• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

30.08.2022

13:46

ZA KUPOVINU JAJNIH ĆELIJA I SPERMATOZOIDA IZ INOSTRANSTVA PRIJAVIO SE 51 PAR U SRBIJI! Evo kakva je procedura

Shutterstock

Društvo

ZA KUPOVINU JAJNIH ĆELIJA I SPERMATOZOIDA IZ INOSTRANSTVA PRIJAVIO SE 51 PAR U SRBIJI! Evo kakva je procedura

Podeli vest

Za mnoge parove jedini način da se ostvare kao roditelji je uz pomoć banke reproduktivnih ćelija. Za kupovinu ćelija iz inostranstva prijavio se 51 par, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Predrag Sazdanović. Ističe da će parovi moći da biraju jednu od 19 bolnica u Srbiji u kojoj će, o trošku države, pokušati da se ostvare kao roditelji Za kupovinu jajnih ćelija i spermatozoida iz inostranstva prijavio se 51 par u Srbiji

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Predrag Sazdanović je ekskluzivno za RTS rekao da se 51 par u Srbiji izjasnio da želi da nabavi reproduktivne ćelije iz inostranstva, da su 32 para tražila jajne ćelije a da je 19 parova tražilo spermatozoide.

Foto: printscreen RTS

Dr Predrag Sazdanović

Početkom avgusta je potpisan ugovor sa bankom reproduktivnih ćelija u Španiji, koja je, prema njegovim rečima, jedna od najvećih u Evropi.

U dogovoru sa njima, izvršeno je pilotiranje, kako bi se videlo koliko postoji parova koji imaju potrebu za kupovinu reproduktivnih ćelija.

- Oni su se prijavili, mi imamo ugovor sa bankom. Imaćemo prvo komunikaciju sa svih 19 specijalnih bolnica u Srbiji koje se bave sterilitetom na u državnom ugovoru su sa RFZO, odnosno potpuno je besplatan ceo postupak lečenja steriliteta. Ukoliko par želi da nabavi reproduktivne ćelije, javiće se u nacionalnu banku, preko nacionalne banke će one stići u Srbiju i on može da bira u kojoj bolnici će da pokuša da dobije potomstvo - rekao je Sazdanović u Dnevniku RTS-a.

Foto: Shutterstock

Dodao je da je procedura maksimalno pojednostavljena, a da je parovima na raspolaganju 13 privatnih i šest državnih bolnica.

Plan je da se u budućnosti poveća broj banaka iz kojih se nabavljaju reproduktivne ćelije. Pregovara se, kaže Sazdanović, sa još jednom bankom u Španiji i sa bankom iz Danske. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija