• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

25.11.2022

07:00

HELENI (4) VEĆ DVA PUTA PRESAĐENA JETRA! Potresna ispovest Milice Aleksić o velikoj borbi za ĆERKIN ŽIVOT!

printscreen

Društvo

HELENI (4) VEĆ DVA PUTA PRESAĐENA JETRA! Potresna ispovest Milice Aleksić o velikoj borbi za ĆERKIN ŽIVOT!

Podeli vest

Obolela je od ciroze jetre sa svega dva meseca. Prvu transplantaciju organa imala je sa šest meseci, drugu sa dve godine, kaže mama Milica

Moja Helena je pravi borac od prvog dana! Dva puta je išla na transplantaciju jetre, dva puta joj je život visio o koncu, tri puta od rođenja učila je da hoda... Sve je to preživela i danas je zdrava i vesela devojčica. Ali ništa od toga ne bi bilo moguće da dve porodice nisu rekle "da" i dale saglasnost za doniranje organa!

Ovako u ispovesti za Informer priča Milica Aleksić iz Niša, mama male Helene (4), kojoj je 2019. godine, a zatim i godinu dana kasnije presađena jetra zbog bolesti koju je imala od rođenja i za koju nije bilo leka.

Život po bolnicama

Prema njenim rečima, Helena je rođena kao zdravo dete, a onda nastaju problemi sa zdravljem i stalni odlasci kod lekara.

- Posle silnih pregleda ustanovljeno je da joj se nisu dovoljno razvili žučni putevi, zbog čega se javila ciroza jetre. Imala je samo dva meseca kada su nam doktori saopštili strašnu dijagnozu! To nam je bio najteži momenat. Pomešali su se tuga, strah i neverica, očaj... Ali i pomisao na ono najgore. Na činjenicu da naša ćerka možda neće izdržati. Naša borba je počela. Bukvalno smo život provodile po bolnicama. Prve korake je i napravila u bolnici. Zbog dve operacije u malom razmaku, ali i zbog toga što je još bila beba, učila je čak tri puta da hoda, jer je zaboravljala zbog mnogo ležanja - započinje svoju priču Milica i nastavlja:

Foto: Informer

Helena Aleksić

- Zbog loših rezultata, koji su se pogoršavali iz dana u dan, hitno su nas uputili na Dečju kliniku u Tiršovoj. Nakon nekog vremena provedenog u bolničkoj postelji usledio je novi šok - našoj Heleni nova jetra bila je jedini spas! U međuvremenu se njeno stanje pogoršalo, dobila je i citomegalovirus. Imala je samo šest meseci. Nije bilo mnogo vremena za razmišljanje. O trošku države, avionom Vlade Srbije, hitno smo prebačene u Bergamo, gde se rade intervencije tako maloj deci. Bilo je strašno! Samo sam gledala da li diše i čekala da sve prođe. Da je ponovo zagrlim. Tog 23. februara 2019. moja ćerka je dobila novu jetru, a operacija je uspešno završena. Nakon grčevite borbe, uspona i padova posle nekoliko meseci vratile smo se kući, gde su nas čekali moj suprug i starija ćerka.

Milica: Biti donor je najhumaniji čin

Foto: Informer

U razgovoru za naš list Milica kaže da bi svi trebalo da podrže kampanju "Još si mi trag", koja podiže svest ljudi o doniranju organa.

- Zamolila bih svakog da razmisli o tome. Biti donor je mnogo važno i humano. Jedan donor spasava i do njih osmoro, a kroz tog ko primi organ deo vaše drage osobe nastavlja da živi. Tako i moja Helena, kao i sva ostala deca koja su imala transplantaciju, ali i odrasli, nastavljaju priču onih koji su negde stali - poručuje Milica Aleksić.

Međutim, godinu dana kasnije javile su se nove komplikacije i oštetile jetru. I ovoga puta jedini spas bila je ponovo transplantacija organa, i to baš u jeku korone.

- Zbog lošeg stanja Helenin život je ponovo bio ugrožen, a imala je tek dve godine. Pred nama isti tužan scenario, ista ruta... Nas dve na klinici u Bergamu čekamo šansu za novi život, i to u momentima kada sve bukti od korone. Sećam se, kada bi pokušavali da joj nađu venu, ona bi plakala, vrištala, a ja nisam znala šta da radim, kako da joj pomognem. Ali opet je sreća bila na našoj strani i tog 6. septembra 2020. godine još jedna porodica je dala saglasnost, a Helena je dobila novu jetru, po drugi put - napominje naša sagovornica.

Foto: Informer

Zdravo i veselo dete

Helenina mama ne krije sreću i zadovoljstvo što je ovog puta sve prošlo kako treba i što to, pre svega, potvrđuju i lekarski pregledi.

- Danas ima četiri godine i jedno je zdravo dete! Igra se, peva, druži se i rame uz rame je sa vršnjacima. Jedina razlika je što ona ima ožiljak na stomaku i pije terapiju. Ali to njoj ne predstavlja nikakav problem - kroz osmeh završava mama ove hrabre devojčice!

Helena: Kada porastem, voziću Hitnu pomoć

Ova mala heroina ne zna za strah, a najviše voli da se igra doktora. Među njenim igračkama su špricevi, flasteri, zavoji, pa non-stop leči svoje lutke, previja im rane i brine se o njima. A kada smo je pitali šta bi volela da bude kada poraste, bez razmišljanja je rekla:

- Da vozim tinu-ninu - misleći na kola Hitne pomoći!

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DOBIO UPALU GRLA, A ONDA SAZNAO STRAŠNU DIJAGNOZU! Uprkos opakoj bolesti Ognjen (15) ne odustaje od borbe, SRBIJO POMOZI DA OVAJ DEČAK OZDRAVI
Društvo

DOBIO UPALU GRLA, A ONDA SAZNAO STRAŠNU DIJAGNOZU! Uprkos opakoj bolesti Ognjen (15) ne odustaje od borbe, SRBIJO POMOZI DA OVAJ DEČAK OZDRAVI

Petnaestogodišnji Ognjen Kapata do avgusta 2022. godine bio je zdravo i veselo dete, koje je treniralo košarku i spremalo se za polazak u prvi razred Sportske gimnazije, a onda je njegove snove i planove prekinula strašna vest. Tog kobnog 17. avgusta dijagnostikovana mu je akutna limfoblastna leukemija veoma visokog rizika (C91.0) i od tada njegova borba za život ne prestaje

22.11.2022

17:33

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija