• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

10.08.2022

07:00

HOĆU DA MOJE ĆERKE RASTU U SVOJOJ OTADŽBINI! Aleksandar se pomoću PROGRAMA Vlade Srbije posle 28 godina rada u SAD vratio u domovinu!

Aleksandar Matić

Društvo

HOĆU DA MOJE ĆERKE RASTU U SVOJOJ OTADŽBINI! Aleksandar se pomoću PROGRAMA Vlade Srbije posle 28 godina rada u SAD vratio u domovinu!

Podeli vest

Vlada Srbije pokrenula program 'Karta serbika', koji svim našim ljudima omogućava da se brzo i lako vrate iz dijaspore

Aleksandar Zurovac (33) posle 28 godina života u SAD vratio se u Srbiju pomoću programa Vlade Srbije "Karta serbika".

Zurovcu je juče premijerka Ana Brnabić u Vladi Srbije uručila "Kartu serbiku", dokument koji ljudima srpskog porekla koji su živeli u inostranstvu omogućava da se brzo i lako vrate iz dijaspore i ostvare sva prava u otadžbini.

Izbegli od rata

- Najviše mi znači što će moje ćerke Andrijana i Lara živeti sa našim narodom. Želim da se zahvalim svima koji su učestvovali u ovom, za moju porodicu jako bitnom postupku. Ja sam rođen u Hrvatskoj u Drnišu 1989. godine, a otac mi je iz Čapljine. Kad je bilo vreme rata, proveo je u logoru četiri meseca. Nismo znali da li će se vratiti živ, niti šta ćemo dalje. Nakon što je otac pušten iz logora, došli smo u Beograd, tu smo imali rodbinu. Bilo je veoma teško, jer porodica nije imala od čega da živi. Na kraju smo dobili politički azil u Americi - ispričao je Zurovac.

Kako je objasnio, u SAD je sa porodicom stigao devedesetih godina kao izbeglica iz Hrvatske.

- Proveo sam 28 od svoje 33 godine u Americi. Bilo je to sjajno iskustvo, ali otadžbina je sve vreme bila u mom srcu i deo moje duše, uvek sam želeo da se vratim. Moja žena kaže: "Ti si jedinstven Balkanac zato što si odrastao u inostranstvu, ali slaviš Srbiju kao da si sve vreme u njoj". Bio sam ponosan da budem Srbin iako sam živeo u Kaliforniji i Minesoti. Shvatio sam da želim da se vratim kad smo supruga i ja dobili ćerke. Mnogo mi znaci što će one sada moći da odrastaju sa našim narodom. Videli smo da taj život u inostranstvu nije za život sa decom. Ipak je naš narod poseban. Ja sam odrastao daleko od naše kulture i svoje rodbine... Zato sada želim da upoznam Srbiju od Novog Sada do Novog Pazara. Želim da sve to vide moja deca, da upoznaju decu u Srbiji, svoje vršnjake... da idu u školu, vide i upoznaju svoju zemlju - kaže Zurovac i dodaje:

- Ne mogu da ne priznam da je u Americi bilo sjajno, ali sam znao da moram i želim da se vratim. Ponosan sam Srbin i to nikada nisam krio, već sam, naprotiv, to uvek isticao. Shvatili smo da život u Americi nije ono što smo želeli za svoju decu, jer ipak je naš narod poseban. Otkad smo se vratili, vidim samo pozitivne i divne ljude. Evo, na primer, u Americi vas niko neće pustiti preko reda u prodavnici ako ste sa malim detetom, a ovde se to podrazumeva...

Program "Karta serbika" realizuju Vlada Srbije i organizacija "Tačka povratka".

Direktor organizacije Ivan Brkljač kaže da za ovaj jedinstveni dokument mogu da se prijave svi koji su druga ili treća generacija srpskog porekla rođena u inostranstvu, raseljeni tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, kao i oni koji su zbog nekih životnih okolnosti morali da se odreknu državljanstva Republike Srbije.

Pomoć dijaspori

- Pozivamo sve ljude iz dijaspore da se informišu na sajtu "Tačke povratka" o povratku i programima kao što je "Karta serbika". Spremni smo da odgovorimo na sva pitanja i saslušamo nove predloge i ideje ljudi iz inostranstva koji žele da se vrate u našu zemlju - dodao je Brkljač.

U narednom periodu postoji mogućnost regulisanja stalnog nastanjenja u Srbiji za osobe srpskog porekla, koji bi posebno značio našim penzionerima iz Zapadne Evrope koji planiraju da se penzionišu u Srbiji, a koji su se tokom života u inostranstvu odrekli državljanstva Srbije.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija