• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.S

19.08.2022

11:19

"SINA SAM RODILA U TUŠ KABINI U TIŠINI I MRAKU!" Jelena se dva puta porodila kod kuće - Ovo je njeno iskustvo!

Pixabay/printscreen

Društvo

"SINA SAM RODILA U TUŠ KABINI U TIŠINI I MRAKU!" Jelena se dva puta porodila kod kuće - Ovo je njeno iskustvo!

Podeli vest

Da kućni porođaj može da bude ugodan i prijatan svedoči mlada mama troje dece Jelena Krstić (32) koja se uz prisustvo supruga dva puta porodila u svojoj kući. Za Informer.rs ova hrabra mama ispričala je kako izgleda kad na svet doneseš dete u toplini svog doma

Majka troje dece po zanimanju dramaturg, instruktor joge i dula otkriva za naš portal da porođaj kod kuće nije nikakav bauk, već pravo uživanje kakvo može da se doživi samo u svom domu među porodicom.

Naša sagovornica prvo dete 2018. godine rodila je u Narodnom frontu uz prisustvo supruga.

- Prvo dete rodila sam 2018. u porodilištu Narodni front uz prisustvo i ogromnu podršku mog muža. Ovaj porođaj je bio brz, lak i netraumatičan, ali ipak praćen bolničkim intervencijama kao što su prokidanje vodenjaka, stimulacija, epiziotomija... - ističe Jelena.

Foto: Smiljka Boškov/Privatna arhiva/Jelena Krstić

Kada je drugi put ostala trudna odlučila je da se porodi kod kuće, a kako kaže razlog tome bila je nemogućnost prisustva partnera na porođaju.

- Pošto je 2020. godine za vreme moje druge trudnoće, zbog korone prisustvo partnera bilo zabranjeno, odlučili smo da se ovog puta porodim kod kuće - objašnjava naša sagovornica i dodaje da je od početka imala potpuno podršku supruga:

- Od početka sam imala potpunu podršku partnera, jer smatram da je podjednako važna njegova odluka u trenutku kada se rađa naše dete. Znali smo koliko nam je oboma suprugovo prisustvo značilo u prvom porođaju, i želeli smo da ga ponovo doživimo.

Moj sin se rodio u tuš kabini, u tišini i mraku. U naručju sam ga prenela do kreveta i dnevne sobe, gde je on nastavio neometano da sisa

Foto: Smiljka Boškov/Privatna arhiva/Jelena Krstić

Jelena sina rodila u tuš kabini

Bez straha u miru sopstvenog doma na svet donela ćerku

Jelena se za drugi porođaj nije mnogo pripremala, a na svet je bez straha u miru sopstvenog doma donela devojčicu.

- Mnogo sam čitala o fiziologiji samog porođaja, ali i iskustva drugih žena koje su se na ovaj način porodile, i na taj način se pripremala za porođaj. Telo sam u sva tri porođaja pripremala jogom. Nisam imala strah, jer sam znala da telo zna da rodi bebu, i da je moja uloga zapravo samo da se prepustim i to mu i dozvolim. Moja ćerka došla je na svet, u miru sopstvenog doma. Neometano, nežno, mirno, a opet moćno i snažno - priča Jelena.

Kada su ponosni roditelji saznali da na svet dolazi još jedan član porodice nije bilo nikakve sumnje da će se i treće dete roditi kod kuće.

Sina rodila u tuš kabini

Jelena je do detalja opisala treći porođaj u tuš kabini kada je na svet donela sina u kako kaže tišini i mraku. 

- Kada su kontrakcije krenule, njihala sam se, tuširala, muž me je masirao, i radila sam sve ono što je mom telu prijalo. Moj sin se rodio u tuš kabini, u tišini i mraku. U naručju sam ga prenela do kreveta i dnevne sobe, gde je on nastavio neometano da sisa. Ujutru, kada su se starija deca probudila, svih petoro mazili smo se u velikom krevetu, i potpuno mirno uplovili u život kao petočlana porodica - ispričala je naša sagovornica.

Nisam imala strah, jer sam znala da telo zna da rodi bebu, i da je moja uloga zapravo samo da se prepustim i to mu i dozvolim

Foto: Smiljka Boškov/Privatna arhiva/Jelena Krstić

Deca su odmah po rođenju brata bila sa njim

Prednosti kućnog porođaja

Naša sagovornica ističe da su prednosti kućnog porođaja te što se priroda porođaja dešava neometano i niko ga ne ubrzava, žena radi samo ono što joj prija.

- Ženi je omogućeno da zauzima položaje koji joj prijaju, da jede i pije ukoliko želi, sluša muziku, razmenjuje nežnosti sa partnerom, i sve ono što joj u tom trenutku godi. Ženino telo samo rađa bebu, niko ne navija, ne govori joj šta da radi, već žena postaje ono što zaista jeste- subjekt, a ne objekt porođaja. Nju niko “ne porađa”, već ona sama rađa svoju bebu, kao što je priroda i želela. Nema hladnih medicinskih uređaja, već je beba odmah po rođenju u kontaktu sa onim što joj je jedino poznato-majkom. Ona na majčinim grudima sluša poznate zvuke majčinih otkucaja srca, oseća miris majčine kože i sluša njen glas. Sve ove stvari bile su bebi poznate dok je živela sa majkom 9 meseci kao jedno. Čuveni “zlatni sat” odnosno sat vremena od kada se beba rodi u kome je jako značajan dodir koža na kožu, prvo sisanje, veoma je važno za buduće dojenje i uopšte dobrobit bebe. Ovde se zlatni sat dešava neometano - objašnjava mama troje dece i dodaje:

- ​Majka bira ljude koji će biti prisutni, pa su joj tako svi prisutni podrška i puni poštovanja prema veličanstvenom činu rađanja. Citirala bih deo iz jedne poznate knjige o prirodnom porođaju “Ako se žena na svom porođaju ne oseća kao kraljica, neko radi nešto pogrešno” - zaključuje naša sagovornica.

Foto: printscreen

Komplikacije

Babica iz KBC Zemun Tamara Knežević koja radi i kao dula (devet meseci pruža psihološku i emotivnu podršku budućim majkama, ali asistira i pri porođaju u kućnim uslovima) ističe da kao i u bilo kojoj drugoj stvari i u uslovima kućnog porođaja može doći do komplikacija.

- Što se komplikacija kod kućnog porođaja tiče, ako babica u bilo kom trenutku posumnja da nešto ne ide kako treba, žena se pakuje i transportuje u bolnicu. Takođe, ako iznenada dođe do nekog problema, može pružiti pomoć dok ne stigne hitna ili se žena ne transportuje u bolnicu - objasnila je naša sagovornica

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ministar Stefanović: Sećamo se naših junaka koji su nam u amanet ostavili da se borimo za Srbiju
Društvo

Ministar Stefanović: Sećamo se naših junaka koji su nam u amanet ostavili da se borimo za Srbiju

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović poručio je, povodom 108. godišnjice čuvene Cerske bitke iz Prvog svetskog rata, da je danas jedan od onih dana kada se ponosimo slavom ovenčanim bitkama i velikim imenima srpske istorije, datum kada glasno pamtimo i sećamo se velikih pobeda naše vojske i svakog imena naših besmrtnih junaka palih za otadžbinu

19.08.2022

09:56

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija