• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.08.2022

07:00

BRUKA I SRAMOTA! MINISTARSTVO PROSVETE NIJE ZAVRŠILO POSAO! Đaci će i dalje 10 minuta učiti o Jasenovcu i 'Oluji'

Tanjug

Društvo

BRUKA I SRAMOTA! MINISTARSTVO PROSVETE NIJE ZAVRŠILO POSAO! Đaci će i dalje 10 minuta učiti o Jasenovcu i 'Oluji'

Podeli vest

Po sadašnjem programu, učenici će o ustaškoj NDH i svim zločinima učiti samo jedan školski čas u osnovnoj i jedan u srednjoj školi

Đaci u Srbiji od septembra će o genocidu nad Srbima u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, logoru Jasenovac i drugim stratištima širom nekadašnje Jugoslavije, o zločinačkim akcijama "Bljesak" i "Oluja" i dalje učiti samo 10 minuta na kraju školske godine!

Naime, Ministarstvo prosvete ni posle više od godinu dana od najave da će se pisati novi udžbenici iz istorije nije uradilo ništa, pa će tako učenici od septembra opet koristiti stare udžbenike, u kojima su vrlo površno opisani zločini nad Srbima.

Zbog čega se to desilo, iz ovog ministarstva nismo dobili odgovore.

Ostala samo ideja

Po sadašnjem programu, đaci će o ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i svim zločinima koji su tamo počinjeni učiti samo jedan školski čas u osnovnoj i jedan u srednjoj školi, a o Jasenovcu i surovom stradanju u ovom logoru će pričati tek po nekoliko minuta.

Nakaradni školski program prate i udžbenici, pa tako ni u većini izdanja "Istorije za osmi razred" o najvećem stratištu Srba u istoriji nema više od polovine stranice ili tek poneki izdvojeni boks. U udžbenicima istorije zanemareni su i masovni zločini nad Srbima i etničko čišćenje našeg naroda na području bivše Jugoslavije devedesetih godina, kao i zločinačka akcija "Oluja".

Podsetimo, sve to trebalo je da bude promenjeno i da učenici osnovnih i srednjih škola uče srpski jezik, istoriju i geografiju iz jedinstvenih nacionalnih udžbenika od školske 2022/23. godine, ali, po svoj prilici, od toga neće biti ništa.

Ministar prosvete Branko Ružić pre godinu i po dana najavio je da će država izdati nove udžbenike za grupu predmeta - srpski, istoriju i geografiju zbog potrebe da se očuva nacionalni identitet.

- Dao sam nalog da se formira radna grupa koja će realizovati inicijativu predsednika Aleksandra Vučića da dobiju status nacionalnih predmeta. Sadržaji tih udžbenika moraju da budu pažljivo birani i da se pozovu autorski timovi koji će pripremiti i izraditi nove udžbenike - rekao je tada Ružić i dodao da bi za taj proces bio zadužen Zavod za udžbenike, kao jedini državni izdavač.

Tatjana Mišović, rukovodilac u Zavodu za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, kaže da su najavljene izmene podrazumevale i izmenu Zakona o udžbenicima, do koje nije došlo.

- Za ovo pitanje bi trebalo da se obratite ministarstvu, jer su oni nadležni za pripremu predloga izmena i dopuna Zakona o udžbenicima - kaže Mišovićeva.

Istina je surova

Milena Svetozarević, nastavnica istorije u OŠ "Nikola Tesla" u Vinči, kaže da se logor Jasenovac prvi put pominje u udžbeniku istorije za osmake, i to bukvalno u jednoj lekciji.

- O logoru se uči tek na kraju školske godine, kada su učenici već pred zaključivanjem ocena i kada im je pažnja smanjena. Mislim da bi to moralo da se promeni i da je vreme koje je predviđeno da se posveti ovoj veoma važnoj temi o našoj istoriji zaista prekratko. Umesto uopštenih priča o ratu i suvoparnih informacija, đacima bi trebalo da se približi surovija istina o nacionalnoj istoriji, koja ne može da se ispredaje za jedan čas - kaže Svetozarevićeva.

Linta: Masovni zločini u udžbenike

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže za Informer da posebnu pažnju treba u udžbenicima istorije posvetiti masovnim zločinima nad Srbima i etničkom čišćenju našeg naroda na području bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka.

- Na prvom mestu treba pomenuti zločinačku akciju "Oluja", koja je, u suštini, genocid čiji je cilj bilo uništenje našeg naroda. Za očuvanje i jačanje srpskog nacionalnog identiteta važno je da učenici u osnovnim i srednjim školama imaju daleko više nastavnih sadržaja vezanih za kulturu sećanja na srpska stradanja. Proučavanje i negovanje kulture sećanja na stradanje Srba u 20. veku treba, pored redovnih nastavnih sadržaja, da se realizuje i u okviru programa vannastavnih aktivnosti u školi, odnosno u okviru sekcija i učeničkih klubova.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija