• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.08.2022

12:01

SJAJNA VEST ZA SRBIJU! I Hrvati priznali da je Telekom Srbija najveća telekomunikaciona kompanija u regionu!

printscreen

Društvo

SJAJNA VEST ZA SRBIJU! I Hrvati priznali da je Telekom Srbija najveća telekomunikaciona kompanija u regionu!

Podeli vest

Telekom Srbija se u konkurenciji 20 kompanija na prostoru bivše Jugoslavije nalazi na prvom mestu po poslovnim prihodima, po rastu prihoda i po ostvarenom profitu, piše hrvatski biznis portal "Media Daily", koji svake godine objavljuje listu najvećih i najuspešnijih kompanija u sektoru telekomunikacija na prostoru bivše Jugoslavije - drugi put zaredom ubedljivi lider u regionu je naš Telekom Srbija!


Petu godinu zaredom objavljujemo podatke o prihodima, dobiti i broju zaposlenih 20 najvećih telekom operatera u regiji pa su u ovoj ekskluzivnoj analizi na redu podaci za 2021. godinu. Ukupan prihod 20 promatranih telekoma s područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije povećan je za 330 miliona evra u odnosu na 2020.godinu i sada iznosi kumulativno čak 5.778.948.460 evra, piše hrvatski portal. 

Najveći skok prihoda imala je Telekom Srbija i to većinom zbog pripajanja Supernove pa sada ukupni prihodi iznose 960 miliona evra, odnosno oko 140 miliona evra više nego 2020. 

Hrvatski telekom, do 2020. godine najveći telekom u regiji, također je povećao prihode u 2021. godini za 29 miliona evra i sada oni iznose 809 miliona evra. 

Jedan od četiri telekoma kojima su pali prihodi je trećeplasirani Telekom Slovenije. Prihodi su manji za nešto više od šest miliona evra i sada iznose 596 miliona. Kad se pogleda podatak da su 2018. godine iznosili 681 milion, moglo bi se reći da postoje razlozi za zabrinutost u poslovanju ove kompanije u većinskom vlasništvu Republike Slovenije. 

Druga tri telekom operatera kojima su pali prihodi pripadaju "United grupi". Radi se o Telemachu Hrvatska, Telemachu Bosna i Hercegovina te Optima telekomu, koji je prethodno bio u većinskom vlasništvu HT-a i Zagrebačke banke. Optima telekom prolazi reogranizaciju pa smanjenje prihoda od 2,2 miliona evra i nije iznenađenje. 

Jedina promena na listi prema prihodima u 2021. godini nalazi se na poziciji 15, gde je slovenski operater T-2 preskočio bh operatera JP HT. 

Poredak svih 20 telekom kompanija prema prihodima u 2021. godini s uporednim iznosima u 2020. godini pogledajte u sledećoj tabeli. Svi iznosi su u evrima. 

Foto: printscreen

Ukupna dobit svih 20 telekoma porasla je sa 476 milijuna evra na čak 589 miliona, što govori da je prosečna godišnja neto dobit oko 10 % godišnjih prihoda, što do sada nije bio slučaj već se kretao između 8 i 9 %. 

Telekom Srbija imao je i najveću dobit, koja je iznosila nešto više od 111 miliona evra, drugi je Hrvatski Telekom sa 88 miliona (minus 5 miliona/2020), treći je Yettel (bivši Telenor) koji beleži pad dobiti sa 71,4 na 62,2 miliona evra, četvrti i peti su A1 Srbija i Hrvatska svaki sa gotovo 40 miliona evra dobiti. 

Jedini gubitaš je 20. na listi Optima telekom, koji je 2021. godinu završio sa gotovo sedam miliona evra gubitka, a mršavi plus već godinama beleži 19. JP HT, sa samo 109.000 evra dobiti. 

Poredak svih 20 telekom kompanija prema dobiti u 2021. godini s uporednim iznosima u 2020. godini pogledajte u sledećoj tabeli. Svi iznosi su u evrima. 

Foto: printscreen

Kad se pogleda ukupan prihod prema vlasničkim grupacijama vidljivo je da je došlo do promene u odnosu na 2020. godinu, što se pripisuje povećanju prihoda Telekom Srbija grupacije te gubitku Optima Telekoma Deutsche telekom grupacije. Čak , zbog rasta prihoda A1 grupacije ugrožena je u regiji i druga pozicija Deutsche Telekom grupacije. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija