• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.M.

17.11.2022

07:00

UOČI SLAVA I PRAZNIKA UZGAJIVAČI I TRGOVCI MESA PODIGLI CENE! Pečenje nikada skuplje, a prodaje se kao alva

printscreen/Tanjug/Tara Radovanović

Društvo

UOČI SLAVA I PRAZNIKA UZGAJIVAČI I TRGOVCI MESA PODIGLI CENE! Pečenje nikada skuplje, a prodaje se kao alva

Podeli vest

Cena prasića skočila sa prošlogodišnjih 230 na 380 dinara za kilogram, dok je kilo jagnjetine 400 dinara

Pečenje u Srbiji nikada nije bilo skuplje, a uprkos tome prodaje se kao alva uoči slava i praznika! Cena prasića u Srbiji skočila je sa prošlogodišnjih 230 na 380 dinara za kilogram, dok je kilo jagnjetine 400 dinara.

Poskupelo gajenje

Cene su skočile zbog poskupljenja hrane za prasiće
Dragan Jovanović

Ako se odlučite da za praznični ručak sve dobijete na gotovo - ispečeno i iseckano meso iz pečenjare, platićete i više od 500 dinara po kilogramu. Tako, na primer, prase od 20 kilograma, spremno za serviranje, košta 10.100 dinara, a jagnje i do 10.500. Čak četiri puta više nego da kupite prasetinu ili jagnjetinu žive vage i sami ispečete (pogledajte tabelu).

"Opravdanje"
Svaki trgovac će se sada vaditi na ukrajinsku krizu i time pravdati poskupljenje
Goran Papović

Pomama za pečenjem

Uprkos paprenim cenama, uzgajivači i prodavci mesa zadovoljno trljaju ruke.

- Potražnja za prasetinom i jagnjetinom nikad nije bila veća! Već se zahuktalo sa slavama, a idu nam i praznici, pa cenu niko i ne gleda! Čitav dan mi zvoni telefon i traže se prasići na prodaju nedeljama unapred. Cene su skočile zbog poskupljenja hrane za prasiće. Kilogram žive vage prošle godine bio je 230, a sada se kreće od 350 do 380 dinara. Kupcima jeste to mnogo, jer za prase od 30 kilograma sada treba da izdvoje nekoliko hiljada dinara više nego prošle godine, ali šta je - tu je.

Pogotovo ako slava nije posna, onda je prase za većinu domaćina glavni izbor za slavsku trpezu - kaže Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole, koji se već godinama bavi uzgojem prasića, i dodaje:

- Ove godine primetna je i veća potražnja u odnosu na ponudu, jer su mnogi uzgajivači odustali od tovljenja svinja zbog visokih cena repromaterijala i slabe računice. Odustaju ljudi, neće više da se bave svinjama. Međutim, oni koji su ostali da rade i više su nego zadovoljni. Jer koliko god da ih imate, sada to možete da prodate.

Na udaru potrošači

S druge strane, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže da su ove cene neopravdano visoke i da trgovci koriste sezonu slava i praznika da zarade mnogo više.

- Svaki trgovac i proizvođač će se sada vaditi na ukrajinsku krizu i time pravdati poskupljenje. Pogotovo pred slave i praznike kreće povećavanje cena svake godine. Znaju da se praznična trpeza mora spremiti i da svaki Srbin voli da ugosti gosta i lepo spremi slavu. Svakako, ovakav drastičan skok cene pečenja je neosnovan i mislim da bi inspekcija morala da "pročešlja" ovaj deo tržišta. Pogotovo u pečenjarama, koje četiri do pet puta više naplaćuju usluge pečenja i sečenja mesa. Prave derikože! - kaže Papović.

On savetuje građanima da prilikom izbora pečenja obiđu nekoliko pijaca, mesara ili pečenjara i da naprave računicu šta im se više isplati.

Najbolje je prase tinejdžer

Na pitanje kako domaćini da izaberu pravo prasence, uzgajivač Dragan iz Topole odgovara:
- Nema tu neke velike nauke, važno je da prase bude taman. Ni previše mlado, ni previše staro i da ima u rasponu od 27 do 36 kilograma. Da je, što bi se reklo - prase tinejdžer. Kupcima bih savetovao da obavezno pogledaju koje je prase rase, čime se hrani i u kakvim uslovima je boravilo. Ako je u oboru bilo hladno i ekstremno prljavo, meso neće biti zadovoljavajućeg kvaliteta!

KRETANJE CENA ŽIVE VAGE (za 1 kg)


2021. 2022.
prase 230 380
jagnje 280 400
ŽIVA VAGA - CELO PEČENJE
meso živa vaga (kg) težina cena usluge pečenja i sečenja ukupno
jagnje 400 20 kg 8.000 2.500 10.500
prase 380 20 kg 7.600 2.500 10.100

KILOGRAM PEČENJA


mesto prasetina jagnjetina
Beograd 1.600 2.300
Mladenovac 2.400 2.900
Čačak 1.500 2.500
Niš 1.700 2.500
Pirot 1.600 2.200
Ivanjica 1.800 2.400
Valjevo 1.650 2.100
Požarevac 1.290 1.690
Novi Sad 2.000 2.800
* cene su iz pečenjara, uz uslugu pečenja i sečenja mesa

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija