• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.07.2022

12:56

NA DANAŠNJI DAN PRAKTIKUJEMO NESVAKIDAŠNJI OBIČAJ! Danas zaboravite na bazene, reke ili jezera, nema bake koja će vas PUSTITI DA SE OKUPATE!

S.S.

Društvo

NA DANAŠNJI DAN PRAKTIKUJEMO NESVAKIDAŠNJI OBIČAJ! Danas zaboravite na bazene, reke ili jezera, nema bake koja će vas PUSTITI DA SE OKUPATE!

Podeli vest

Iako iz dana u dan temperatura raste i bliže nam se vikend-vrućine za kad su najavljene temperature od oko 40 stepeni, naše babe veruju da se na današnji dan ne valja kupati ni u reci, ni u jezeru a u modernim vremenima ni u bazenu!

Razlog tome jeste veliki crkveni praznik i krsna slava - Sveti Prokopije, koji se obeležava 21. jula.

Na njegov dan ne rade se ni teški ni važni poslovi nego se ostavljaju za drugi dan. U pojedinim delovima Srbije zabranjuje se i kupanje.

 

 

Na Svetog Prokopija se ne valja kupati u reci, jezeru a izbegava se čak i kupanje na bazenu, pa i sahranjivanje, a povrh svega ne valja se ni svađati, ni psovati.

Tako se i na Tviteru povela priča na crkvenu temu i bapsko verovanje!

 

 

- Sutra je onaj praznik kad babe ne daju deci da idu na jezero i bazen. Verujte četri godine sam radila na bazenu, broj kupača se prepolovi - napisala je jedna Snežana na Tviteru pa dodala: "Prokopije, kažu babe ne valja da se kupa u otvorenoj vodi."

 

 

Bonus video:

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija