• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.G.

06.10.2022

15:34

Bošnjaci traže poništenje konkursa za prijem novih vatrogasaca

Informer

Društvo

Bošnjaci traže poništenje konkursa za prijem novih vatrogasaca

Podeli vest

Rezultati konkursa za prijem na obuku novih pripadnika Vatrogasne službe u Srbiji izazvao je oštre reakcije Bošnjačkog nacionalnog veća i bošnjačkih političkih partija iz Novog Pazara. Oni tvrde da je primljeno 290 kandidata, a da među njima nijedan nije bošnjačke nacionalnosti

Ovu informaciju objavio je funkcioner SDP Husein Memić, koji je nosilac jedne od lista za izbore za BNV koji se održavaju 13. novembra. Ubrzo potom, oglasile su se i SDA i SPP koje su od ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina tražile da poništi rezultate ovog konkursa i da raspiše novi.

Vulin je na to odgovorio da nacionalna pripadnost nikada nije bila uslov za prijem u MUP Republike Srbije i da su kriterijumi za prijem na obuku u vatrogasno-spasilačke jedinice vrlo jasni i da budući vatrogasci prvenstveno moraju biti zdravi i psihofizički sposobni da izdrže teške uslove posla vatrogasca-spasioca.

- Moraju biti sposobni da izdrže izuzetan fizički napor čak i u dužem vremenskom period i u ekstremnim uslovima rada, moraju biti psihički stabilni i u mogućnosti da brzo i racionalno donose odluke i pravovremeno i adekvatno reaguju i u stresnim situacijama sa kojima se vatrogasci svakodnevno suočavaju. Veoma je važna sposobnost uklapanja u kolektiv, jer posao vatrogasca zahteva timski rad - navodi se u dopisu MUP.

Predsednica BNV dr Jasmina Curić kazala je da poseduje Pravilnik o kriterijumu izbora kandidata, koji, kako tvrdi, direktno demantuje ministra Vulina. Ona je rekla da se u tom dokumentu navodi da ministar odlučuje o prijemu.

- U tom Pravilniku jasno piše da, u skladu sa potrebama i principom nacionalne zastupljenosti, ministar može doneti odluku da se na osnovnu obuku pripadnika vatrogasne službe primi dodatni broj učesnika konkursa onima koji su ispunili uslove. Smatramo da Bošnjaci ne zaostaju ni psihički ni fizički za drugim narodima i pozivamo ministra da iskaže volju i promeni ovu odluku, i da zajedno sa BNV stvori uslove da se Bošnjaci osećaju sigurno i ravnopravno i da ovu zemlju osećaju svojom - rekla je ona.

Od 290 primljenih kandidata, po četiri su Novog Pazara i Brodareva, dva iz Prijepolja, a po jedan iz Sjenice, Tutina i Priboja. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija