• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.09.2022

07:00

LIZANJE WC ŠOLJE, GUŠENJE, SEČENJE... ŠTA NAM DECA RADE?! Ovo prevazilazi sve granice! Sipaju izbeljivač u oči zbog 'izazova' na Tik toku!?

Informer DN

Društvo

LIZANJE WC ŠOLJE, GUŠENJE, SEČENJE... ŠTA NAM DECA RADE?! Ovo prevazilazi sve granice! Sipaju izbeljivač u oči zbog 'izazova' na Tik toku!?

Podeli vest

Na popularnoj društvenoj mreži pojavio se snimak kako tinejdžeri smesom izbeljivača, želatina i paste za zube pokušavaju da posvetle boju očiju!?! Mnogi su tako zadobili opekotine, a pojedini su trajno oštetili vid i oslepeli!

Poslednjih nedelja među tinejdžerima kruži jedan od najstrašnijih 'izazova' sa društvene mreže Tik tok, posle kojeg su pojedini totalno oslepeli!

Nakon prethodnih 'izazova' u kojima je od dece traženo da se guše pertlama, da lepe usta lepkom, da ližu WC šolje u javnim toaletima... sada se pojavio snimak kako se smesom izbeljivača, želatina i paste za zube može posvetliti boja očiju!?! Mnogi su, pokušavajući ovo, zadobili opekotine, prokrvarile su im oči, a pojedini su i trajno oštetili vid i oslepeli!

Ne haju za decu

Društvene mreže kao što su Tik tok, Fejsbuk, Instagram i Snepčet ne brinu za dečju bezbednost
Katarina Jonev

 



Stručnjaci apeluju na roditelje da dobro paze šta im deca rade na društvenim mrežama.
- Tik tok, Fejsbuk, Instagram i Snepčet su društvene mreže koje nimalo ne brinu za dečju bezbednost. Njima je samo stalo da imaju što više mladih korisnika, klikova i lajkova, i to je prosto nezaustavljivo i u svetu i kod nas. Ono što roditelji stvarno mogu da urade jeste da prate aktivnosti svoje dece na društvenim mrežama, da znaju koje sadržaje gledaju i ko su im idoli. Treba da odvoje vreme za razgovor sa decom, da im, ako uspeju, bar nakratko zamene telefon knjigom i da pokušaju da ih osveste i ukažu im na opasnosti koje ih vrebaju na netu - kaže Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu.

Dokazivanje

Deca se dokazuju u društvu, izazovi su zadaci koje moraju da ispune da bi ušla u neku grupu
Branka Tišma

Foto: Informer DN

Deca se seku, ližu wc šolju, a najnoviji izazov je za nepoverovati

Upozorenje

Školski psiholog Branka Tišma ovako opasne izazove vidi kao rezultat problema komunikacije roditelja i šire zajednice sa decom.
- Moramo malo više da se bavimo svojom decom i da razgovaramo sa njima i o tim suludim izazovima. Deca se preko njih dokazuju u društvu, izazovi su zadaci koje moraju da ispune da bi ušli u neku grupu. I upravo o tome treba razgovarati sa decom. Treba imati kontrolu i nad njihovim telefonima, ali ne otvaranjem lažnih profila na društvenim mrežama, već da to otvaranje profila bude zajedničko i dogovoreno - objašnjava naš sagovornica. Ona naglašava i da je vrlo važno na koji način deci postavljamo zabrane.
- Ne mora zabrana uvek da bude izričita. Treba pričati kakve sve opasnosti vrebaju i kako da izaberu ono što je manje opasno. A mnogi roditelji hoće samo da bude po njihovom. To je roditeljska nesposobnost i nepoznavanje načina kako prići detetu - ističe Tišma i dodaje:
- Detetu valja dati do znanja da ga volimo, da smo tu za njega u svakoj situaciji.

Neshvaćeni

Socijalni psiholog Zorana Katić kaže da, koliko su društvene mreže korisne, toliko su i štetne, pogotovo za tinejdžere.
- Oni se osećaju usamljeno, odbačeno i neshvaćeno, i da bi se uklopili u društvo, pribegavaju raznim ludorijama. Kako bi ih okolina prihvatila, takmiče se u izazovima, ne shvatajući koliko oni mogu biti opasni po njih - kaže naša sagovornica i dodaje:
- Korišćenje Instagrama, Tik toka i drugih mreža lako se može smanjiti. U toku dana roditelji treba deci da ograniče korišćenje društvenih mreža. Takođe, mlađima od 12 godina ne treba dozvoljavati korišćenje telefona, a mlađima od deset godina ni da imaju smartfon.

Najjeziviji izazovi

 

* Blekaut Podrazumeva snimanje gušenja kaišem ili rukama dok se ne padne u nesvest kako bi se osetilo stanje neposredno pred smrt
* Sečenje Podrazumeva da mladi jedni druge podstiču na sečenje tela nožem
* Ispijanje Nadmetanje u pijenju ogromne količine već pijenog pića ili neke druge tečnosti
* Lizanje WC šolje Zarad popularnosti mnogi su odlučili da prihvate i ovaj izazov
* Zaustavljanje vazduha Još jedan bizaran izazov je da se ispuni zadatak zadržavanja daha što duže. Mnogi koji su to probali onesvestili su se
* Cimet Izazov je bio da se jede cimet direktno iz kese i jedan učesnik je preminuo od gušenja

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Neka ih

pre 1 godinu

Bolesno drustvo u potpunosti. Svi roditelji treba da znaju ako ih u skoli maltretiraju, zakon je smejurija i da sopstvenu decu samozastite. Zakon je vrh gluposti, kao podeljen na neke nivoe, a da ne govorim o postupnosti. Kada imate nivo 1,2,3,4 …a dete napravi stetu za nivo 4 , ne to nije recimo 2 iz vladanja vec 4 jer mora biti postupnosti. Nakaradan sistem u drzavi, u vaspitanju i ta ista budalasta deca sto lizu ws solju su psihopate a od ludih roditelja tesko moze normalno dete ispasti. Uvela bih drakonske kazne kada mreze objavljuju idiotluke, rebnula dobro roditelje. Sva nakaradnost je “dobrodosla sa zapada”. Nema nam spasa.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija