• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

29.09.2022

11:32

"ZAVODNICA" VAS MOŽE ODVESTI U SMRT! Budite oprezni kad krenete u šumu, stručnjaci savetuju...

RINA

Društvo

"ZAVODNICA" VAS MOŽE ODVESTI U SMRT! Budite oprezni kad krenete u šumu, stručnjaci savetuju...

Podeli vest

Kišni dani doneli su i pečurke, a mnogi berači odmah su se bacili na posao, međutim nisu sve koje se uberu za jelo. Biolog Duško Brković otkriva tajnu koju treba da znate

U suvoborskim selima mnogi meštani se raduju kišnim danima, jer kako se kaže “ništa ne rađa kao pečurke posle kiše”. Zdrave i hranjive one su rado viđene na mnogim trpezama, ali ipak ima onih koje se beru i nažalost probaju i jedu – samo jednom. Međutim, u Pranjanima nema nepoznanica. Svi dobro znaju koje se to pečurke zaobilaze, a koje stavljaju u korpu.

Foto: RINA

- Jedu se lisičarke, vrganji, popovače.. znamo kako one izgledaju i samo njih beremo. Čuo sam da se dosta ljudi otrovalo pečurkama, ali mora se povesti računa u koju šumu idete da ih berete, ne može da se jede bilo šta - kaže Boško Milovanović.

U potragu za pečurkama, kreće se ranom zorom, a naoružani znanjem i strpljenjem, berači u šumi provode i po nekoliko sati.  Ono što može da zbuni berače jeste da vrlo često odmah pored jestivih rastu i otrovne gljive u narodu zvane zavodnice.

Foto: RINA

Biolog Duško Brković otkriva tajnu koju treba da znate.

- Lisičarke se pojavljuju direktno na tlu, a zavodnice manje više u zoni panjeva ili direktno na grančicama u većem broju izjavio je Brković.

Trovanje pečurkama može da izazove smrt, invaliditet i oštećenje bubrega, zato ako planirate da krenete u šumu u avanturu, biolog vam savetuje oprez.

Foto: RINA

- Ako prvi put berete pečurke i ukoliko niste sigurni u svoje poznavanje ovih biljaka, uvek povedite nekog iskusnijeg, nekog ko je već to radio. Možete da se potpomognete literaturom i slikama, ali ipak najsigurnija je varijanta da ne ekspermentišete sami - naglašava Duško.

Nekada je po suvoborskim šumama bilo na desetine berača, koji su živeli od prodaje pečuraka. Sada je situacija poprilično drugačija, pa u ovu avanturu najpre kreću ljubitelji prirode.

Foto: RINA

Stručnjaci kažu da čak i neke jestive pečurke usled dugog stajanja mogu postati opasne po zdravlje, zato zaboravite na plastičene kese i čuvajte ih samo i isključivo u drvenim korpama.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!
Fudbal

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!

Na stadionu Crvene zvezde danas (18.00, Arena 1 premijum) je na programu 173. po redu "večiti derbi"! Biće to 36. duel Crvene zvezde i Partizana odigran u aprilu. Crveno-beli su uspešniji sa 14 ostvarenih trijumfa, naspram devet pobeda koliko su u četvrtom mesecu u godini ostvarili crno-beli!

20.04.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija