• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.10.2022

16:22 >> 16:37

"SREĆNA NAM VEĆA RATA STAMBENOG KREDITA"! Mesečno i po 100 evra više! Građani u šoku zbog novog plana otplate! A tek konačna računica...

Društvo

"SREĆNA NAM VEĆA RATA STAMBENOG KREDITA"! Mesečno i po 100 evra više! Građani u šoku zbog novog plana otplate! A tek konačna računica...

Podeli vest

Zbog rasta euribora, značajno poskupeli stambeni krediti sa promenljivom kamatnom stopom

"Srećna veća rata stambenog kredita svima kojima se ista usklađuju je od 1.10. Ko je uzeo kredit prošle godine i rata mu bila 340 evra sad je veća oko 100 evra. I ovo je izgleda tek početak!"

"Bila 250 evra, sada 320... Katastrofa, a tek počelo? Ne znam naslućuje li se neka izvesna stabilizacija u tom bankarskom delu za euribor ili da se selimo u tri pm?! Kada sam uzimao kredit, u tri banke mi rekli da euribor pada zbog loše ekonomije u EU. Ona nikada gore, a ovo skače..."

Ovo su samo neki od statusa korisnika stambenih kredita koji su doživeli šok kad im je stigao novi plan otplate.
Naime, zbog rasta EURIBOR-a banke su od ovog meseca podigle rate stambenih kredita i to značajno, što je na duge staze debelo poskupelo nekretninu koju ste kupili.
Na primer, kome je ostalo još 20 godina otplate, sa poskupljenjem rate za 100 evra, stan je skuplji za čak 24.000 evra, odnosno toliko ćete vratiti banci više od prvobitne računice. To važi za sve one koji su pozajmicu uzeli sa promenljivom kamatnom stopom.

Foto: Shutterstock

Građani Srbije, po osnovu stambenih kredita duguju bankama pet milijardi evra. Ovo je dug za glavnicu, ali ono što ovih dana dužnike više brine su kamate čiji rast je doveo do rasta mesečnih anuiteta .
Velika većina stambenih kredita u Srbiji je indeksirana u evrima i ima varijabilnu kamatnu stopu.
Ovo znači da se kamatna stopa sastoji od marže banke koja bi trebalo da je fiksna i euribora, referentne kamatne stope po kojoj banke jedna drugoj pozajmljuju novac i ona je promenljiva.
U zavisnosti od roka na koji se pozajmljuju sredstva postoji više stopa euribora, ali naše banke koriste dve, tromesečni i šestomesečni euribor.

Dejan Gavrilović iz Udruženja za korisnike finansijskih usluga "Efektiva" primećuje da je negativan euribor delovao kao mamac da se ljudi zadužuju po izuzetno niskim kamatnim stopama.

Foto: Shutterstock

- Za sada rast kamata još nije drastićan, oko 2,5 odsto u poslednjih godinu dana. Da podsetim euribor je bio i preko pet odsto 2008. godine. Dužnici sada ne mogu baš ništa da urade po pitanju ovih kamata. Mogu samo da plaćaju rate ili da ih ne plaćaju pa da im banke uzmu stan. Ako kamate budu drastičnije rasle možda država može da donese neke mere kao u slučaju kredita u švajcarskim francima - kaže Gavrilović dodajući da je početkom godine delovalo da bi euribor do kraja godine mogao da stigne do dva odsto, ali da je poslednjih meseci toliko ubrzao, da bi mogao da dode čak i do tri odsto.

- U slučaju da klijenti upadnu u probleme i ne mogu redovno da plaćaju rate banke mogu da ponude reprogram. Ali to uglavnom znači produženje roka otplate, ali ne smanjenje kamatnih stopa. To smanji ratu, ali na kraju izađe skuplje jer se plati veća kamata banci. Osim toga to ne može ni da se primeni na svakog kao univerzalno rešenje - navodi Gavrilović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tomić Bane

pre 1 godinu

Šta je sa Garantnim šemama za kredite koje je privreda povukla, kao pomoć Države u vreme covida?

neko

pre 1 godinu

Drzava treba da bude fer i pomogne kako je pomogla i sa svajcarcima.

Neko

pre 1 godinu

Izvini kako je to drzava pomogla sa svajcarcima? Imao sam kredit u svajcarcima i u etapama ga otplacivao. Nije mi poznato kako je to drzava pomogla osim da je NBS izjavila da se ne moze mesati u odnose klienta i banke!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija