• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

22.09.2022

17:28

Savremeni trendovi u hirurgiji oka i novi laser u fokusu simpozijuma na VMA

printscreen

Društvo

Savremeni trendovi u hirurgiji oka i novi laser u fokusu simpozijuma na VMA

Podeli vest

Ove nedelje Vojnomedicinska akademija organizuje dva međunarodna simpozijuma, oba iz hirurških grana. Nedelju su započeli urološkom hirurgijom, a završavaju je očnom. Za petak su predviđeni predavanja i operacije tokom kojih će prvi put na ovim prostorima biti predstavljen novi laser, koji bi VMA uskoro trebalo i da dobije

Simpozijum koji se održava u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji obuhvata oftalmološka predavanja i operacije. Za petak su predviđene četiri operacije: operacije komplikovane katarakte, rupture žute mrlje i skidanja dioptrije.

Načelnik VMA profesor Miroslav Vukosavljević kaže da se svetla obrazovne pozornice Vojnomedicinske akademije ne gase.

- Juče je veoma uspešno završen urološki skup. Bio je veoma edukativan, svi su zadovoljni, koji su dolazili kako iz zemlje, tako i iz ostalih zemalja regiona. Već sutra počinje osmi tradicionalni oftalmološki skup - rekao je dr Vukosavljević i dodao da će u fokusu biti savremeni trendovi u oftalmohirurgiji.

Budući da je interesovanje ogromno, amfiteatar Vojnomedicinske akademije će biti prepun.

- Predstavljamo operaciju katarakte sa ugradnjpom novih intraokularnih sočiva koja će omogućiti da pacijent vidi i na daljinu i na blizinu, ali sa jednim novim mementom. Ne bih otkrivao, oni koji dođu to će videti - navodi prof. Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, prvi put na ovim prostorima biće prikazan novi solid state laser za skidanje dioptrije i iskustvo u radu sa ovim uređajem.

- Vojnomedicinska akademija već decenijama radi između tri i pet hiljada operacija godišnje. Trudimo se da pomognemo svim pacijentima bez obzira na to da li su vojni osiguranici za koje smo prvenstveno zaduženi ili civilni osiguranici - napominje prof. Vukosavljević i dodaje da je uočeno da je u porastu dijabetička retinopatija, katarakta permanentno, kao i problemi sa žutom mrljom, odnosno centralnom oštrinom vida.

Uprava za vojno zdravstvo i Ministarstvo odbrane obećali su da će Vojnomedicinska akademija uskoro, možda već krajem godine, dobiti novi aparat za skidanje dioptrije.

Ministarstvo rudarstva i energetike zaduženo je za renoviranje VMA i, kako dr Vukosavljević ističe, sve ide po planu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija