• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.S.

13.09.2022

08:59

NIJE GOTOVO SA ZEMLJOTRESIMA U SRBIJI! Tlo će tek da se trese, stručnjak otkriva kada nas očekuju JAČI POTRESI

printscreen

Društvo

NIJE GOTOVO SA ZEMLJOTRESIMA U SRBIJI! Tlo će tek da se trese, stručnjak otkriva kada nas očekuju JAČI POTRESI

Podeli vest

Srbiju su u poslednja dva dana pogodila dva zemljotresa, a tlo se treslo u Leskovcu i Beogradu. Iako su svi zabeležni potresi slabijeg intenziteta meteorolog Ivan Ristić koji već dve godine istražuje problem pomeranja tla otkriva za Informer.rs da li nas očekuju novi jači potresi

U Srbiji su se od početka septembra dogodilo nekoliko slabijih zemljotresa, a tlo se treslo u Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Leskovcu, Pirotu i Beogradu.

Poslednji zemljotres jačine 2,1 stepen po Rihteru pogodio je noćas Beograd. Prema rečima našeg sagovornika zemljotres u prestonici nije imao naknade slabije potrese tako da treba pratiti situaciju u naredna tri dana.

- Interesantno da se i u samom naseljenom delu Beograda dogodio slabiji zemljotres, to je bio izolovani udar, tako da ćemo pratiti ovih dana dešavanja, prva 3 dana su najbitnija, ako se u tom roku ne desi novi potres znači da se tlo smirilo.

Kritična mesta u Srbiji

Geološki informacioni sistem Srbije razdvaja osam područja sa mogućim jakim zemljotresima.

Jadranska priobalna zona, Vojvodina (Kanjiža, Bečej, Novi Sad, Ruma), područje Velike Morave (Svilajnac, Jagodina, Stalać),područje istočne Srbije (Golubac, Negotin), zapadna Srbija (Loznica, Krupanj, Bajina Bašta), centralna Srbija (Lazarevac, Aranđelovac, Rudnik, Kraljevo, Kopaonik), područje između Nišave i srednjeg i gornjeg toka Južne Morave (Dimitrovgrad, Bosilegrad, Niš, Vranje) i Kosmet (Peć, Prizren, Priština, Lipanj, Uroševac).

Ivan Ristić koji već dve godine istražuje problem pomeranja tla ističe da ovi zemljotresi nisu ništa iznenađujuće budući da kraj leta označava početak pojačane seizmičke aktivnosti.

Foto: Informer DN

Ivan Ristić

- Podaci ukazuju da se podrhtavanja tla javljaju mnogo češće u proleće i jesen i da su mnogo jača, a tada se dogodilo svih deset zemljotresa jačine veće od 5 stepeni Rihterove skale. Epicentar zemljotresa bio je uglavnom oko Kopaonika ili u centralnoj Srbiji. Zemljotrese manjeg stepena jačine do 2 Rihtera imamo skoro svaki dan tokom cele godine u Srbiji, ali ih, srećom, ne osećamo - objašnjava Ristić.

Iako su nas jači potresi za sada zaobišli, Ristić kaže da u drugoj polovini oktobra, u novembru i decembru najviše ima šansi za jače potrese. 

Foto: Pixabay

Prognoza za budućnost

Ristić navodi da nas u budućnosti, odnosno sve do 2030. godine očekuje trubolentan period kada je reč o klimatskim promenama.

- Budući da je period aktivnosti Zemlje 100 godina, do 2030. godine očekuje nas turbulentan period sa čestom pojavom zemljotresa, erupcija vulkana i daljim porastom globalne temperature. Posle 2030. godine doći će do postepenog smanjivanja broja i intenziteta zemljotresa i eurupcija vulkana kao i do postepenog pada temperature na planeti Zemlji - zaključuje on.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KAKO PREŽIVETI UDAR GROMA I GDE SE SAKRITI! Meteorolog Ristić otkriva: Ovu grešku mnogi prave, a može nas koštati života!
Društvo

KAKO PREŽIVETI UDAR GROMA I GDE SE SAKRITI! Meteorolog Ristić otkriva: Ovu grešku mnogi prave, a može nas koštati života!

Ovih dana na teritoriji Srbije zabeleženi su nesrećni slučajevi nastali usled udara groma. Muškarac iz Leskovca preživeo je udar groma, dok su se Čačak, Zlatibor, Sjenica zbog ove prirodne nepogode borili sa požarima. Mnoga sela i gradovi ostali su i bez struje, a od udara groma stradala je krava u okolini Golije. Šta je grom, munja i grmljavina i kako preživeti fatalan udar za Informer.rs objašnjava meteorolog Ivan Ristić

03.09.2022

10:11

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija