• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

19.07.2022

07:00

LOV U MUTNOM! OD 1. AVGUSTA POSKUPLJUJU BANKARSKE USLUGE, BANKE NAS DERU! Održavanje računa poskupelo 80 odsto

Informer DN

Društvo

LOV U MUTNOM! OD 1. AVGUSTA POSKUPLJUJU BANKARSKE USLUGE, BANKE NAS DERU! Održavanje računa poskupelo 80 odsto

Podeli vest

Banke u Srbiji ponovo dižu cene svojih usluga, pa će održavanje računa od 1. avgusta biti čak i do 80 odsto skuplje!

Da stvar bude gora, to je samo jedna u nizu bankarskih usluga koje će poskupeti u naredne dve nedelje. Bankari kao razlog za drastičan rast cena navode svetsku krizu, koja je ugrozila njihovo poslovanje. Stručnjaci tvrde da je to samo loš izgovor jer banke koriste svaku priliku da zarade što više novca.

Drastičan rast cena

Primera radi, izdavanje platne kartice, koje je do sada bilo besplatno, klijenti će plaćati 400 dinara, dok isporuka izveštaja o troškovima koji se šalje na kućnu adresu sa 50 skače na 800 dinara.

Ukoliko vam se desi da izgubite karticu, a na računu ste imali više od 3.000 dinara, troškove izrade nove kartice snosićete sami! Ako je na računu bilo manje novca od propisanog limita, troškove će snositi banka, ali samo ako dokažete da niste zloupotrebili karticu ili je izgubili zbog nemara!? Kao novi trošak (još nije precizirano koliko će biti) banke uvode naplatu sa računa ukoliko više puta u danu koristite bankomat ili plaćate preko interneta.

Foto: Informer DN

Dejan Gavrilović

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže da ne postoji ekonomsko opravdanje za ovoliko poskupljenje.

- Ako poskupi gorivo, taksista će povećati cenu jer mu od tog goriva zavisi posao. Od čega banka toliko zavisi da bi podigla cene dva ili tri puta? Koji su se to troškovi njima povećali? Budući da nema zakonske regulative koja bi propisala koliko i dokle smeju da podižu cene usluga, samo je nebo granica tim poskupljenjima! Recimo, naplata troškova za korisnike koji su nekoliko puta pokušali da podignu novac ili da plate neku transakciju potpuno je apsurdna, jer to ne mora da bude samo greška klijenta, već može biti i da je banka pogrešila. Koliko se samo puta desi da ste sve uradili kako treba, ali uplata jednostavno ne prolazi i sada svaki vaš pokušaj uplate hoće da naplaćuju!? - upozorava on i dodaje:

- Banke vrlo prepredeno uvode nove cenovnike i "navlače" klijente. Otvarali su ljudima besplatne tekuće račune, a nakon što su privukle veći broj klijenata, uvele su naplatu održavanja tih računa. Takođe, banke su protekle dve godine smišljeno smanjivale broj radnika na šalterima da bi naterale ljude da pređu na elektronsko bankarstvo, koje su reklamirali kao besplatno. Al, kad su postigle da imaju oko 200.000 transakcija mesečno, počele su da naplaćuju 15 dinara po transakciji i tako zarađuju ogroman novac za posao koji i ne rade.

Kako uštedeti?

Poskupljenja je praktično nemoguće izbeći, osim ukoliko ne prestanete da koristite bankarske usluge. Budući da to nije moguće, Dejan Gavrilović savetuje da probate da korišćenje ovih usluga smanjite.

- Recimo, supružnici ne moraju da imaju dva računa. Zašto bi plaćali održavanje dva računa kad možete samo jedan. Ili, recimo, račune koji su sitni možete da platite za tri meseca unapred, te da tako platite samo jednu transakciju umesto tri - kaže Gavrilović.

Foto: Informer DN

Naš sagovornik napominje da je veliki problem to što banke nemaju nikakvu regulativu i mogu da menjaju cene usluga kad im se prohte.

- Klijenti jedino mogu da promene banku i odu u onu koja ima niže naknade, ali im se i u toj drugoj banci jednog trenutka može desiti isto to. Učestala poskupljenja su počela pre dve godine i više nema kraja dok Narodna banka Srbije ne propiše šta može da se naplaćuje, po kom osnovu i do kog nivoa. Sada su klijenti prepušteni bankama na milost i nemilost!

Bahati bankari

Gavrilović napominje da bahatom ponašanju banaka nema kraja.

- Još će početi da nam naplaćuju ulazak i izlazak iz banke, kao i razgovore sa bankarskim službenicima. Biće razgovor do deset reči po jednoj tarifi, a preko deset reči po višoj! Koriste priliku kada svi povećavaju cene da to urade i oni. Čisto lihvarenje! - ogorčen je naš sagovornik.



























Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kaya

pre 1 godinu

Zar mislite da ce vlada da dozvoli ovo bahacenje?!!! Previse je i tolerisala divlji porast cena po prodavnicama.. Nek uslovi vlasnike da cene vrate na decembarske, da zamrzni iste, a bankare po istom sablonu...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija