• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.09.2022

13:46

U GAK Višegradska prvi put u Srbiji urađena laparaskopska operacija uklanjanja bubrega u trudnoći!

Informer.rs

Društvo

U GAK Višegradska prvi put u Srbiji urađena laparaskopska operacija uklanjanja bubrega u trudnoći!

Podeli vest

U GAK Višegradska u Srbiji po prvi put urađena je laparskopska operacija uklanjanja bubrega u tudnoći

Po prvi put je urađena laparaskopska operacija uklanjanja bubrega u trudnoći zbog tumora za koji se sumnja da je maligne priprode.

Foto: Informer.rs

Prva operacija ovog tipa kod trudnice izvedena na GAK Višegradska. Operisana je tridesetjednogodišnja trudnica u 27. nedelji trudnoće. Operaciju je izvršio tim urologa na čelu sa doktorom Kajmakovićem.

Foto: GAK

Prema rečima direktora GAK Aleksandra Stefanovića opreracija koja je urađena pre dva dana trajala je nekoliko sati i protekla je dobro. Operisana pacijentkinja se za sada oseća dobro, trudnoća je dobro iako ima puno rizika da ne dođe do prevremenog porođaja.

Foto: Informer.rs

Ono što je bitno jeste da Klinika za ginekologiju i akušersvo Kliničko bolničkog centra Srbije od Ministrastva zdravlja određena ustanova za onkofertilitet. Konzilijum za trudnoću i karcinom osnovan pre osam godina kao prvi i jedinstveni u regionu i radi sa puno pacijentkinja koje imaju maligni tumor u trudnoći.

Foto: Informer

Aleksandar Stefanović

- Ima puno pacijentkinja koje imaju ovakakv problem i ono što je bitno je da boreći se za natalitet u Srbiji do koga je svima stalo mi se borimo da ove trudnoće iznesemo do kraja i da se rode živa i zdrava deca, kod pacijenta kod kojih se pojavi maligni tumor kod pacijenata. Naš rad je multidisciplinarni sa kolegama iz Univerzitetsko kliničkog centra sa drugih klinika, radimo zajedno po potrebi sa određenim specijalnostima, kao što je sad bio slučaj sa urolozima. Odličnu saradnju imamo na ovom polju sa Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije s kojima imamo zajednički konzilijum. Nedavno smo oformili i odeljenje za fertilitet i onkofertilitet i srpsko udruženje koje održava ovog meseca prvi kongres na kojem ćemo imati svetski poznate predavače i domaće, u kojima ćemo razmeniti iskustva u ovoj oblasti.  - kazao je Aleksandar Stefanović, direktor GAK Višegradska.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija