• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

29.08.2022

22:22

PUŠTENO VIŠE OD 200.000 MUŽJAKA TIGRASTOG KOMARCA! Neverovatan potez srpskih naučnika: Evo koji je njihov zadatak

Društvo

PUŠTENO VIŠE OD 200.000 MUŽJAKA TIGRASTOG KOMARCA! Neverovatan potez srpskih naučnika: Evo koji je njihov zadatak

Podeli vest

Sredinom protekle sedmice u centru Novog Sada otpušteno je poslednjih 50.000 sterilnih mužjaka azijskog tigrastog komarca obojenih fluorescentnim bojama

Time je završeno otpuštanje iz serije od ukupno 200.000 jedinki koje je počelo početkom avgusta, izjavio je Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Reč je o aktivnostima na projektu Međunarodne agencije za atomsku energiju koje su deo programa tehničke pomoći i saradnje sa našom zemljom, a kojima na nacionalnom nivou koordinira Direktorat za radijacionu i niklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Cilj ovog projekta je iznalaženje novih načina za suzbijanje invazivne vrste komaraca koja može prenositi viruse denge, čikungunje i zike, a takođe i srčanog crva pasa.

Ideja je zasnovana na tome da se ženke azijskog tigrastog komarca pare samo jednom u toku života i ako to učine sa sterilnim mužjakom ne ostavljaju potomstvo. Pristup je poznat kao "tehnika sterilnih insekata" koja koristi nuklearne metode za kontrolu štetočina na ekološki prihvatljiv i održiv način.

Foto: Pixabay

Tehnika ima za cilj da smanji broj komaraca i time potencijalno zaustavi širenje bolesti u ciljanom području. Kad je reč o komarcima, podrazumeva otpuštanje sterilnih mužjaka koji se ne hrane krvlju, a koji zbog građe usnog aparata fizički ne mogu da ubodu pa samim tim ne mogu da prenose bolesti.

Mužjaci komaraca se sterilišu zračenjem (gama ili rendgenskim zracima) koje oštećuje njihove spermatozoide. Otpušteni sterilni mužjaci nisu transgeni niti radioaktivni.

SIT iliti korišćenje zračenjem sterilisanih insekata za smanjenje brojnosti štetočina je tehnika koja se decenijama uspešno koristi širom sveta i to najviše u poljoprivredi za suzbijanje voćne muve. Otpuštanje sterilisanih mužjaka u programima zaštite pomorandži, mandarina i limuna nije rezultiralo štetnim uticajima na životnu sredinu, domaće životinje ili ljude.

Foto: Pixabay

Uspešna tehnika prilagođena je borbi protiv komaraca koji prenose bolesti (komarci vektori). SIT utiče samo na vrstu komaraca čiji se mužjaci otpuštaju. Kod SIT nema neželjenih i nepovoljnih uticaja na životnu sredinu. Uvođenjem i integrisanjem SIT sa klasičnim merama suzbijanja komaraca štitimo životnu sredinu i značajno smanjujemo upotrebu insekticida kao i rizik za pojavu rezistentnosti kod insekata.

Tehnika se primenjuje u Italiji i Španiji, a preliminarna istraživanja su počela u Crnoj Gori, Nemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Švajcarskoj i Portugaliji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MiroslavBB

pre 1 godinu

Tako je (LABORATORIJSKI napravljen i) pusten u 'prirodu' VIRUS koji je UMANJIO efekat Kovid-a19 - tako da svijet sada ima 'BLAZE oblike' sa kojima, ocigledno, moze da se nosi ...

teodor

pre 1 godinu

Ko zna sta se tu sve mulja.... I nije li to zlohudi predznak eksperimenata na ljudima? Tako da mi je drago da sto sam ubadao..ubo sam.,ahaha, ta vrsta price me mnogo ne dotice. i ne verujem da bas ti uvezeni iz Azije slabo bodu, jednom u zivotu, da je tako ne bi bilo Kineza vise od komaraca!!! Po meni oni koji misle jos da ubadaju neka se cuvaju da ih ovi uvezeni ne ubodu, nebitno jesu li jalovci ili ne! i sad kao Novosadjanin odo' da cujem onu nasu "Sedi pet'o na dudu jalovcu"!!!

NekoKo

pre 1 godinu

Puštaj bre, kada tako kažu čike sa svetskog vrha. Šta ima mi da istražujemo i bilo šta proveravamo i mudrujemo kada su predobri ljudi od kojih svet zavisi i zbog kojih mi i živimo u globalnom blagostanju to proučili. Definitvno se priroda (bog ... kako god...) po njima opako zeznula kada je dozvolila postojanje komarca. Pomenute čike su pametnije tako da krećemo u globalno istrebljenje jedne vrste. Napred! Da li je dakle moguće da nikome cela ideja i koncept nisu čak ni zazvučali monstruozno.?

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija