• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

11.08.2022

07:00

UPOZORENJE!"Fejsbuk dadilje" opasne po decu!

Društvo

UPOZORENJE!"Fejsbuk dadilje" opasne po decu!

Podeli vest

Angažujući bebisiterku preko društvenih mreža ne plaća se provizija ovlašćenim agencijama, ali se i ne zna ko je zapravo osoba kojoj poveravate dete, kažu stručnjaci

Roditelji u Srbiji sve češće preko društvenih mreža traže dadilje, što može biti opasno po dete, upozoravaju stručnjaci! Koliko je rizično angažovanje bebisiterke koju ne poznajete i ne možete da proverite, pokazuje i slučaj iz Kruševca koji je u ponedeljak šokirao Srbiju. Mama Katarina B. preko Fejsbuka je angažovala dadilju Jelenu J. (35), a ova je, čim joj se ukazala prva prilika, ukrala bebu staru svega 40 dana! Na svu sreću, policija je brzo pronašla dete u kući dadiljinog bivšeg momka.

Ko garantuje?!

Traženje bebisitera preko društvenih mreža ne nosi nikakvu garanciju o određenoj osobi
Branka Tišma





Dadilje bez provere
Istina je da ćete, angažujući dadilju preko društvenih mreža, izbeći plaćanje provizije ovlašćenim agencijama koje se bave čuvanjem dece, ali domaći stručnjaci upozoravaju da to nije pametna ideja, jer nikada ne znate ko je zapravo osoba kojoj poveravate svoje dete.

Manje troškova

Često se traže dadilje preko društvenih mreža zato što roditelji žele da izbegnu troškove agencija
Dušica Stamenković

 

Dečiji psiholog Branka Tišma kaže da je uvek najbolje dadilju tražiti preko agencije, jer one ipak garantuju za svaku osobu koju su zaposlile.
- Traženje bebisitera preko društvenih mreža ne nosi nikakvu garanciju o određenoj osobi. Roditelji na ovaj način ne mogu da provere kome poveravaju svoje dete. I ukoliko se odlučite za neku osobu, važno je da je prvo pozovete na razgovor i po načinu na koji vaše dete reaguje videćete da li mu ta osoba odgovara. Ako je kandidat za posao neprijatna osoba, dete će plakati i negodovati. Koliko god da je dete malo, možemo videti da li je srećno i zadovoljno ili ne. Razgovarajte sa detetom šta su radili u toku dana, čega su se igrali... Odbijanje hrane ili igre prvi je alarm da nešto nije u redu - kaže ona i dodaje:
- Ipak, čak i pored primene svih ovih saveta, ne možete uvek da prepoznate koje su namere osobe koja sa vašim detetom provodi vreme. Može dadilja biti super prema detetu, pa da se onda desi nešto poput ovog slučaja. Zato, koliko god da su agencije skupe, treba se njima obraćati.

Foto: Privatna arhiva

Dečiji psiholog Branka Tišma

Lukić: Bebisiterke imaju obuku

Mirjana Lukić iz agencije za čuvanje dece kaže da roditelji prvo pitaju da li dadilja ima iskustva, koliko godina ima i ima li preporuke.
- Roditelji nas najčešće pitaju da li dadilje imaju iskustva sa svojom decom, ali važno je znati da to što bebisiterka ima svoje dete ne znači da ima iskustva da bude sa različitom decom. Zato bebisiterke prolaze obuku, da bi znale kako da se ponašaju u određenim situacijama, ali i mi nakon toga znamo ko nije za taj posao i ne zapošljavamo ga. A kada uzimate dadilju preko oglasa i društvenih mreža, vi nemate tu garanciju - rekla je ona.


Mirjana Lukić iz licencirane agencije za bebisiting u Beogradu kaže da u agenciji sve osobe koje će da rade sa decom prolaze rigorozne kontrole.
- Bebisiterke prvo moraju da donesu potvrdu da nisu krivično kažnjavane, pa tek onda sledi razgovor i psihološka procena kandidata. Pre dobijanja posla moraju da prođu psihološke testove Društva psihologa Srbije, testove interesovanja i znanja vezanih za ovu profesiju, kao i sveobuhvatnu obuku tokom koje mi kao mentori procenjujemo kandidata kao osobu. Tek onda mogu da dobiju posao - napominje ona.


Kako kaže, druga stvar koja je jako važna jeste period navikavanja deteta na novu osobu sa kojom provodi vreme.
- Taj period mora da traje najmanje deset dana, tokom kojih će i roditelj posmatrati dadilju. Zajedno ćete hraniti dete, uspavljivati ga, ići napolje... Sve dok ne osetite da ona to radi na svoj način, ali onako kako odgovara vašem detetu i vama.

Tabela:


Cene usluga bebisiterki preko oglasa:
* sat vremena: od 400 do 1.200 dinara
* mesečno: od 40.000 do 65.000 dinara

Foto: Privatna arhiva

Vaspitačica Dušica Stamenković


 

Jeftinije, ali opasnije
Vaspitačica Dušica Stamenković, poznatija kao blogerka Ignjatova mama, koja je dugo radila kao dadilja, kaže da jeste zavladao trend da se devojke za čuvanje dece traže na internetu.
- To je danas veoma često, a roditelji najčešće žele na taj način da izbegnu veće troškove agencija. Moja preporuka je da se uvek izabere dadilja iz agencije. I ja sam svaki put posao tražila preko agencije, jer su samo tako zaštićene obe strane - kaže ona.

Tabela:

Mesečne cene usluga dadilja
u "Bebi-servisu Beograd":

broj dece vreme čuvanja cena
1 4 sata 36.835,60
1 5 sati 42.017,60
1 6 sati 48.740,40
1 8 sati 52.085,60
2 4 sata 42.723,20
2 6 sati 56.808,48
2 8 sati 60.822
* Cena za mesec dana u dinarima




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija