• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

13.09.2022

07:00

TEODOR SOFRANIN IZ NJUJORKA ODLUČIO DA SE ODUŽI OTADŽBINI! Srbin (20) iz SAD došao u Srbiju da služi vojsku!

Informer DN

Društvo

TEODOR SOFRANIN IZ NJUJORKA ODLUČIO DA SE ODUŽI OTADŽBINI! Srbin (20) iz SAD došao u Srbiju da služi vojsku!

Podeli vest

Svi su mi govorili da sam lud, ali ja sam želeo da nastavim porodičnu tradiciju i da služim u srpskoj vojsci, u svojoj zemlji, kaže Teodor za Informer

Došao sam čak iz Amerike da dobrovoljno odslužim vojni rok u Srbiji jer mi je to oduvek bila najveća životna želja.

Svi su mi govorili da sam lud, ali ja sam želeo da nastavim porodičnu tradiciju i da služim u srpskoj vojsci, u svojoj zemlji, kaže za Informer Teodor Sofranin (20), koji je prvih dana septembra postao vojnik Vojske Srbije.

Foto: Informer DN

Porodična tradicija

Teo, kako ga prijatelji zovu, rođen je u Novom Sadu, a sa roditeljima se već sa godinu dana preselio u Ameriku, pa je detinjstvo proveo u Njujorku. Ipak, otadžbinu nikad nije zaboravio i imao je veliku želju da dobrovoljno služi vojsku! I baš zbog toga prevalio je 7.300 kilometara, kako bi obukao srpsku uniformu.

Ispraćaj

Baba i deda su mi napravili ispraćaj baš onako kako se to radi u Srbiji. Ponosni prijatelji su me u vojsku ispratili uz rakiju!

Teodor Sofranin

Teodor kaže da su ga porodica i najbliži podržali, dok drugi misle da je lud jer je doneo ovu odluku.

- Svako kome sam rekao da idem da odslužim vojsku u Srbiji rekao mi je da sam poludeo. Jedino me je porodica u potpunosti podržala. Jako sam ponosan na Srbiju i svoje poreklo. Želeo sam da nastavim porodičnu tradiciju i da služim u srpskoj vojsci, u svojoj zemlji. Otac mi je bio na Kosovu 1998. i 1999. godine, a i jedan i drugi deda služili su Vojsku... - priča Teodor i dodaje da obavezno služenje vojske treba ponovo da se vrati.

- Srpska vojska je sada manja nego što je ikada bila. Zato našim ljudima treba ponovo približiti tu kulturu. Ljudi treba da vole svoju zemlju, treba svima usaditi želju da brane otadžbinu. Evo, recimo, ja dolazim iz Amerike da branim ono šta je naše. Mislim da neko ko živi ovde, u Srbiji, može i mora da učini isto to. Verujem da ću svašta dobro naučiti u srpskoj vojsci i da ću postati i fizički i psihički jači. Naučiću kako da reagujem u teškim situacijama, ali ću uz to sigurno naučiti i još nešto o našoj kulturi i tradiciji - siguran je Teo.

Foto: Informer DN

Mladi vojnik je iz Amerike došao sa dugogodišnjom devojkom, koja će u Srbiji živeti do marta, dok on ne skine vojničku uniformu, to jest dok za šest meseci ne odsluži vojni rok.

- Devojku sam upoznao u srednjoj školi i zajedno smo već tri godine. Ona je poreklom Italijanka, živi u Njujorku, a ovo joj je treći put da dolazi u Srbiju. Zaljubila se u našu zemlju, kulturu, prirodu i muziku. Voli Novi Sad i Beograd i smatra da su to najlepši gradovi koje je ikada videla! I sama kaže da se u Srbiji oseća kao da je u svojoj otadžbini - priča Teodor i dodaje:

Foto: Informer DN

- Ovde je upoznala drugarice i lepo se uklapa i druži sa njima, iako ne razume puno srpski. Odlučila je da u Srbiji ostane šest meseci, sve dok ja ne završim sa dobrovoljnim služenjem vojnog roka...

Veliko interesovanje za služenje vojnog roka

Interesovanje mladih ljudi, i mladića i devojaka, za služenje dobrovoljnog vojnog roka u Srbiji nikada nije bilo veće.

Kako saznajemo, ove godine za septembarski rok prijavilo se oko 750 kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka, što je za 33 odsto više u odnosu na prošlu godinu!

Vojska više nije rezervisana ni samo za muškarce, jer se iz godine u godinu sve veći broj devojaka odlučuje da uzme pušku u ruke i nauči kako se brani otadžbina.

Ispraćaj uz rakiju

U Srbiji se tradicionalno vojnici ispraćaju u armiju uz velika slavlja, na kojima se pije i slavi sve do jutra. Teodorovi baka i deka ispoštovali su tradiciju i u vojsku ga ispratili uz veselje i nezaobilaznu domaću rakiju.

- Baba i deda su mi napravili ispraćaj pre odlaska baš onako kako se to radi u Srbiji. Ponosni prijatelji su me u vojsku ispratili uz rakiju - ispričao je Teodor.
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija