Odlični gosti

Turistički stručnjaci kažu da nakon dve godine već imamo značajan rast kineskih turista u našoj zemlji, a da će uvođenje direktnog leta dovesti do dolaska većeg broja Kineza.

Za Kineze nema karantina

Karantin za putnike koji iz Kine dolaze u Srbiju neće biti obavezan budući da takve mere važe za ulazak u Kinu.
- U Srbiji ne postoje "nikakve ograničavajuće mere, nikakav karantin ni za koga. Kina je disciplinovana, odgovorna zemlja, tako da ne verujem da će biti ozbiljnih problema. Iz Kine će nam najmanje kovida doći, pošto su oni disciplinovani za razliku od svih nas na našem kontinentu - ocenio je predsednik Srbije.

- Uvođenjem ove linije možemo da očekujemo i više od 200.000 noćenja u ovoj godini. Kinezi su najbolji gosti na svetu, troše mnogo novca i kada dođu, ne zadržavaju se u Beogradu, već vole da obiđu celu Srbiju. Vole naše muzeje, istorijske znamenitosti, provod i hranu - kaže direktor Turističke organizacije Srbije Miodrag Popović.

Čen Bo: Direktna linija ojačaće poziciju Srbije

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo istakla je da je ovo bio još jedan veliki dan za saradnju Srbije i Kine.
- Velika mi je čast što sam mogla da se vratim u Srbiju prvim direktnim letom. Otvaranje direktne linije je rezultat brze realizacije značajnog dogovora između predsednika Si Đinpinga i predsednika Vučića za neprekidno unapređenje saradnje naših dveju zemalja. Otvaranje direktne avio-linije neće samo u velikoj meri olakšati razmenu ljudi, već će otvoriti nove mogućnosti za saradnju Kine i Srbije u svim oblastima. Takođe, ova linija će igrati pozitivnu ulogu u saradnji Kine i drugih zemlja u ovom regionu i time će biti ojačana pozicija Srbije i Beograda kao regionalnog transportnog čvorišta - rekla je ambasadorka.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija