• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

31.07.2022

16:05

OVO NAJVIŠE BOLI HRVATE, MILOGORCE, SARAJEVO... Nijedan investitor nije odustao od ulaganja u Srbiji, A KOD NJIH OPŠTA BEŽANIJA!

Društvo

OVO NAJVIŠE BOLI HRVATE, MILOGORCE, SARAJEVO... Nijedan investitor nije odustao od ulaganja u Srbiji, A KOD NJIH OPŠTA BEŽANIJA!

Podeli vest

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da uprkos aktuelnoj situaciji u svetu i svim nestabilnostima nijedan investitor u Srbiji nije odustao od svoje investicije, niti ima naznaka da će se to desiti. Za razliku od Srbije investitori u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori, ali i drugim zemljama Balkana masovno odlaze jer više ne mogu da posluju

Stevanović je rekao da ima i novih potencijalnih investitora zainteresovanih za Srbiju u različitim oblastima. On kaže da kretanje ekonomskih prilika zavisi i od događaja u Ukrajini, te da je neophodan oprez i da se ne daju nerealna obećanja.

- Očekujem će sve da bude dobro. Još nijedan investitor nije doneo odluku da zaustavi svoje investicije, još nijedan projekat, odnosno ugovor nije raskinut, niti ima naznake da će se tako nešto desiti - rekao je on za Tanjug.

Kada je reč o ulaganjima kao generatoru rasta srpske privrede, kaže da treba biti zadovoljan i da novi potencijalni investitori imaju ideje da investiraju u širok spektar delatnosti.

- Planiraju investicije od poljoprivrede i prerađivačke industrije, do automobilske i metalske industrije, tekstilne i industrije kože. Dobre se stvari dešavaju - ocenio je on.

Stevanović je istakao da će uprkos složenim međunarodnim okolnostima zbog kojih se ekonomski problemi prelivaju i na Srbiju, sredstva budžeta planirana za podršku investicijama biti i nešto veća.

- Sa investitorima se komunicira kvartalno, što je neophodno, da bi znali u kom procentu ministarstvo može da očekuje realizaciju budžeta na kraju godine. Na osnovu povratnih informacija od investitora verujemo da će procenat realizacije budžeta biti jako visok u ovom razdelu Ministarstva privrede - rekao je on.

Stevanović je podsetio da se sredstva za podršku investicija planiraju kroz budžet i moraju da se realizuju u narednih godinu dana. Istakao je i da na nedeljnom nivou zasedaju saveti za ekonomski razvoj, koji su zaduženi za podršku investicijama.

- Svi projekti i investicije, domaćih i stranih investitora koji treba da se realizuju, teku po planu - zaključio je Stevanović.

Za razliku od Srbije investitori u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori, ali i drugim zemljama Balkana masovno odlaze jer vipe ne mogu da posluju.

U Hrvatskoj tvrde da investitori otkazuju milionske ugovore i da građevinski materijal poskupljuje i do 200 odsto, što praktično onemogućava bilo kakve kalkulacije.

- Cene lete u nebo i to preko noći. Praktično je nemoguće planirati i raditi - objasnio je za HRT jedan od investitora koji planira da ode iz zemlje.

Da bi ublažio poremećaj na tržištu, hrvatska vlada i Privredna komora traže od investitora da izvođačima revidiraju ugovore i priznaju stvarne cijene. Sve kako bi se spriječio talas otkazivanja mnogih važnih infrastrukturnih projekata.

Ovakvo divljanje cijena materijala građevinari, kažu, ne pamte decenijama. Metali, plastika, drvo, vrtoglavo su poskupjeli - od 50 do čak 200 odsto. Rizici su preveliki, garancija nema, pa je firmama isplativije da plaćaju penale zbog otkazanih poslova nego da gomilaju gubitke, prenosi HRT.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija