UST U RASPRAVI O PRAVOSUDNIM ZAKONIMA! Ministarstvu pravde podnesene kritike, ali i KORISNE SUGESTIJE!

Shutterstock/printscreen

16:48 Društvo 0

Informer.rs | 01. 10. 2022.

UST U RASPRAVI O PRAVOSUDNIM ZAKONIMA! Ministarstvu pravde podnesene kritike, ali i KORISNE SUGESTIJE!

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je Ministarstvu pravde svoje detaljne komentare na radne verzije seta novih pravosudnih zakona u kojima je iznelo kritike, ali i sugestije za dalje unapredjenje budućih zakonskih tekstova

Deo kritika predstavnici UST-a uspeli su da predstave tokom četiri rasprave koje je prethodnih dana organizovalo Ministarstvo pravde u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu i omogućilo svim zainteresovanim udruženjima, organizacijama i pojedincima iz struke da iznesu svoje mišljenje.

Medjutim, nakon današ je sednice Upravnog odbora udruženja,  UST želi da ukaže javnosti na pokušaj opstrukcije konstruktivne rasprave od strane članova Radnih grupa iz dva strukovna udruženja (Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Društva sudija Srbije) koji su se uporno javljali za reč i oduzimali vreme drugim učesnicima, koji su hteli da ukažu na odredjene propuste u tekstovima radnih verzija i diskusijom nadju put do primenljivih rešenja.

Takodje UO UST osudjuje i to što su poslednje dve godine pomenuta dva udruženja konstatno lobirala protiv svih ostalih predstavnika struke koji nisu njihovi članovi, jer smo od tih istih udruženja, koja već 20 godina učestvuju u pisanju neprimenljivih zakona, opet dobili predloge kojima se zadovoljavaju njihovi interesi i samo dela nosilaca pravosudnih funkcija koji mahom za par godina završavaju radni vek i idu u penziju. 

U nadi da će tokom daljeg procesa usaglašavanja radnih tekstova sa ustavnim amandmanima i evropskim standardima, UO UST ukazuje na ključne nedostatke. 

Informer

 

Pre svega, produžavanje radnog veka sudijama i tužiocima onemogućava izbore mladih kadrova, koji godinama čekaju svoju priliku za izbor na pravosudnu funkciju. Takodje, podsećamo da Evropska unija još od 2009. godine, forsira obuku budućih sudija i tužilaca kroz Pravosudnu akademiju, a koja u predloženim zakonskim rešenjima nije ni pomenuta, što jasno ukazuje na nedoslednost strategije razvoja pravosudja.

UO UST je stava da ukoliko bi predloženi tekstovi zakona bili usvojeni, Srbija dobila vid korporativnog upravljanja pravosudjem u kojem bi saveti (Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca) mogli da utiču na predmete koji su u toku.

Ovo se pre svega odnosi na predloženo rešenje da javni tužilac, umesto neposredno višem javnom tužiocu (kako što je sada) ulaže prigovor Savetu koji je izvan hijerarhijskog uredjenja  javnog tužilaštva i sistema krivičnog gonjenja.

Informer

 

Takodje odredbe koje propisuju da su iz sistema vrednovanja rada izuzete sudije sa vise od 60 godina starosti predstavlja opasan presedan, i znači da će neko duži niz godina primati sudijsku platu, bez obzira na rezultate rada i ispunjavanje odredjenih normi u broju odluka, do kraja radnog veka raditi kako i koliko hoce bez mogućnosti njegovog ocenjivanja. 

Struka se nada da će Ministarstvo pravde imati razumevanja za ove i druge primedbe o kojima se već govorilo u javnosti, poput primebi na rešenja zbog materijalnog položaja sudija i tužilaca, upućivanja i mandata javnih tužilaca, te da će finalni zakonski tekstovi biti usaglašeni sa praksom i potrebama kompletnog pravosudja, a samim tim i gradjana Srbije.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.