• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.S

17.08.2022

13:59

KAKO ODVIĆI DETE OD CUCLE? Vaspitačica Bugarinović otkriva šta obavezno uraditi i gde roditelji najčešće greše

Pixabay

Društvo

KAKO ODVIĆI DETE OD CUCLE? Vaspitačica Bugarinović otkriva šta obavezno uraditi i gde roditelji najčešće greše

Podeli vest

Odvikavanje deteta od cucle roditelji često opisuju kao jednu od najstresnijih situacija u životu. Mnogi koji prolaze kroz ovu fazu navode da im je najteže objasniti mališanima da je vreme za odbacivanje dude. Kako dete odvići od cucle, zašto njeno korišćenje nije dobro i na koji način proći kroz ovaj proces za Informer.rs otkriva vaspitačica Milica Bugarinović

Naša sagovornica navodi da pre nego što i date detetu cuclu treba dobro da razmislite da li je to najbolje rešenje.

- Cucla za roditelja predstavlja sigurnost da će dete prestati da plače. Ja nikada cuclu ne bih detetu ni ponudila jer itekako utiče na razvoj zuba ali i na razvoj same vilice. Kasnije može uticati i na izgovaranje pojednih slova. Moj savet roditeljima je da uopšte ne daju dude deci - ističe vaspitačica Bugarinović i dodaje:

- Smatram da je deci potreban zagrljaj, poljubac, sigurnost kada je pospano, plačljivo... Potrebno je pričati mu i pevati, a ne zatvarati usta i sprečavati na taj način verbalnu i neverbalnu komunikaciju.

U proces odvikavanja ući postepeno

Ipak ukoliko imate problem sa odvikavanjem od cucle, vaspitačica savetuje da se u taj proces uđe postepeno, a da se cucla ne sme odmah oduzeti detetu.

- Ukoliko dete svakodnevno koristi cuclu treba ići postepeno sa odivakanjem od nje. Kada roditelj naglo prestane da daje cuclu detetu ono postane razdražljivo, plačljivo, traži je nazad i na taj način ništa se ne postiže - objašnjava naša sagovornica i dodaje da postoje mnoge metode za smirivanje dece.

Ukoliko je dete na odvikavanju od pelena ili na adaptaciji u vrtiću ne ukidati tada i cuclu. Jako je stresno za dete sve što mu se dešava

Na pitanje koliko je vremenski potrebno da se dete odvikne od dude Bugarinović navodi da je to nepredvidivo i da je svako dete individua za sebe.

- Nekome treba dva sata, nekome dva dana, a nekome su potrebni meseci. Ukoliko je dete na odvikavanju od pelena ili na adaptaciji u vrtiću ne ukidati tada i cuclu. Jako je stresno za dete sve što mu se dešava. Treba ga pustiti i osluškivati njegove potrebe. Pustiti da dete skine pelenu, da se proces adaptacije završi pa zatim postepeno ukidati cuclu.

Foto: TopPres

Saradnja roditelja i vaspitača veoma bitna

Saradnja roditelja i vaspitača veoma bitna

Kada dete odvikavate od cucle veoma je bitna saradnja sa vrtićem napominje vaspitačica Bugarinović.

- Roditelj treba da se dogovori sa vaspitačem o ukidanju cucle i taj dogovor mora da se poštuje. Znači ako u vrtiću nema cucle nema je ni kod kuće, ne činiti medveđu uslugu detetu. Zajedničkim snagama će obe strane pokušati na najbezbolniji način izbeći cuclu.

Naša sagovornica napominje da je veoma važno istrajati u procesu odvikavanja jer svako popuštanje zbunjuje dete i da je to zapravo greška koju roditelji najčešće prave.

- Roditelji treba da budu istrajni u procesu odvikavanja, a ono što ih posebno muči jeste kako pregurati noć bez cucle. Teško. Dete će plakati, biti zbunjeno, ali uz istrajnost roditelja svakoga dana će sve manje tražiti dudu, manje plakati i na kraju zaboraviti na nju. Veoma je bitno tada detetu pružiti podršku, čitati priče, igrati se, skrenuti misli sa cule. Ukoliko je beba u pitanju potrebno je pružiti puno zagrljaja, ljubavi i pažnje.

Ukoliko dete svakodnevno koristi cuclu treba ići postepeno sa odivakanjem od nje. Kada roditelj naglo prestane da daje cuclu detetu ono postane razdražljivo, plačljivo, traži je nazad i na taj način ništa se ne postiže

Saveti za lakše odvikavanje deteta od cucle 

Vaspitačica savetuje odvikavanje od cucle kroz igru sa detetom. Na taj način kako ističe dete će samo na kraju shvatiti da mu duda nije potrebna i odbaciće je bez stresa.

Ovo su primeri igre koje će vam olakšati odvikavanje.

- Roditelji i dete treba da se igraju sakrivanje cucle. Zajedno se dogovore na koje mesto će je ostaviti, a onda samo produžavati tok igre kako bi se detetu skrenule misli. U igru ubaciti i lutkice.

Organizovati predstavu "Zašto cucli nije mesto u tvojim ustima".

- Napraviti malu pozornicu od stola koji prevrnemo, uzmemo cuclu u jednu ruku, neku lutkicu u drugu i kreće predstava. Kroz predstavu objašnjavati zašto cucla ne treba više da se koristi. Potrebno je podstaći dete da sluša odnosno osluškuje i da na kraju samo baci cuclu - savetuje naša sagovornica. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija