• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.08.2022

21:54

ON JE ZAISTA POSTOJAO, A ZBOG NJEGOVOG IZUMA JE NASTALA IZREKA: Lupa kao Maksim po diviziji! (VIDEO)

wikipedia

Društvo

ON JE ZAISTA POSTOJAO, A ZBOG NJEGOVOG IZUMA JE NASTALA IZREKA: Lupa kao Maksim po diviziji! (VIDEO)

Podeli vest

Ako vam je neko nekada rekao da lupate kao Maksim po diviziji, da li ste se, osim što ste se nasmejali ili uvredili, zapitali ko je taj Maksim, o čemu je lupao i šta ova fraza, zapravo, znači?

Kada neko priča nešto besmisleno ili rasuđuje o nečemu o čemu malo zna, mnogo priča, a u stvari ništa ne kaže, obično se kaže da lupa kao Maksim po diviziji.

Iako je Maksim zaista postojao, ova fraza se ne odnosi na njega, već na njegov izum.

Hiram Stivens Maksim je konsturktor tipa mitraljeza (1884), koji je po njemu nazvan Maksim.

Maksim je mogao da ispali 600 metaka u minuti. U poređenju sa savremenim mitraljezima, maksim je bio pretežak i glomazan. Iako je za njegovo korišćenje bio dovoljan samo jedan vojnik, u ratnim uslovima su ga obično opsluživala nekolicina vojnika, koji bi punili mitraljez sa municijom, donosli vodu za hlađenje, određivali metu.

Nekoliko vojnika je bilo potrebno i za transport i montiranje ovog teškog oružja. Prosečna težina maksima je bila 27.2 kg, dužina 107.9 cm, a dužina cevi 67.3cm.

Foto: Wikipedia

Maksim M.1909 MG 10 Srpske vojske u Vojnom muzeju Beograd

Eto, ako ste nekada lupali kao Maksim, da znate šta to znači.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marjan

pre 1 godinu

Postoji i izreka: "m*da Marijanova". Da li znate da je i taj čovek zaista postojao?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija