• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

12.09.2022

07:00

VEĆ SADA STIGLE NAJAVE DA ĆE DOGODINE CENE LETOVANJA BITI PAPRENE! Aranžmani u 2023. skuplji za 20 odsto! Ni "paradajz turizma" nema ispod 1.000 evra

Društvo

VEĆ SADA STIGLE NAJAVE DA ĆE DOGODINE CENE LETOVANJA BITI PAPRENE! Aranžmani u 2023. skuplji za 20 odsto! Ni "paradajz turizma" nema ispod 1.000 evra

Podeli vest

Očekivano je da cene budu više zbog troškova za gorivo i inflacije u zemljama u kojima naši turisti najčešće borave, kaže Aleksandar Seničić

Turistički aranžmani za letovanja u Grčkoj, Egiptu i Turskoj sledeće godine biće skuplji za 20 odsto nego ove godine, najavio je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija ("Juta")! Najviše će poskupeti hoteli, ali će i smeštaj u privatnim apartmanima "skočiti" za 10 odsto.

Foto: Informer DN

Aleksandar Seničić

Papren odmor

Tako će polupansion u hotelu na grčkom ostrvu Rodos za dve osobe na leto 2023. iznositi oko 1.916 evra, dok su turisti ove godine za isti hotel i uslugu plaćali 1.598 evra. Poređenja radi, ovaj isti aranžman pre korone, 2019. godine, koštao je oko 640 evra manje ili 1.278 evra!

Putnici koji su do sad letovali u apartmanima takođe ove godine plaćali su skuplje, a to ih čeka i dogodine. Recimo, u grčkom Polihronu smeštaj za porodicu ove je godine koštao 546 evra, ista ova ponuda pre tri godine iznosila je 492 evra, a za narednu se očekuje da bude čak 600 evra!

Direktor "Jute" kaže da je očekivano da cene budu više zbog troškova za gorivo i inflacije u zemljama u kojima naši turisti najčešće borave. Cene ovogodišnjih aranžmana veće su u odnosu na prošlogodišnje za 20 odsto, a sledećeg leta čeka nas skok cena za još 20 odsto.

- To nam se sada najavljuje kao nabavna cena smeštajnih kapaciteta. Poskupljenje se odnosi na Grčku, Tursku, Egipat, Španiju i Italiju, gde najveći broj turista i putuje. Kada je reč o Crnoj Gori, za sada su najave za oko 10 odsto poskupljenja. To sve se odnosi na hotele, a kada je reč o privatnom smeštaju i apartmanima, tu se ne očekuje tako veliko poskupljenje, već će biti do 10 odsto - kaže Seničić.

Foto: V.J

On dodaje da je nakon dve godine pandemije ova letnja sezona bila dobra i da su agencije ponovo počele normalno da rade. Za Egipat ćemo ove godine verovatno imati zabeležen najveći broj putnika u poslednjih 20 godina, odnosno 70.000 prodatih aranžmana.

- Ove godine u Grčkoj je bilo 750.000 turista. Kada budemo sabrali ceo avgust i početak septembra, verujem da ćemo doći do 900.000 srpskih turista. To je broj koji smo i očekivali i to je negde oko 10 do 15 odsto manje u odnosu na 2019. Znatno je sada bolje nego lani, za 60 odsto više turista je letovalo u Grčkoj. Od toga je 20 odsto putovalo u samostalnoj režiji, a ostatak je išao preko turističkih agencija - kaže Seničić.

Prema njegovim rečima i interesovanje za Tursku je veće nego ranije i naši turisti tamo idu tokom cele godine.

- Prema našim procenama, Turska će imati veći broj ostvarenih turističkih aranžmana za 15 do 20 odsto u odnosu na godinu pre pandemije. Očekujemo da oko 250.000 srpskih turista poseti Tursku tokom ove cele godine. Pored letovališta, mnogi obilaze Istanbul i Ankaru, sa kojom sada imamo direktnu liniju - kaže Seničić i dodaje:

Foto: V.J

- Bugarsko more i dalje mami turiste i u toj zemlji ove godine bilo je oko 100.000 naših turista. Uglavnom su to ljudi iz istočne i jugoistočne Srbije, kojima je to more najbliže.

Skupo gorivo

Ove sezone na rast cena aranžmana, kažu u agencijama, najviše je uticao rast cena energenata izazvan ratom u Ukrajini, pa su još u maju bila prva poskupljenje avio-karata. Cena goriva u avio-industriji tada je skočila i do četiri puta u odnosu na onu kada su čarter-letovi ugovarani, a na poskupljenje aranžmana uticali su i poskupljenje hrane, struje, goriva i transporta.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija