• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

14.10.2022

07:00

VAŽNA I VELIKA VEST ZA SVE SRBE SVUDA U SVETU  Patrijarh Porfirije danas će biti ustoličen u Pećkoj patrijaršiji!

printscreen

Društvo

VAŽNA I VELIKA VEST ZA SVE SRBE SVUDA U SVETU Patrijarh Porfirije danas će biti ustoličen u Pećkoj patrijaršiji!

Podeli vest

Takozvani premijer lažne države Aljbin Kurti, čija je 'vlada' u septembru prošle godine odbila ustoličenje patrijarha SPC u Pećkoj patrijaršiji, tada navodno zbog korone, na kraju je morao da popusti

Patrijarh Porfirije, 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve, danas će biti svečano ustoličen u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske crkve!
Takozvani premijer lažne države 'Kosovo' Aljbin Kurti, čija je 'vlada' u septembru prošle godine odbila Porfirijevo ustoličenje u Peći, tada navodno zbog pandemije koronavirusa, na kraju je morao da popusti. Kurti je u svojoj nemoći da spreči ustoličenje, na drugoj strani, zabranio dolazak srpskih zvaničnika u Peć - direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, ministru Nenadu Popoviću i predsedniku Komisije za nestala lica Veljku Odaloviću!?! Priština, pritom, nije navela nijedan formalni razlog za ove zabrane.

Malo se zaneo

Kurti nema ama baš nikakve ingerencije nad Srpskom pravoslavnom crkvom
Petar Petković, Kancelarija za KiM


Džabe pretio

 

Poglavar SPC Porfirije danas će biti svečano uveden u tron srpskih patrijarha u Pećkoj patrijaršiji, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice koji slavi ovaj manastir, a potom će služiti i liturgiju. Porfirija će u presto uvesti mitropolit dabrobosanski Hrizostom, najstariji arhijerej po činu i godinama, i uručiće mu simbole časti patrijarha - panagiju, žezal (štap) i zelenu mandiju (svečana odeća patrijarha). Patrijarh Porfirije će potom održati i 'pristupnu besedu'.
Iako, dakle, nije mogao da spreči ustoličenje, takozvani 'kosovski premijer' Aljbin Kurti pokušao je da 'savetuje' (!?!) patrijarha Porfirija da se 'distancira od Kremlja i osudi invaziju Rusije na Ukrajinu'!?
- Treba da se fokusiramo na patrijarha koji je dobio dozvolu za ulazak. To je vrlo dobro i on može da ode u patrijaršiju. Bilo bi dobro da se kao poglavar SPC distancira od Kremlja i osudi invaziju Rusije na Ukrajinu i na taj način doprinese miru i bezbednosti - rekao je Kurti.

Foto: Reuters/Laura Hasani

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti

Činjenice

* Patrijarh Porfirije je 46. po redu poglavar SPC

* Izabran je za patrijarha na Saboru SPC 18. februara 2021. godine
* Dan kasnije ustoličen je u Sabornoj crkvu u Beogradu
* Nasledio je patrijarha Irineja, koji je preminuo 20. novembra 2020. godine

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, na drugoj strani, kaže da Kurti nema nikakve ingerencije nad SPC, niti uopšte može da daje 'instrukcije' patrijarhu Porfiriju.
- Kurti zna samo za mržnju i samo za ratne pokliče. Zato neka on samo posmatra i sluša Porfirijeve mudre reči, možda nešto, nekim čudom, i nauči - ističe Petković, dodajući da je odluka Prištine da mu zabrani dolazak na ustoličenje još jedan dokaz samovolje i strašne bahatosti Aljbina Kurtija.
- Svoju posetu sam, kao i uvek, na vreme i u skladu sa svim procedurama najavio. Ne može Priština meni nešto da brani ili odobrava, ali ona zloupotrebljava sve sporazume prema kojima Albanci nemaju nikakva prava da meni zabranjuju kretanje... Šta je za njih sporazum o slobodi kretanja?! Ništa, to dokazuju godinama! Oni čak brane ljudima da idu i na liturgije... - upozorava Petković.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

Lajčak: Beograd i Priština da sklope dogovor do 2024!

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak juče je ponovio da je sada povoljan trenutak da se pregovori nastave, jer nam predstoje dve godine kada neće biti izbora u EU i SAD.
- Svaki dan je važan. Ono što sam više puta rekao, imamo jedinstven kalendar koji nam ide u prilog i ne prekidaju nas izbori i imamo jedinstven savez SAD-EU koji podržava i Velika Britanija. Imamo ovaj otvoren prostor koji traje do izbora u SAD i EU 2024. godine - rekao je Lajčak.

Duga tradicija

Kulturolog i stručnjak za verska pitanja Jovan Janjić ocenjuje da se činom ustoličenja patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji pokazuje da SPC na Kosovu i Metohiji čuva i neguje svoju tradiciju.
- Patrijarh Dimitrije prvi je u moderno doba uveden u tron u Pećkoj patrijaršiji, koja je obnovljena 1920. godine. Kasnije je to bilo i sa svim patrijarsima do današnjeg Porfirija. To je vrlo važan čin, jer se time dokazuje duhovni kontinuitet srpskog nacionalnog bića. Privremena uprava u Prištini sada pokazuje pred svetom da li su za poštovanje osnovnih ljudskih prava. Ne daj Bože, ukoliko bi došlo do narušavanja javnog reda i mira, to bi pokazalo svetu kakva je vladavina prava u Prištini, a istovremeno bi to bio veliki šamar njihovim mentorima, onima koji su sponzori albanske nezavisnosti. Mora se dopustiti narodu da obavi jedan tako važan čin - naglašava Janjić.
 

Ko je sve ustoličen u Pećkoj patrijaršiji

Dimitrije (Pavlović) 24. avgust 1924.

Varnava (Rosić) 6. jul 1930.
Gavrilo (Dožić) 2. avgust 1938.
German (Đorić) 29. maj 1960.
Pavle (Stojčević) 22. maj 1994.
Irinej (Gavrilović) 3. oktobar 2010.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slobodan

pre 1 godinu

Ovaj naprdni kepec iz SNS mafije i novinar iz ANUSa, pokvari lepu vest pominjanjem šiptarskih bandi. Ima li nešto da štetočine iz SNS mafije nisu uništile ili devedesetih ili u zadnjih deset godina?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija