• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

25.08.2022

08:32

OVIH DANA JE GRMELO I PUCALO, A JEDNO PITANJE SE SVIMA VRZMALO PO GLAVI: DA LI JE GROMOBRAN NA MOJOJ ZGRADI DOBAR? Evo šta kažu stručnjaci

Tanjug/AP

Društvo

OVIH DANA JE GRMELO I PUCALO, A JEDNO PITANJE SE SVIMA VRZMALO PO GLAVI: DA LI JE GROMOBRAN NA MOJOJ ZGRADI DOBAR? Evo šta kažu stručnjaci

Podeli vest

Grmelo je i pucalo proteklih dana. I ko se ne boji grmljavine pomislio je bar jednom – da li je gromobran na mojoj zgradi dobar? Prema Zakonu o stanovanju, upravnici zgrada su dužni da popišu stanje svih instalacija, pa i gromobranskih. Slovo zakona je jedno, a kako to izgleda u praksi?

Nakon nevremena na Vidikovcu u subotu nestalo je struje. I to se ne dešava prvi put, tvrde građani, da ostanu bez struje kad grmi.

Foto: AP/Photo

U "Elektromreži Srbije" kažu da je u subotu ujutru usled jake grmljavine došlo do ispada nekoliko dalekovoda i da su ekipe odmah izašle na teren i rešile problem, te da su sve trafostanice zaštićene od udara groma gromobranskom zaštitom – šiljcima.

Dok su Petlovo brdo i Vidikovac čekali struju, u subotu ujutru je posle udara groma potpuno izgorela splav kućica na Savi. Anđelko Arbutina je vlasnik jedne od sojenica u blizini, a požar je zahvatio i njegov čamac.

- Kažu grom, komšije koje su spavale ovde rekli su da je to jutro sevalo, grmelo i da je grom pogodio kućicu. Sojenice mogu lako da se zaštite uzemljenjem sa gromobranom, ali splavovi mislim da ne mogu, ja nisam stručnjak, ali mislim da ne mogu - navodi Anđelko Arbutina.

Foto: pexels.com

Splav kućice na vodi je moguće zaštititi uzemljenjem, a ako su dosta udaljene od obale, voda se koristi kao provodnik, kažu stručnjaci. U Javnom preduzeću "Gradsko stambeno" ističu da su sve zgrade za koje su oni zaduženi u Beogradu zaštićene.

- Bilo na taj način što imaju gromobran na svojoj zgradi ili su pod zaštitom nekog od gromobrana koji se nalazi na susednoj zgradi, takvi gromobrani nazivaju se gromobrani sa ranim startovanjem i oni ne štite samo zgradu na kojoj su postavljeni, već i objekte u određenom radijusu. Tako da nije neophodno da zgrada ima gromobran da bi bila pod zaštitom - objašnjava Igor Ćurčić, pi-ar JP "Gradsko stambeno".

Međutim, ekipe "Gradskog stambenog" nisu u obavezi da obilaze krovove zgrada i proveravaju ispravnost gromobrana, ako im niko u zgradi nije prijavio oštećenje. Preporuka je da se gromobrani preventivno proveravaju na svake tri do četiri godine, a za to su zadužene stambene zajednice, odnosno upravnici zgrada.

- Firme koje vrše zaštitu od požara u objektima, one vrše i proveru gromobranskih instalacija. Prilikom provere, potrebno je da bude lepo vreme napolju, da ne bi dolazilo do tihnekih električnih pražnjenja, da slučajno neko ne bi stradao i da bi bili ispunjeni bezbednosni uslovi", ističe Aleksandar Stojić- profesionalni upravnik zgrade.

Poslednji radioaktivni gromobrani u Beogradu uklonjeni su pre 10 godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija