• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo/Informer

30.08.2022

08:40

NAJVAŽNIJA BEZBEDNOST UČENIKA NA PUTU OD ŠKOLE DO KUĆE! Vozači, imajte ovo na umu!

Tanjug

Društvo

NAJVAŽNIJA BEZBEDNOST UČENIKA NA PUTU OD ŠKOLE DO KUĆE! Vozači, imajte ovo na umu!

Podeli vest

Prošle godine u neposrednoj blizini školskih ustanova bilo je oko 18.000 prekršaja. Damir Okanović za Alo! savetuje roditelje, vozače i pešake šta je najvažnije da ne dođe do saobraćajnih nezgoda

Do početka školske godine ostalo je još samo dva dana, a kao i prethodnih godina, od 1. septembra u zonama škola biće pojačano prisustvo saobraćajne policije za vreme dolaska i odlaska učenika, kao i u toku velikog odmora. U kontroli će koristiti video-nadzor i prvacima će držati predavanja o bezbednosti u saobraćaju.

Prošle godine tokom septembarske akcije u blizini škola je otkriveno oko 18.000 prekršaja.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja u izjavi kaže da prvaci nisu najugroženiji u saobraćaju, već su to trećaci i učenici petog i šestog razreda.

- Najugroženiji su đaci trećeg razreda jer u većini slučajeva samostalno idu u školu, i to im je prešlo u rutinu, a ta rutina smanjuje oprez, dok petaci i šestaci počinju intenzivnije da se kreću van zone škole. Oni odlascima u parkove, tržne centre, bioskope izlaze iz standardne šeme i zbog toga dolazi do nezgoda - objasnio je Okanović.

Foto: Informer.rs

U poslednjih pet godina nijedan učenik nije stradao u zoni škole, zato je najvažnije i kad prođe septembar i ne bude policije u blizini školskih objekata, voziti po svim saobraćajnim propisima.

Okanović savetuje roditelje da uče decu da gledaju levo i desno sve dok ne pređu ulicu, a ne samo kad započinju prelazak.

- Nemali broj dece stradao je kad pređu jednu ili dve trake, zbog toga ih treba učiti da gledaju do poslednjeg koraka dok ne dođu na trotoar - apeluje Okanović.

- Vozači treba da imaju na umu da svako prekoračenje brzine iznad 30 km/h u zoni škola, drastično smanjuje šansu detetu da preživi sudar sa vozilom, a vozačima da izbegnu saobraćajnu nesreću.

Okanović je apelovao na odrasle da u blizini dece, bez obzira što ih ne poznaju, ne prave prekršaje i da vode računa kako prelaze ulicu.

- Samo će tako školarcima dati dobar primer - rekao je Okanović.

Foto: Informer

- Prema našem porodičnom zakonu, deca mogu biti bez roditeljskog nadzora kad krenu u školu, znači već od sedme godine, ali na svakom roditelju je da proceni kad je mališan spreman sam da ide u školu - zaključio je Damir Okanović.

Pedagog Milica Milkić za Alo! je rekla da svaki roditelj samostalno odlučuje kad će dete pustiti da samo ide u školu i vraća se iz nje.

- To pre svega zavisi od toga koliko su ih roditelji spremili za to. U manjim sredinama đaci već od prvog razreda idu sami, to je i logično jer ima manje saobraćaja, u većim gradovima je postao trend da ih voze ili vode do četvrtog razreda, što je po meni prekasno. Smatram da bi od drugog razreda mogli da idu sami - objasnila je Mikićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija