• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.08.2022

14:14

PREMINUO GENERAL-MAJOR BRANKO BILBIJA! Komandant Vazduhoplovnog opitnog centra u Batajnici

printscreen/Kurir tv

Društvo

PREMINUO GENERAL-MAJOR BRANKO BILBIJA! Komandant Vazduhoplovnog opitnog centra u Batajnici

Podeli vest

Posle kraće bolesti u Beogradu je 13. avgusta 2022. godine preminuo general - major u penziji - opitni pilot Branko Bilbija

General Bilbija je rođen u Sanskom Mostu 1947. godine. U profesionalnoj karijeri obavljao je dužnosti pilota na aerodromu Petrovac kod Skoplja u 98. avijacijskoj brigadi, zatim komandira avijacijskog odeljenja i zamenika komandanta 125. eskadrile u  117. lovačko - avijacijskom puku na aerodrom Željava kod Bihaća, opitnog pilota i komandanta Vazduhoplovnog opitnog centra, načelnika Odelenja za vazduhoplovnu podršku u komandi RV i PVO, zatim pomoćnika komandanta RV i PVO za letačku obuku i inspekcijske poslove, direktora Savezne uprave za kontrolu letenja.

Od oktobra 1991. godine učestvovao je u borbenim dejstvima na prostorima SFRJ i u aprilu 1992. godine primio dužnost prvog komandanta 5. Operativne avio grupe sa komandnim mestom na aerodromu Željava a kasnija u Banja Luci, koja je bila začetak RV i PVO Vojske Republike Srpske.

Leteo je na više od 35 tipova i podtipova aviona.

Foto: printscreen/Kurir tv

Branko Bilbija

Prvi je u SFRJ izveo komandovani kovit na Orlu i leteo nadzvučno na Orlu dvosedu.

Radi izbora novog lovačkog aviona za RV i PVO SFRJ i učešća u programu NA (Nadzvučni Avion) sa Republikom Francuskom, 1985. i 1986. godine, kao opitni pilot, leteo je na avionu Miraž 2000 u Opitnom centru Istr u Francuskoj, u cilju procene aviona i odabira za naše RV i PVO. Po istom zadatku  boravio je u AFB Edvards Kalifornija Mohavi pustinja - SAD, zatim Singer Link Majls Brajton - Velika Britanija i aerodromu Omdurman Kartum - Sudan.

U decembru 1985. godine, kao prvi pilot van SSSR, leteo  je na avionu MiG-29 u opitnom centru SSSR na aerodromu Kubinka pored Moskve, a u cilju evaluacije istog za potrebe našeg RV i PVO.

"Jedina moja partija je moja Patrija" - govorio je general Bilbija.

Za uspehe u radu, ispitivanju, rukovođenju i komandovanju vanredno unapređen u čin pukovnika 1988. godine.

U čin general – majora unapređen 1997. godine.

Učestvovao u odbrani zemlje od agresije NATO. Više puta u toku aktivne vojne službe  pohvaljivan, nagrađivan i odlikovan. Na zahtev i po spisku NATO penzionisan 2001. godine.

Ispraćaj za kremaciju uz opelo će se obaviti 18.08. na Novom Groblju u 12.00 časova.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
visočki predstavnik her Kristi

pre 1 godinu

Učestvovao u odbrani zemlje od agresije NATO. Više puta u toku aktivne vojne službe pohvaljivan, nagrađivan i odlikovan. Na zahtev i po spisku NATO penzionisan 2001. godine. Onaj ko je izvršio volju NATO, morao bi biti procesuiran za veleizdaju. A pošto je u pitanju "mlada demokratska vlast" Đinđićeve falange izdajnika zemlje, ostaje nekažnjen, čak se kandiduje za predsednika Srbije i danas... Jadna moja Srbijo šta sebi dopuštaš, da plaćenici okupacionih sila nekažnjeno vršljaju po tebi!?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija